Miniskørt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kvinde iført et rødt miniskørt.

Et miniskørt eller miniskirt er en nederdel, der er skåret over knæet, ofte omkring midt på låret, og som normalt ikke er mere end 10 cm under bagdelen.[1] En kjole, der er skåret lige så kort, kaldes en minikjole eller en miniskørt-kjole, mens et mikroskørt er skåret så den kun går til den øverste del af låret.

Korte nederdele har eksisteret i lang tid, men er ikke blevet kaldt "mini" eller er blevet et modefænomen før 1960'erne. Tidligere eksempler på beklædning, der minder om miniskørter, kan findes helt tilbage til omkring 1390-1370 f.v.t. I ebgyndelsen af 1900-tallet blev Josephine Bakers bananskørt fra hendes optrædener i midten af 1920'erne på Folies Bergère senere sammenlignet med miniskørtet. Ekstremt korte skørter blev udbredt i 1900-tallets science fiction, særligt i 1940'erne som bl.a. Earle K. Bergey, der afbillede futuristiske kvinder i "stereotype kombinationer" af miniskørter, BH og støvler i metal.

Kanten på miniskørter var lige over knæet i 1961, og de efterfølgende år krøb denne søm op og skørtet blev kortere. I 1966 var nogle nået helt op på den øverste del af låret. nylonstrømper og hofteholdere var ikke praktiske med miniskørter, og de blev i stedet erstattet med farverige strømpebukser. Miniskørtets popularitet toppede i 1960'erne i "swinging London", og det er fortsat en almindelig påklædning, navnlig blandt unge kvinder og teenagere. Før dette tidspunkt blev korte nederdele hovedsagelig brugt i forbindelse med sport og dans, som bl.a. tennisspillere, cheerleadere og kunstskøjteløbere.

Adskillige designere er blevet krediteret for at have opfundet miniskørtet i 1960'erne, hvoraf de mest berømte er Mary Quant fra London og André Courrèges fra Paris.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ (fransk) Sophie George, Le Vêtement de A à Z, ISBN 978-2-9530240-1-2, p.100.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • "1960s Fashion Feature, including biographies, interviews, clothing and resources". Victoria and Albert Museum.
  • Random History article on the history of the miniskirt Arkiveret 24. januar 2010 hos Wayback Machine