Kalundborg Slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kalundborg Slot
Opførelse påbegyndt 1340
Opførelse afsluttet 1375
Bygherre Valdemar Atterdag
Region Region Sjælland
Kommune Kalundborg Kommune
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kalundborg Slot er sandsynligvis bygget af Valdemar Atterdag (1340-1375). Slottet bestod af et femfløjet bygningskompleks omgivet af dobbelte ringmure. Langs indersiden af den yderste ringmur lå også en del huse mellem de store forsvarstårne.

Kalundborg Slot var i 1300-1400-tallet et af Danmarks vigtigste slotte. Her samledes konger og stormænd til politiske forhandlinger, og i krigstid var Kalundborg et vigtigt militært støttepunkt.

På slottet holdtes i 1494 under kong Hans et stændermøde, hvor Udelelighedsbrevet blev vedtaget d. 31. maj. I brevet blev slået fast, at Danmarks Rige var et frit valgrige, dvs. landet kunne ikke udstykkes i arvelodder.

Danmarks riges arkiv, brevkammer samt skatkammer, blev opbevaret i det store tårn "Folen" ca. 1400-1582.

Slottet led så stor skade under svenskekrigene, at de svenske belejringstropper i 1659 lod byens borgere nedrive slottet.

De eneste synlige rester af slottet er i dag fundamenter fra Folen og det mindre tårn Fars Hat samt en del af ringmuren.

En lang række statsfanger sad på Kalundborg slot:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie
Awatcornertower01.JPG Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.