Fælledparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Østerfælled)
Jump to navigation Jump to search
Fælledparken i maj måned.
Fælledparken som den var gengivet på 4cm-kort i 1957-1976. Den store gennemgående vej er sidenhen sløjfet, og der er tilføjet en sø i det nordvestlige hjørne.

Fælledparken er et 0,5 km2 grønt areal på Østerbro i København, der blev anlagt i årene 1908-1914 af landskabsarkitekt Edvard Glæsel, ingeniørerne Svend Koch og O.K. Nobel i samarbejde med Københavns Kommune på den fælledgrund, der tidligere udgjorde de militære områder Nørrefælled og Østerfælled. Trioen Koch, Nobel og Glæsel havde vundet en ud af to højeste præmier i en åben konkurrence om en "folke- og idrætspark" i 1905.

Borgmester Jens Jensen, der havde været primus motor i etableringen af dette åndehul, plantede det første træ i parken 26. april 1909, og alléen, der gennemskærer parken, blev derfor opkaldt efter ham. Den har siden skiftet navn til Edel Sauntes Allé. Fælledparken bruges året rundt til blandt andet:

Fredning[redigér | redigér wikikode]

Fælledparken blev fredet 1956. Fredningen skulle forhindre, at der blev snuppet flere bidder af fælleden, hvilket var sket med etableringen af randbebyggelsen (bl.a. Den Danske Frimurerorden og Niels Bohr Instituttet), med Rigshospitalet, med Rockefeller Instituttet og med Universitetsparken.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Fælledklubbernes klubhus, Fælledklubhuset, blev færdig i december 2011. Huset indeholder en café, omklædningsrum, sauna og udsigt ud over Fælledparken. Huset er tegnet af Vilhelm Lauritzen A/S.

I selve Fælledparken ligger Danmarks nationalstadion, Parken, hvor det danske fodboldlandshold og fodboldklubben F.C. København har hjemmebane.

Fælledparkens sydlige del lagde indtil 2007 også græs til Flyvevåbnets redningshelikopter. Efter at have modtaget en større donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, har man nu opført en helikopterlandingsplads på Rigshospitalets tag, hvorefter der næppe bliver flere landinger i Fælledparken.

Den nye skatepark i Fælledparken overtog i 2009 den gamle skateparks plads. Fælledparkens Skatepark er inddelt i tre sværhedsgrader så både nybegyndere, øvede og professionelle kan gøre brug af parken. [1]

Øster Fælled som rettersted[redigér | redigér wikikode]

Oprindelsen til Fælledparken er Øster Fælled, som var en af København fælleder, dvs. fælles græsningsarealer for kreaturer, overdrev. Fælleden blev undertiden også anvendt til henrettelser: Det var her, Johann Friedrich Struensee og Enevold Brandt blev henrettet 28. april 1772 for øjnene af omkring 30.000 mennesker.[2] På en lille høj ud mod Øster Allé står den såkaldte "Struensee-sten". Det er en kvartmilepæl fra Ole Rømers opmåling af de danske landveje i 1690'erne, og den har således intet med Struensee at gøre. Men det var i nærheden af dette sted, Struensee og Brandt blev henrettet. Henrettelsespladsen beskrives i samtiden som liggende "200 alen fra Nøjsomhedsvej", dvs. omtrent hvor parken siden blev anlagt.[3]

Efter slaget på Reden 2. april 1801 blev to af flådens mænd dømt for fejhed. Kaptajnløjtnant Philip Schultz fra linjeskibet Sjælland og kaptajn ved Norske livregiment, Niels Vesterholdt, var sejlet i land, før skibet strøg flaget, og før besætningen fik lov til at gå fra borde. At forlade sin post under et slag er alvorligt, og begge blev dømt til arkebusering i ryggen, dvs at skydes bagfra. Straks efter dommen blev de frataget sabelen, og måtte klæde sig om fra uniform til fangedragt. Men da de 11. august 1801 ankom til retterstedet på Øster Fælled, benådede kronprins Frederik dem med livsvarigt fængsel. (De kom kun til at sidde knapt to år på Munkholmen.) [4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Fælledparkens Skatepark - Dansk Arkitektur Center
  2. ^ Fælledens fæle fortid Østerbro Avis 22. november 2010
  3. ^ Østerfælled | Wonderful Copenhagen
  4. ^ Lars Lindeberg: De så det ske: Englandskrigene 1801-14 (s. 34), forlaget Lademann, København 1974

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°41′59″N 12°34′12″Ø / 55.69972°N 12.57000°Ø / 55.69972; 12.57000