Galla

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Galla er når militærpersoner og andre personer, som er ansat i hoffets tjeneste, og som på baggrund af deres erhverv ofte har brug for at iklæde sig gallauniform. Disse personer er ikke i tvivl om deres påklædning når en invitation foreskriver galla påklædning.

For alle personer uden uniform betyder ordene galla påklædning et kjolesæt, dette bliver også kaldt kjole og hvidt eller pingvinsæt.

Når man er inviteret til et fint aftenarrangement, som tidligere ville have betydet galla, vil der som oftest i dag, også kunne anvendes smokingsæt. Men dette skal så fremgå tydeligt af invitationens dresscode som festtøj.

Når der foreskrives galla, betyder det lang kjole for den kvindelige part. Gallakjolen skal være hellang og med tyl skørt under. Dette skal ledes hen på tidligere tiders galla arrangementer hos de Kongelige og adelige som altid bar store pompøse rokokokjoler. Disse gallakjoler viste rigdom, så man ikke var i tvivl om personernes status. Den dag i dag bærer Dronningen og resten af det Kongelige selskab altid lange gallakjoler når der afholdes store galla arrangementer i forbindelse med store højtidelige fester. Ved brugen af galla påklædning understreges højtideligheden af den afholdte begivenhed.

Foreskriver indbydelsen selskabskjoler eller aftenkjoler skal festkjolen i modsætning til gallakjolen have mindre vidde. Den skal helst også være hellang eller som minimum gå et stykke under knæene, så kjolen forbliver tækkelig.

Udtrykket "galla" anvendes desuden om det bal som studerende på landets gymnasielle uddannelser afholder ved afslutningen af deres sidste skoleår.