Drejø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Drejø (Syddanmark)
Drejø
Drejø
Drejøs beliggenhed
Kort over Drejø, og nogle af de andre øer syd for Fyn
Gadekryds i Drejø By

Drejø er en ø i det Sydfynske Øhav med et areal på 4,26 km². Den har en længde på 5 km og en bredde på 2 km. Den bebos af 69 indbyggere og er en del af Svendborg Kommune. Der er færgeforbindelse fra Svendborg og Skarø med M/F Højestene. Overfartstid 1 time og 15 minutter.

Drejø er et yndet mål for fritidssejlere og turister. Øen har et rigt dyreliv og er bl.a. kendt for sine hvide dådyr. Øen var tidligere primært beboet af bønder-fiskere, men lever i dag primært af turisme og andre erhverv.

På Drejø har man egen købmand, kro, bibliotek, lokalarkiv og kirke. Den lokale præst sejler også til Skarø for også at holde gudstjeneste der. I kirketårnet har en lokal maler for længe siden forlystet sig med at afbilde en nøgen kvinde på den kalkede mur.

Drejø Kirke består af et kampestensskib, der opførtes 1535 af øens 13 gårdmænd som et kapel. I den første del af 1600-tallet blev bygningen udvidet med et hvælvet langhuskor og et tårn i vest, med våbenhus på sydsiden, begge med blændingsgavle af sengotisk karakter. Kapellet betegnes herefter som Kirke. Der indsattes 1630 hvælv i skibet, mens tårnrummet åbner sig mod skibet ved en rund bue. 1779 repareredes bygningen, og ved en hovedistandsættelse 1875 blev den udvendig helt overpudset med cement, der skjuler alle enkeltheder. Altertavlen er fra ca. 1690 i renæssance med krucifiks og maleri vist fra ca.1700. Døbefonten er en romansk granitfont. Prædikestolen er fra 1620.

Bybranden 1942[redigér | redigér wikikode]

Drejø By var et af Danmarks bedst bevarede landsbymiljøer, men i den varme og tørre sommer 1942 udbrød der en stor brand selve Skt. Hans aften, der fik katastrofale følger for den særdeles tæt bebyggede by.

De fleste mænd lå i både ude på vandet, og da det var en solrig sommeraften, så de kun røgen, der steg op fra landsbyen, men ikke flammerne. Da de nåede ind til land, var det allerede for sent.

En anden årsag til katastrofens omfang var bl.a., at brandslukningskøretøjer først skulle sejles over fra Svendborg.

Nogle bygninger overlevede dog, men hovedparten af landsbyen er i dag af nyere dato. Byens oprindelige, særegne stjerneform er bibeholdt.

Bogen »Øhavets Historier«, udgivet 17. september 2008, fortæller detaljeret og i mange billeder om branden i 1942. Der findes en elektronisk udgave af Bjarne Bekkers bog på www.oehavetshistorie.dk

Aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Hvert år er der en ølejr, der beskæftiger sig med forskellige temaer, f.eks. folkemusik eller østens mysticisme.

Kunstmaleren Poul Jespersen er bosiddende med eget galleri på Drejø, hvor han igennem mange år har foreviget øens skønne natur.

Øen har et lille 'egnsmuseum' i en af de ældste gårde på øen, Gl. Elmegaard.

Drejø anno 1778[redigér | redigér wikikode]

Drejø, en ø under Sunds Herred, Nyborg Amt, Fyens Stift, 1½ mil lang og kortere i bredden. Derpå 26 gårde og huse.

1555 fik øboerne af Christian 3. bevilling til at bygge sig en kirke, og til samme hører indbyggerne på Skarø, som har 6 hele gårde, Hjortø 2 gårde og Birkholm 2 gårde på 5 tønder, 2 skæpper. Disse øboeres vigtigste næring er fiskeri.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°58′N 10°25′E / 54.967°N 10.417°Ø / 54.967; 10.417