Steppeulvene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Steppeulvene
Oprindelse Danmark
Genre Syrerock
Aktive år 1967-1970'erne, 2002
Pladeselskab Exlibris
Tidligere medlemmer Eik Skaløe
Stig Møller
Søren Seirup
Preben Devantier
Hasse Levy
William Skotte Olsen
Rudolph Hansen
Peter Belli
Eksterne henvisninger
steppeulvene.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Steppeulvene var et dansk rockorkester, der i 1967 udgav LP'en Hip. Genren er syrerock og folk-rock med Bob Dylan som det store musikalske forbillede. Danske Musikkritikeres pris, Steppeulven (Årets Steppeulv), er opkaldt efter Steppeulvene.[1]

Pladen[redigér | redigér wikikode]

Steppeulvene udgav i 1967 pladen Hip, som for eftertiden kom til at stå som et symbol på ungdomsoprøret og blev et selvstændigt kapitel i dansk rockhistorie.[2][3] Den indspilledes ude hos Bent Fabricius-Bjerres Metronome studie, og huskes som en indspilning, der skulle "luftes ud" efter, da indspilningen bar præg af fest og glade dage.[kilde mangler] Ved udgivelsen af pladen lavede Eik en mindre happening for pressen, da han i udklædning og med en blomst i munden sprang i Christianshavns Kanal. Billeder fra denne happening er i dag ret kendte[kilde mangler], men ellers findes der kun ganske få andre billeder af Eik.

Hip blev deres første og eneste LP-plade med Eik Skaløe i front, men musikken og især teksterne er den dag i dag stadig genstand for kultdyrkelse og fortolkning.[kilde mangler]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Dannelsen og navn[redigér | redigér wikikode]

Bandet blev dannet da pigtråds- og folkemusikeren Stig Møller og den unge forfatterspire Eik Skaløe mødte hinanden (bas: Søren Seirup, trommer: Preben Devantier). Eik Skaløe stod for teksterne, som blev skrevet som digte, hvorefter Stig Møller satte disse tekster i musik.

Gruppen er opkaldt efter den tyske forfatter Hermann Hesses roman Steppeulven. I denne bog er der et helt kapitel med overskriften "Kun for Forrykte". Uddrag af dette kapitel bliver til sangen af samme navn.

Eik Skaløes død[redigér | redigér wikikode]

Eik Skaløe rejste ganske kort tid efter udgivelsen af Hip til Indien. Stig Møller modtog breve fra Eik på denne rejse, men efter et stykke tid ophørte disse. Eik Skaløe blev fundet død i Indien på grænsen til Pakistan, med sit pas og en note med ordene:

"For the officials: As I guess you know - this suicide is decided & carried out by myself. none is to blame, except the cruel person inside me. Forgive me, Eik Skaløe."

Direkte oversat til dansk: "Til myndighederne: Som jeg forventer at I har regnet ud, er dette et planlagt selvmord. Ingen andre end den onde person inden i mig bærer skylden. Tilgiv mig, Eik Skaløe."

Eik var op igennem 60´erne kærester med Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, som har udgivet bogen "Breve til en Veninde" (1993 – Lindhardt og Ringhof). Denne bog bygger på breve skrevet af Eik Skaløe til Iben Nagel Rasmussen, skrevet på nogle af Eiks mange udlandsrejser. [kilde mangler]

Iben Nagel Rasmussen, der også er skuespiller, har desuden også lavet et teaterstykke over Eiks univers.

Bandet uden Eik[redigér | redigér wikikode]

Efter at Eik i 1967 forlod Danmark, blev gruppen reorganiseret og bestod da af Søren Seirup, Preben Devantier, Hasse Levy (sang, guitar) og William Skotte Olsen (sang, violin) med hjælp af Rudolph Hansen (el-g) . Disse udgav en singleplade med med de 2 numre: Du skal ud hvor du ikke kan bunde (med Hasse Levy som sanger) samt Flip. Stig Møller var ikke med i gruppen, da han på dette tidspunkt ikke havde nogen guitar

Steppeulvene blev gendannet flere gange igennem 1970'erne og senere (med skiftende besætning), -dog uden at indspille nogen plader. Men i slut 80´erne modtoger Preben, Søren og Stig en sølvplade for salg af 25.000 eksemplarer af Hip-pladen, der langsomt havde solgt siden 1967. Det er også i disse år at pladen genudgives på CD, hvilket gør at Steppeulvene for alvor bliver kultband blandt ungdommen i samtiden.[kilde mangler]

Der indspilles også i disse sen-80´erne en dokumentarfilm om bandets historie, som dog er lidt af en sjældenhed, da den kun kunne lånes på biblioteket en årrække på VHS.

I 2002 indspillede Stig Møller, Søren Seirup og Preben Devantier, altså gruppens oprindelige besætning, en live-CD under navnet Steppeulvene. Pladen fik titlen Steppeulvene Live 2002. Singlen "Du skal ud hvor du ikke kan bunde" er inkluderet som bonusmateriale på denne udgivelse. Bandet indspiller som trio med Stig Møller som gruppens sanger.

Den musik som havde præget Danmark fra de tidlige 60’ere var folkemusikken og pigtrådsmusikken (Her var Peter Belli og Les Rivals de ubestridte mestre). Det var dog i overvejende grad genudgivelser af udenlandske topnavnes hits. Hip var den første gennemførte danske rockplade. Alt var originalmateriale, alt var på dansk. Teksterne handler bl.a. om fantasier i forbindelse med bevidsthedsudvidende stoffer – et dengang kontroversielt emne.

Kim Larsen "indspillede" et af gruppens numre, "Lykkens Pamfil", på sin dobbelt live CD/DVD En lille pose støj, og brugte lejligheden til at udtale at Steppeulvene havde gjort.: "Et u-udsletteligt musikalsk indtryk på mig".[kilde mangler] I Anders Østergaards film om Gasolin´, fortælles det også at det var Hip pladen med Steppeulvene der for alvor fik Gasolin´drejet over på at synge på dansk.

Koncerter[redigér | redigér wikikode]

Bandet spillede ganske få koncerter, da Eik rejste til Afghanistan kort tid efter udgivelsen af HIP. Men mange af koncerterne var omdiskuteret grundet bandets hashforbrug, hvilket førte til at bandet blev anholdt i Vejgaard-Hallen i Aalborg.

Originale bandmedlemmer[redigér | redigér wikikode]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

  • 1967 Hip

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Reference[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ekstra Bladet – Dansk musikpris i fare for at uddø
  2. ^ Vuorela, Malte (14. OKT. 2013). "Private breve fra hippie-ikon går bag om myten". dr.dk. Hentet 2015-02-17. 
  3. ^ "Steppeulvene". denstoredanske. 2014. Hentet 2015-02-17.