Bruger:Tubberaul1/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aboriginals
Antal og fordeling
Antal i alt 984,000 (2021)

3.8% af australiens befolkning

* New South Wales New South Wales: 3,4%
* Queensland Queensland: 4,6%
* Western Australia Western Australia: 3,9%
* Northern Territory Northern Territory: 30,3%
* South Australia South Australia: 2,5%
* Victoria: 0,9%
* Tasmanien Tasmanien: 5,5%
* Australian Capital Territory ACT: 1,9%
Etnografi
Etnicitet: Polynesisk
Sprog: Adskillige hundrede australske aboriginal sprog, hvoraf mange ikke længere tales, australsk engelsk, australsk aboriginal engelsk, Kriol
Religion: Størstedelen kristne (primært anglikanere og katolikker), minoritet ingen religiøs tilknytning, og små antal af andre religioner, forskellige lokale indfødte religioner baseret på australsk aboriginal mytologi
Levevis: Jagt, fiskeri og samlere
Udbredelse
Kort over Aboriginal områder.

Aboriginals er de forskellige oprindelige folk på det australske fastland og mange af dets øer, med undtagelse af de etnisk forskellige folk på Torres Strait-øerne.

Folk migrerede først til Australien for mindst 65.000 år siden og dannede op til 500 sprog-baserede grupper. De har en bredt delt, kompleks genetisk historie, men kun inden for de sidste 200 år blev de defineret som, og begyndte at identificere sig selv som, en enkelt gruppe. Aboriginals identitet har ændret sig over tid og sted, med familielinje, selvidentifikation og fællesskabsaccept af varierende betydning.

Aboriginals har en bred vifte af kulturelle praksisser og overbevisninger, der udgør de ældste kontinuerlige kulturer i verden. På tidspunktet for den europæiske kolonisering af Australien bestod de af komplekse kultursamfund med mere end 250 sprog og varierende grader af teknologi og bosættelser. Sprog (eller dialekter) og sprog-associerede grupper af mennesker er forbundet med territorier kendt som "Country", som de har en dyb åndelig forbindelse til. Over æoner udviklede aboriginals komplekse handelsnetværk, interkulturelle forhold, lov og religioner.

Moderne aboriginals overbevisninger er en kompleks blanding, der varierer efter region og individ over hele kontinentet. De formes af traditionelle overbevisninger, kolonisationens forstyrrelse, religioner bragt til kontinentet af europæere og moderne spørgsmål. Traditionelle kulturelle overbevisninger videreføres og deles gennem dans, historier, sanglinjer og kunst, der tilsammen væver en ontologi af moderne dagligliv og antik skabelse kendt som Dreaming.

I fortiden boede aboriginals over store dele af kontinentalhylden og var isoleret på mange af de mindre kystnære øer og Tasmanien, da landet blev oversvømmet i starten af Holocæn interglacialperiode for cirka 11.700 år siden. Til trods for dette opretholdt aboriginals omfattende netværk inden for kontinentet, og visse grupper opretholdt forhold til Torres Strait-øboere og Makassar-folkene fra det moderne Indonesien. Studier af aboriginals gruppers genetiske sammensætning er igangværende, men beviser tyder på, at de har genetisk arv fra asien og deler visse ligheder med papuanere, men har været isoleret fra Sydøstasien i meget lang tid.

I folketællingen fra 2021 udgjorde aboriginals 3,8% af Australiens befolkning.

De fleste aboriginals taler engelsk og bor i byerne, og nogle kan bruge aboriginal fraser og ord på Australian Aboriginal English (som også har en håndgribelig indflydelse fra aboriginal sprog i fonologi og grammatisk struktur). Mange, men ikke alle, taler også traditionelle sprog.

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Forfædrene til nutidens aboriginals australiere migrerede fra Sydøstasien med havet under pleistocænepoken og levede over store dele af det australske kontinentale hyldes, da havniveauerne var lavere, og Australien, Tasmanien og New Guinea var en del af samme landmasse, kendt som Sahul. Da havniveauerne steg, blev folkene på det australske fastland og nærliggende øer gradvist isoleret, nogle på Tasmanien og nogle af de mindre kystnære øer, da landet blev oversvømmet i starten af Holocæn, interglaciale periode, der begyndte for cirka 11.700 år siden. Forhistorikere mener, at det ville have været vanskeligt for aboriginals at have oprindelse rent fra det asiatiske fastland, og ikke nok mennesker ville have nået Australien og omkringliggende øer for at opfylde begyndelsen på befolkningen, som blev set i det sidste århundrede. Derfor er det almindeligt antaget, at de fleste aboriginals stammer fra Sydøstasien, og hvis dette er tilfældet, var aboriginals blandt de første i verden til at gennemføre sørejser.

En artikel fra 2017 i Nature evaluerede artefakter i Kakadu og konkluderede "Menneskelig besættelse begyndte for omkring 65.000 år siden."

En undersøgelse fra 2021 af forskere ved Australian Research Council Centre of Excellence for Australian Biodiversity and Heritage har kortlagt de sandsynlige migrationsruter for folkene, da de bevægede sig over det australske kontinent til dets sydlige ender af det, der nu er Tasmanien, dengang en del af fastlandet. Modelleringen er baseret på data fra arkæologer, antropologer, økologer, genetikere, klimatologer, geomorfologer og hydrologer, og den er beregnet til at sammenligne modelleringen med de mundtlige historier fra aboriginal folk, herunder Dreaming-historier, australsk klippekunst og sproglige træk i de mange aboriginals sprog. Ruterne, kaldet "superhighways" af forfatterne, ligner nuværende motorveje og stikveje i Australien. Lynette Russell fra Monash University ser den nye model som et udgangspunkt for samarbejde med aboriginals for at hjælpe med at afsløre deres historie. De nye modeller antyder, at de første mennesker måske landede i Kimberley-regionen i det, der nu er Western Australia, for cirka 60.000 år siden og bosatte sig over hele kontinentet inden for 6.000 år. En undersøgelse fra 2018 ved hjælp af arkæobotanik daterede beviser for kontinuerlig menneskelig beboelse ved Karnatukul (Serpent's Glen) i Carnarvon Range i Little Sandy Desert i WA fra cirka 50.000 år siden.

Genetik[redigér | rediger kildetekst]

Genetiske studier har afsløret, at aboriginals i vid udstrækning stammer fra en bølge af østlige eurasiere under den tidlige øvre palæolitiske periode og er mest beslægtede med andre oceanere, såsom melanesiere. De aboriginals viser også tilknytning til andre australasiatiske befolkninger, såsom negritoer, samt til østasiatiske folk. Fylogenetiske data antyder, at en tidlig initial østlig linje (ENA) trifurcerede et sted i Sydasien og gav anledning til australasiere (oceanere), gamle forfædres sydindere (AASI), andamanere og den østlige/sydøstasiatiske linje inklusive forfædrene til de indfødte amerikanere, selvom papuanere måske har modtaget cirka 2% af deres genflyd fra en tidligere gruppe (xOOA) samt yderligere arkaisk blanding i Sahul-regionen.

PCA af Orang Asli (Semang) og Andamanerne, med verdensomspændende befolkninger i HGDP. Ingen traditionelle dansere i Perth. Aboriginals er genetisk mest beslægtede med de indfødte befolkninger i Papua Ny Guinea og mere fjernt beslægtede med grupper fra Østindonesien. De er mere forskellige fra de indfødte befolkninger i Borneo og Malaysia, der deler deres udviklingstendens med dem sammenlignet med grupperne fra Papua Ny Guinea og Indonesien. Dette indikerer, at befolkningerne i Australien har været isoleret i lang tid fra resten af Sydøstasien og forblev uberørt af migrationer og befolkningsudvidelser i dette område, hvilket kan forklares med Wallace-linjen. I en undersøgelse fra 2001 blev der indsamlet blodprøver fra nogle Warlpiri-folk i Northern Territory for at undersøge deres genetiske sammensætning (som ikke er repræsentativ for alle aboriginals folk i Australien).

Sprog[redigér | rediger kildetekst]

Sprog vil altid ændre sig og udvikle sig, så hvad der engang kunne være blevet brugt, er i dag krænkende. 'Aborigine' er et sådant ord og bør ikke bruges.

Når det bruges i Australien, foretrækkes det at kapitalisere ordene 'Indigenous', 'Aboriginal' og 'Torres Strait Islander', ligesom man ville gøre med enhver gruppe af mennesker, og undgå at bruge akronymer som ATSI eller TSI. Hvis du henviser til oprindelige folk generelt rundt om i verden, så staves 'indigenous' med små bogstaver.

Sprog, der homogeniserer eller udvisker mangfoldighed, bør også undgås, f.eks. at henvise til alle Torres Strait-øboere som 'Thursday Islanders' eller kalde alle aboriginals folk for 'Kooris'.

Det er også at foretrække at bruge flertal, når man taler om aboriginals og/eller Torres Strait-øboere. Det anerkender mangfoldigheden af de forskellige grupper og inkluderer alle de forskellige folk.

De fleste aboriginals taler engelsk, hvor vendinger og ord tilføjes for at skabe australsk aboriginals engelsk (som også har en tydelig indflydelse af aboriginals sprog i fonologi og grammatisk struktur). Mange aboriginal, især dem der bor i fjerne områder, er flersprogede. Mange af de oprindelige 250–400 aboriginals sprog (mere end 250 sprog og cirka 800 dialektale varianter på kontinentet) er truede eller uddøde, selvom der gøres nogle forsøg på sproggenoplivning for nogle. Fra 2016 blev kun 13 traditionelle aboriginals sprog stadig lært af børn, og cirka yderligere 100 tales kun af ældre generationer.

Identitet[redigér | rediger kildetekst]

Begrebet aboriginal inkluderer mange forskellige folk, der har udviklet sig på tværs af Australien i over 50.000 år. Disse folk har en bredt delt, omend kompleks, genetisk historie, men det er kun i de sidste to hundrede år, at de er blevet defineret og begyndt at identificere sig selv som en enkelt gruppe, sociopolitisk. Mens nogle foretrak betegnelsen "Aborigine" frem for "Aboriginal" i fortiden, da sidstnævnte blev anset for at have mere direkte diskriminerende juridiske oprindelser, er brugen af udtrykket "Aborigine" faldet i de seneste årtier, da mange betragter udtrykket som en fornærmende og racistisk rest fra Australiens kolonitid.

Definitionen af udtrykket "Aboriginal" har ændret sig over tid og sted, hvor vigtigheden af familieslægt, selvidentifikation og fællesskabsaccept alle varierer.

Udtrykket "Indigenous Australians" refererer til aboriginal australiere og Torres Strait-øboere, og udtrykket bruges konventionelt kun, når begge grupper inkluderes i det emne, der behandles, eller af selvidentifikation fra en person som indfødt. (Torres Strait-øboere er etnisk og kulturelt forskellige, på trods af omfattende kulturel udveksling med nogle af de aboriginals grupper, og Torres Strait-øerne er hovedsageligt en del af Queensland, men har en separat regeringsstatus.) Nogle aboriginals modsætter sig at blive betegnet som indfødte, da det betragtes som et kunstigt og benægtende udtryk.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]