Oluf Hunger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oluf 1. Hunger
Konge af Danmark
Regerede 10. juli 1086
18. august 1095
Forgænger Harald 3. Hen
Regent Oluf 1. Hunger
Efterfølger Erik 1. Ejegod
Ægtefælle Ingegerd Haraldsdatter
Fulde navn
Oluf Svendsøn
Hus Jellingdynastiet
Far Svend Estridsen
Mor Ukendt frille
Født ca. 1050
Død 18. august 1095
Religion Kristen

Oluf Hunger (ca. 105018. august 1095) var konge af Danmark 1086-1095.

Oluf var den tredje af Svend Estridsens fem sønner, der opnåede at blive dansk konge. Han var gift med dronning Ingegerd, datter af den norske konge, Harald Hårderåde. Efter Olufs død giftede hun sig med kong Filip af Västergötland.

Olufs bror, Knud, blev dræbt i Albani Kirke 10. juli 1086. Oluf blev herefter valgt til konge på Viborg Ting, selv om han på det tidspunkt opholdt sig i Flandern som fange hos grev Robert. Det lykkedes imidlertid at få ham byttet med den yngre bror, Niels, så Oluf kunne vende hjem til Danmark.

I disse år satte misvækst ind i Nordeuropa, og høsten svigtede flere år i træk. Deraf kommer Olufs tilnavn: Hunger. Samtidig berettedes der om jærtegn og undere, der var sket ved Knuds grav i Odense, og man var ikke sen til at forbinde misvæksten med den guddommelige vrede over drabet på Knud. Krønikeskrivere med Saxo i spidsen holdt sig heller ikke tilbage med at skildre ulykkerne i de sortest mulige farver. Der var en kirkelig, men dog især en klar politisk interesse i at få gjort Knud til helgen til styrkelse af kongemagten.

Oluf døde den 18. august 1095, og det siges, at han "nedlagde sin værdighed". Meningen hermed er dunkel. Nogle har hævdet, at vi her har et eksempel på et "kongeoffer", og den formodning styrkes delvis af nogle kryptiske bemærkninger hos Saxo. Han skriver:.

Citat … Samtidig afslørede han hvor stor en kærlighed til undersåtterne hans hjerte bar på, da han bad om at få lov at bøde med sit eget liv for deres ondskab så den trussel der gjaldt alle, kun ramte ham selv. Han ofrede virkelig sit eget liv for sine landsmænds skyld - så en from mand var han, det kan ingen tage fra ham… Citat
Oversat af Peter Zeeberg[1]

Han er den eneste danske konge, hvis begravelsesplads, man ikke kender, selvom nogle mener, han blev begravet tæt ved det nuværende Bjerringbro i Midtjylland.

Foregående: Kongerækken Efterfølgende:
Knud 4. den Hellige
(10801086)
Erik 1. Ejegod
(10951103)

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Anti-monarquia.png Artiklen om den kongelige eller fyrstelige Oluf Hunger kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi