Outlandish

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Outlandish
Outlandish (band).jpg
Outlandish, Stunderhuset i Aalborg, 2009.
Information
Pseudonym Young, Gifted and Brown
Oprindelse Brøndby Strand, Danmark Danmark
Genre Rap, Hip hop
Aktive år 1997[1]2017[2]
Pladeselskab BMG
Medlemmer Isam Bachiri
Lenny Martinez
Waqas Qadri
Påvirket af The Fugees,[3] The Roots,[3] Outkast,[3] IAM[3]
Eksterne henvisninger
outlandish.dk

Outlandish var en rap-gruppe, startet i Danmark i 1997.[1] Gruppen bestod af de tre medlemmer er Isam Bachiri, Lenny Martinez og Waqas Qadri. Isam stammer fra Marokko, Lenny fra Honduras og Waqas fra Pakistan.[3][1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

1991-1996:Forhistorie[redigér | redigér wikikode]

I 1991 flyttede den 14-årige Lenny fra Cuba til Brøndby Strand. Omtrent samtidig flyttede den 13-årige Isam til fra Amager. Waqas boede i forvejen i Brøndby Strand.

De tre drenge mødte hinanden for første gang på Søholt[1] og fandt en fælles interesse i hip hop og breakdance, med Michael Jackson som inspirator.[1] I ungdomsklubber dyrkede de begge dele, men Isam var ikke særlig god til break dance, så han begyndte at gå mere op i rap og musik.

Musik var ikke noget nyt for Isam Bachiri. Allerede i 4. klasse på Skolen på Islands Brygge blev han opfordret af sin klasselærer til at synge, da læreren syntes, at han havde en fantastisk stemme. Isam blev tilbudt en plads på Peder Lykke Musikskole, men fodbold var vigtigere for ham end musik.

1997-1999: Outlandish[redigér | redigér wikikode]

Kemien mellem de tre var god, og det var kun et spørgsmål om tid, før rapgruppen var en realitet. Efter folkeskolen fulgte gymnasiet. Alle tre blev matematiske studenter: Waqas fra Ishøj Gymnasium, Lenny fra Avedøre Gymnasium og Isam fra Vester Borgerdyd Gymnasium. Sidstnævntes lærere og ledelse havde øje for YGB’s (Young Gifted and Brown, som Outlandish kaldte sig dengang) kvaliteter, og de lagde et musiklokale til som øvelokale. YGB optrådte til fester, forårskoncerter og andre arrangementer.

Efter gymnasiet tog Waqas turen til Trekronergades Handelsskole for at tage den etårige HH, hvorefter han fik elevplads hos Xerox, hvor han blev udlært i august 2000.[3] Lenny og Isam valgte Syddansk Universitet, hvor begge læste cand.negot. med henholdsvis spansk og arabisk som sprog.[3]

I 1997 sad Lenny og bladrede i en ordbog. Han faldt over ordet Outlandish og tænkte ”Det er jo os!”. Outlandish betyder aparte, fremmedartet, sær, besynderlig; fjern, eksotisk.[1] Han ringede straks til de andre, og Outlandish blev en realitet.

Kort efter kom Outlandish i kontakt med pladeselskabet BMG, og i december 1997 blev singlen ”Pacific To Pacific” indspillet til fordel for Amnesty International. I 1998 udkom singlen Saturday Night. Begge sange var med på soundtracket til filmen Pizza King.[3] Bandet havde fået pladekontrakt og følte sig klar til at indspille et helt album. Første del af drømmen var en realitet.

2000-2004: Gennembrud, Outland's Official og Bread and Barrels of Water[redigér | redigér wikikode]

Imidlertid gik der cirka halvandet år mere, før bandet gik i studiet. Isam var nået til et punkt i sine universitetsstudier, hvor et år i udlandet var påkrævet. Han tog til Kuwait. Det skulle vise sig at være en god idé. I Kuwait genopdagede han sine rødder, og en hel ny verden åbnede sig for ham. Det var en verden, der altid har ligget der, men som han enten havde glemt, eller som han først her fik øje på. Med sig hjem bragte han arabiske popplader og indiske soundtracks. En stensikker fornemmelse for opskriften til Outland’s Official – debutalbummet fra Outlandish.

Lenny og Waqas lå dog på ingen måde på den lade side, mens Isam var i Kuwait. Lenny fordybede sig i sine studier og Waqas tog på en musikalsk rejse til sine rødder. I 1998 udgav han en demo-cd på pakistansk. Cd’en vakte stor opmærksomhed rundt omkring i verden. Den lå som nummer ét på P3’s Demokræmen i otte uger, og selskaber i England og i Pakistan viste stor positiv interesse. Så stor at en duet med Bally Sagoo en overgang var på tale.

I 1999 gik Outlandish endelig i studiet. Foruden stakken af arabiske, pakistanske, latinamerikanske og indiske plader medbragte de deres tekster, deres musik og deres oplevelser fra omegnen og fra hele verden. Danmarks første bud på multietnisk hiphop tager form.[4] ”Outland’s Official” blev til.

Efter "Outland’s Official" udkom den 26. april 2000,[4] turnerede Outlandish flittigt Danmark på kryds og tværs. Al energi blev brugt på at øve og udvikle sceneshow. Imens udtørrede gruppens inspirationskilder og al arbejde med nye sange ophørte. "Vi sad i den samme bus med de samme mennesker og talte stort set kun om de samme ting. Det hændte at vi havde nogle enkelte dybe samtaler, men de samtaler blev så ved og ved og ved. Så til sidst var de ikke længere så dybe. De ting og de mennesker, som inspirerer os, fandtes ligesom ikke i den bus. De forsvandt simpelthen."[kilde mangler]

Da Outlandish i slutningen af september 2001 mødtes i studiet for at gå i gang med at indspille det nye album, vendte kreativiteten imidlertid hurtigt tilbage. Den komplicerede verdenspolitiske situation inspirerede dem til ønsket om at genfinde enkeltheden i livet – det nære, det umiddelbare og det medmenneskelige. Albumtitlen Bread & Barrels of Water kom til dem næsten med det samme og blev et vigtigt pejlingsmærke for albummet.

Begge albummer indeholdte singlen Walou, der en overgang i 2000 lå på toppen af hitlisterne[4] og var et radiohit i samme periode[5]

2005: Closer Than Veins[redigér | redigér wikikode]

Albummet Closer Than Veins udkom den 31. oktober 2005.[6]

2008[redigér | redigér wikikode]

Outlandish modtog i 2008 højskolekulturprisen Den Gyldne Grundtvig.

2017[redigér | redigér wikikode]

I 2017 offentliggjorde gruppen, at de går fra hinanden efter at have lavet musik sammen i 20 år.[2]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albummer[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte singler[redigér | redigér wikikode]

 • "Walou" (single 2000)
 • "Guantanamo" (single 2002)
 • "Gritty" (single 2002)
 • "Aicha" (single 2003)
 • "Man binder os på mund og hånd" (single 2004)
 • "Look Into My Eyes" (single 2004)
 • "Kom Igen" (featuring USO) (single 2005)
 • "Kun min" (musikvideo, single, 2007) – første danske sang
 • "After Every Rainfall Must Come a Rainbow" (single 2010) – velgørenhedssang for Pakistan

Soloprojekter[redigér | redigér wikikode]

Waqas Qadri
 • Ajooba (1999)
 • Øko Logik (2009)
Isam Bachiri
 • Institution (2007)
 • 2200 Carmen (2009)

Kritik[redigér | redigér wikikode]

Outlandish er ved flere lejligheder blevet kritiseret på grund af gruppens forhold til islam og islamiske leveregler. I 2006 fik gruppens to muslimske medlemmer flyttet den norske sangerinde Herborg Kråkevik i et DR-program, som de selv skulle medvirke i, fordi hun havde nøgne skuldre. Gruppens pressechef begrundede beslutningen med, at det "jo [er] en del af deres religion".[7] Kritikken haglede ned bagefter fra flere kanter fra samfundet over gruppens muslimske medlemmers syn på kvinder.[8]

I 2007 blev gruppen kritiseret for at deltage i et islamistisk arrangement i Canada hvor der blev fremturet med "homoseksuelle skal straffes med døden" og "Jøderne vil møde deres endeligt".[9] Gruppen afviste beskyldningerne om, at der var tale om islamisme.[10]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c d e f Silver Jørgensen, Flemming (24. november 2005) (på dansk) (gebyr). Portræt: Outlandish. JP Århus. s. 10. 
 2. ^ a b Nanna Nagy (10. juli 2017). "Outlandish går i opløsning". TV 2 Underholdning. Hentet 10. juli 2017. 
 3. ^ a b c d e f g h i Pedersen, Niels (24. april 2000) (på dansk) (gebyr). Portræt / interview: Isam Bachiri, Lenny Martinez og Waqas Qadri / Outlandish. Jyllands-Posten, Sektion: Kunst og kultur. s. 1. 
 4. ^ a b c Søie Hansen, Thomas (22. april 2000) (på dansk) (gebyr). 2. generation på hitlisten. Berlingske Tidende. s. 3. 
 5. ^ Drejer, Dennis (29. april 2000) (på dansk) (gebyr). To kulturer er skide inspirerende. Berlingske Tidende. s. 36. 
 6. ^ a b (på dansk) (gebyr)Albums på vej. Berlingske Tidende. 21. oktober 2005. s. 16. 
 7. ^ "Outlandish fjerner kvinde med nøgne skuldre". BT. 5. december 2006. 
 8. ^ http://nyheder.tv2.dk/nyheder/article.php/outlandish-st%C3%B8dt-af-n%C3%B8gne-skuldre
 9. ^ https://www.bt.dk/underholdning/outlandish-medlemmer-sang-for-ekstremister
 10. ^ John Fogde (18. januar 2007). "Outlandish forstår ikke kritik". Gaffa. Hentet 10. juli 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]