Petasos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tegning af petasos, en bredskygget, antik græsk sol- og rejsehat med snor
Efeb, græsk yngling med petasos, leopardskind og spyd. Tondo (cirkelrundt maleri) på en attisk rødfigur-kylix (drikkeskål) fra ca. 490 f.Kr.

Petasos (gr.: πέτασος) er en type rund solhat som blev båret af mænd og ynglinge (efeber) i oldtidens Grækenland, ofte sammen med chlamys, en kort kappe. Den har sin oprindelse i Thessalien og var lavet af filt, læder eller flettet strå. Forsynet med hagesnor kunne den hænge på ryggen.

En type stridshjelm af metal som blev brugt af ryttersoldater fra Athen, havde samme form som petasos. Huller på yderkanten kan være til at fastgøre et overtræk af tekstil.

Petasos − eller en petasosformet hjelm med vinger − blev sammen med blandt andet bevingede sko (talaria-sandaler) og merkurstav (caduceus) kendetegn for Hermes i antikkens kunst. Hermes var de græske guders budbringer som svarede til Merkur i romersk mytologi.

Petasoshjelm, som den fremstilles i billedkunsten, kan ligne den britiske skålformede og cirkelrunde 'brodiehjelm', patenteret i 1915 af John L. Brodie fra London.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]