Fur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fur (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Fur)
Fur (Midtjylland)
Fur
Fur
Furs beliggenhed
Furs moler-klinter som ses her har været en rig kilde til fossiler.

Fur (den forældede stavemåde Fuur ses også) er en lille ø i Limfjorden – lige nord for Salling og med 855[1] indbyggere (2011). Den største by på øen er Nederby med 643[2] indbyggere (2011). Øen har færgeforbindelse over Fur Sund til Branden på Sallingsiden. Fur hører til Skive Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Øen er på 22 km² og var indtil 1860 skovløs. I dag er der skov flere steder. Mod syd er øen lav og frugtbar, mod nord er der højere lyngklædte bakker og klinter med moler, samt jern-sandsten (rødsten). Moleret anvendes til produktion af specialtegl. Desuden er der en produktion af kattegrus. I moleret findes forsteninger, der er ca. 55 millioner år gamle. Forsteninger af dyr og planter kan ses på Fur Museum. Knudeklinten, der ligger på Furs nordvestlige spids, kandiderer desuden i 2013 som Unesco Verdens naturarvssted.

De gamle landsbyer på øens sydlige del er nu nærmest vokset sammen til én langstrakt bebyggelse. På øens nordlige og østlige del findes flere sommerhusområder. Øen har en skole med 0. – 6. klassetrin og en SFO. Fur Skole var en del af Fursund Skole, der også omfattede skolen i Selde. Skive Kommune valgte at lukke skolen til sommerferien 2014, men det er lykkedes en frivillig gruppe ildsjæle at starte en friskole på øen. Fur Børnehus er børnehave og vuggestue under ét tag, og der passes dagligt børn fra 0 år til skolestart. Fur Børnehus er en privat institution.

Fur Kirke ligger højt på en gammel havskrænt på øens østside.

Fur besøges hvert år af mange turister, (der skønnes op mod 250.000) der typisk kommer på en dagsudflugt, med sejlbåd eller bor i sommerhus eller på øens eneste campingplads, Fur Camping. Et nyt og meget besøgt udflugtsmål er Fur Bryghus.

Der er færgeoverfart fra Branden til Fur med færgen "Mjølner-Fur". Overfarten tager 3-4 minutter.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°49′54″N 9°1′27″E / 56.83167°N 9.02417°Ø / 56.83167; 9.02417