Thurø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thurø (Syddanmark)
Thurø
Thurø
Thurøs beliggenhed
Et hus på Thurø, med den gamle del af skolen i baggrunden
Thurø omkring 1900
Thurø Kirke i 1866.

Thurø er en ø i det Sydfynske Øhav lige syd for Svendborg og øst for Tåsinge. Øen er hesteskoformet og landfast via en dæmning med Fyn. Der bor 3.682 [1] – heraf 3.383 i Thurø By (2011)[2] – indbyggere på denne 7,5 km² store ø, som er Danmarks næsttættest befolkede (efter Amager).

Myter[redigér | redigér wikikode]

På Thurø findes Rolf Krake-stenen. Det fortælles, at skjoldungen Helge på et krigstogt gik i land på Thurø og gæstede alfekvinden Thora, som han voldtog. Da han besøgte øen for anden gang, tog hun hævn ved at sende hans egen datter Yrsa i stedet, og med hende fik han sønnen Rolf Krake.

Thurø Rev, der er på 38,9 ha, danner Thurøs sydøstligste del. Her vokser en del gamle tjørne, der kaldes Ellen Marsvins tjørne. Et sagn fortæller, at de er plantet, da øens tidligere ejer fru Ellen Marsvin tabte Thurø i spil til Christian IV.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Øens kirke, Thurø Kirke, er opført af fru Ellen Marsvin i 1639. På kirkegården, anlagt i italiensk parkstil med udsigt over Skårupøresund, finder man gravstederne for bl.a. maleren Niels Hansen og forfatterne Valdemar Rørdam, Karin Michaëlis samt Tom Kristensen.

I midten af øens oprindelige landsby, Thurø by, har man opført et mindesmærke for Søtræfningen ved Helgoland den 9. maj 1864. Mange thurinske unge mænd var tjenestegørende og faldt på de danske skibe, der deltog i slaget.

Ved det lille fiskerleje Gambøt ligger Per Guts (eremittens) hus, "Øen" fra 1870, omtalt i De Danskes Øer af Acton Friis.

Før dæmningen til Fyn blev bygget i 1934, sørgede en elektrisk færge for overfarten.[3][4]

Forfatteren Tom Kristensen tilbragte sin alderdom på Thurø, hvor han døde i 1974. En anden gæst var den tyske dramatiker og forfatter Bertolt Brecht under hans eksil i trediverne.

Thurø minigolf er grundlagt i 1951 af Jørgen og Lis Kristensen, som drev den sammen i 30 år. Den blev i 1981 overtaget af datter og svigersøn.

På Thurø findes Danmarks ældste suttetræ, en hyld.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]Koordinater: 55°3′N 10°41′E / 55.050°N 10.683°Ø / 55.050; 10.683