Eik Skaløe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eik Skaløe
Fødenavn Eik Bjarne Sørensen
Født 28. maj 1943(1943-05-28)
København, Danmark [1]
Død 15. oktober 1968 (25 år)
Ferozopore, Indien
Beskæftigelse poet, sanger

Eik Bjarne Skaløe (født Sørensen, 28. maj 194315. oktober 1968) var en dansk musiker og sanger i gruppen Steppeulvene, der stod som eksponent for hippiebevægelsen sidst i 1960'erne.

Skaløe voksede op i Københavns nordvestkvarter. I 1962-63 var han aktiv i Kampagnen mod Atomvåben og som redaktør af tidsskriftet Alternativ. Herefter gled det politiske i baggrunden til fordel for beatniktilværelsens rejseliv og eksperimenter med stoffer, som endte i misbrug og fængsel for apoteksindbrud.

Op igennem 1960'erne var Eik Skaløe kæreste med Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen (født 14. maj 1945 i København), som har udgivet bogen "Breve til en Veninde" (1993 – Lindhardt og Ringhof). Denne bog bygger på breve fra Eik Skaløe til Iben Nagel Rasmussen, skrevet på nogle af Eiks mange udlandsrejser. Bogen er i 2012 genudgivet på Gyldendals forlag.

I 1966 grundlagde Eik sammen med Stig Møller Steppeulvene. Året efter udgav gruppen den legendariske kultplade HIP, og en af de sidste gange de sås samlet var ved den store Love In i Kongens Have den 23. juli 1967. Da Eik i sensommeren eller det tidlige efterår 1967 forlod Danmark med kurs mod Afghanistan/Nepal var tanken, at Steppeulvene skulle fortsætte med at spille og fremføre Eiks tekster, uden at han selv deltog direkte. Det blev dog kun til nogle få koncerter, inden gruppen gik i opløsning omkring årsskiftet.

Eik begik selvmord som 25-årig i oktober 1968, på grænsen mellem Indien og Pakistan. I bogen Ønsket om ordliv, som er en samling af Eiks digte, kommenteret af hans søster, står der at han blev fundet død, kun med sin taske og afskedsbreve til familien og til dem der nu skulle finde ham. I bogen er der et billede af hans afskedsbrev. I brevet står der:

Citat For the officials: As i guess you know - this suicide is decided & carried out by myself. noone is to blame, except the cruel person inside me. forgive me, Eik Skaløe

(Til myndighederne: Som jeg forventer at I har regnet ud, er dette et planlagt selvmord. Ingen andre end den onde person inden i mig bærer skylden. tilgiv mig, Eik Skaløe)

Citat

Han menes at være død afmagret og forhutlet ved byen Ferozepore i Indien, nær den pakistanske grænse [2].

Filmen Steppeulven som er instruktør af Ole Christian Madsen, havde premiere den 19. februar 2015 i de danske biografer, handler om kultfiguren og blomsterbarnet Eik Skaløes korte intense liv.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eik Skaløes Plads[redigér | redigér wikikode]

Som et minde om Eik Skaløe er der navngivet en plads på Christianshavn[2].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Eik Skaløe". forfatterweb.dk. 2013. Hentet 2015-02-23. 
  2. ^ a b Pontoppidan, Erik (2008-01-12). Eik Skaløe og Steppeulvene. Hentet 2010-02-13. 
Wiki letter w.svg Artiklen om musikeren Eik Skaløe kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.