Nordmænd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nordmænd
Antal
9,5 millioner
Områder med store befolkninger
NorgeNorge 5 millioner[kilde mangler]
USAUSA 4,5 millioner[1]
CanadaCanada 360.000[kilde mangler]
Resten af verden 100.000[kilde mangler]
Etnografi
Sprog Norsk
Religion Hovedsageligt luthersk kristne.
Relaterede etniske grupper
Danskere, svenskere, islændinge og færinger

Nordmænd er personer fra Norge.[2][3]

Folkeslag[redigér | rediger kildetekst]

Som etnisk betegnelse er nordmændene det skandinaviske og germanske folkeslag, som udgør flertallet af befolkningen i Norge. Af de ca. 9,5 millioner mennesker af etnisk norsk oprindelse[kilde mangler] lever 4,5 millioner i Norge. De fleste etniske nordmænd taler norsk, som stammer fra norrønt, men især i byerne er påvirket af dansk. Skriftsproget findes i to varianter: nynorsk, som bygger på dialekterne, og bokmål, som bygger på den dansk-norske tradition.

Germanerne slog sig ned i Skandinavien allerede før Kristi fødsel. Norske vikinger befolkede Færøerne og Island i 800-tallet. I slutningen af det 1. årtusind opstod kongeriget Norge fra flere småkongeriger.

Nordmænd er nært beslægtede med danskere, svenskere og andre germanske nabofolk.

Norsk borger[redigér | rediger kildetekst]

Ordet nordmand bruges også om en norsk indbygger eller person med norsk indfødsret. En diskussion om dette fandt sted i 2006. Norsk Språkråd vurderede at «nordmann» i utgangspunktet betyr 'person av etnisk norsk opprinnelse ... Vi tror at det ikke er noe behov for å erstatte "etniske nordmenn" med en annen betegnelse. Betegnelsen "etniske nordmenn" har oppstått på grunn av den store innvandringen i de siste tiårene. Før den kom, brukte en bare betegnelsen "nordmenn", og den betyr det samme som det som noen nå kaller "etniske nordmenn".»[4] Nogle politikere gik ind i diskussionen. Udenrigsminister Jonas Gahr Støre argumenterede politisk for at "en nordmann er en norsk statsborger", og Erna Solberg mente: "Det var ikke lenger så viktig å definere en etnisk nordmann."[5][6]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ folketælling i 2008
  2. ^ "Nordmand". Ordbog over det danske Sprog. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 1933. Hentet 29. december 2013.
  3. ^ "nordmand — Den Danske Ordbog". Den Danske Ordbog. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hentet 29. december 2013.
  4. ^ Brev fra Språkrådet, NRK
  5. ^ Erna Solbergs blog, 29. dec. 2006, arkiveret kopi af original
  6. ^ Språkrådets udtalelse om etniske nordmænd i 2006, norsk Wikipedia

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FolkeslagSpire
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.