Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 10. mar. 2015, 15:45 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (retter flertydig)
Denne artikel omhandler byen Bergen. Der er også andre byer med dette navn, se Bergen (flertydig).
Bergen
Våben Kort
Bergens kommunevåben Bergens beliggenhed
Fakta om Bergen
Kommunenummer: 1201
Fylke: Hordaland
Kommunesæde: Bergen
Areal: 465 km²
Indbyggere: 271.949 [1]
Politik
Borgmester: Trude Drevland
Sprog: Neutral
Websted: www.bergen.kommune.no
Bergen på Commons

Bergen er Norges næststørste by med 235.046 indbyggere medio 2011.[2] Bergen Kommune har 271.949 1. januar 2014 [1]. Byen blev grundlagt af Olav Kyrre i 1070 som Bjørgvin – der betyder "engen mellem fjordene". Ludvig Holberg er født i byen og sammenlignede den med Rom: byen med de syv høje.[kilde mangler] På Bergens byvåben hviler byen på syv høje. Det regnes for at være Norges ældste. Byen ligger ved kysten og er omgivet af bjerge.

Udsigt mod Bergen centrum fra sydøst.
:Image:Bergen city centre and surroundings Panorama edited.jpg
Udsigt mod Bergen centrum fra sydøst.
Motiver ra Bergen

Bergen blev grundlagt i 1070 af kong Olav Kyrre. Den var en af Hanseforbundets vigtigste havnebyer. Det ses i Bryggen. Under Det Dansk-Norske Kongerige var det kongerigets tredjestørste by overgået af København og Altona. Bryggen i Bergen er en UNESCO-anerkendt del af verdens kulturarv og minder om byens langvarige forbindelse med de tyske Hansestæder.[kilde mangler] Bergen var de norske kongers hovedstad til år 1314, Nordens største by i 15-1600-tallet og Norges største by indtil 1830'erne. Administration af Grønland og Færøerne var i danskertiden knyttet til Bergen.

Bergen er administrationsby for blandt andet Hordaland fylke (Norge), Bjørgvin Stift, Gulating lagmannsrett, University of Bergen, Haukeland Universitetshospital, Bergen University College, NHH, Institute of Marine Research, Fiskeri Service og flådens vigtigste base, Haakonsvern.

Byen er kendt for sit meget regnfulde vejr men er et populært rejsemål for både norske og udenlandske turister. Byen er omgivet af syv fjelde, men antallet af bjerge er et definitionsspørgsmål.

Bergens beliggenhed i Norge
60°22′48″N 5°20′24″Ø / 60.38000°N 5.34000°Ø / 60.38000; 5.34000

Kommunen

Udsigt over Bergen i 1890'erne.
Kort over Bergen Kommune og nabokommuner

Bergen ligger på Bergen-halvøen i Midthordaland, som er et af de fem distrikter i Hordaland. Kommunen grænser i øst til kommunerne Os, Samnanger og Vaksdal, har søgrænse i syd og vest mod økommunerne Austevoll, Sund, Fjell, Askøy og Meland og søgrænse i nord mod Lindås og Osterøy. Kommunen grænser desuden op til nabodistriktet Nordhordaland.

Bergen var et byamt fra 1831 og et selvstændigt amt fra 1919, indtil byen blev genforenet med Hordaland amt i 1972 i forbindelse med kommunesammenlægningen med de nærliggende kommuner Arna, Fana], Laksevåg og Åsane. Årstad bydel blev stiftet i Bergen i 1915.

Bergen Kommune er hjemsted for retsområdet Bergen tingrett under Gulating gjort Omme og har arealer, der ligger i Bergen domprovsti, Fana, Brande, Arna og Åsane provsti under Bjørgvin bispedømme under den norske kirke. Begge lagmansretter og bispesædet har også hjemsted i Bergen.

Bergen har to rådhuse; det ældste er fra ca. 1500. Byrådsmøder er holdt i den samme sal siden 1561.[kilde mangler]

Bergen Kommune deltager i hansabysamarbejdet "Union of Baltic Cities", Organisationen "World Heritage Cities", og i regionsrådet Bergen og Omland, der er Norges største, målt i befolkningstal.

Historie

Scholeusstikket fra 1580 er et af de ældste billeder fra Bergen

En af Norges ældste kongelige gårde fra vikingetiden Alrekstaðir lå, hvor Bergen senere kom til at ligge. Harald Hårfagre, Håkon den Gode og Olav Kyrre regerede herfra.

Bergen (Bjørgvin) blev grundlagt af Olav Kyrre i 1070 og afløste Trondheim (Nidaros) som Norges hovedstad. I 1314 flyttede hovedstaden til Oslo. Byen var Nordens største by i 15-1600-tallet og Norges største by i 1830'erne. Den har bevaret sin position som landets vigtigste handelscenter med internationale forbindelser op til moderne tid.

Fra 1300 til ca. 1750 var byen del af "Hansaforbundet" og det handelsnetværk, der dækkede hele det nordlige Europa. Bryggen i Bergen (tysk Brüggen) minder herom. Bergen var både eksporthavn og administrationsby for det vestlige og nordlige Norge i mange hundrede år. Den danske nordlandhandel skabte et vigtigt økonomisk grundlag for byens handlende.

Bergen byvåben

Bergens våbenskjold
Bergens våbenskjold

Bergens byvåben stammer fra det gamle segl, der betragtes som Norges ældste og første gang nævnes i 1293.[kilde mangler] Byseglet har to sider, den ene med et slot stående på syv bakker, og den anden med et vikingeskib omgivet af indskriften SIGILLVM COMMVNITATIS DE CIVITATE BERGENSI (= "Byen Bergens fællesskabs segl"). Fra midten af 1300-tallet havde Bergen et segl, der kun viste en fæstning på syv fjelde.

Det nuværende byvåben kombinerer de to sider fra det ældste segl. Det er cirkulært med rød bund og guldramme. Langs rammen ses indskriften fra det gamle segl, og på midten er der en tretårnet fæstning i sølv på syv bakker af guld.

Distrikter

Kort over distrikterne i Bergen
Gamlehaugen ligger i Fana
Bryggen i Bergen står på UNESCOS verdenarvliste

Kommunen består af distrikterne Bergenhus, Årstad, Fyllingsdalen, Arna, Ytrebygda, Fana, Laksevåg og Åsane. I en periode fra slutningen af 1990'erne til 2003 blev kommunen inddelt i distrikter, men denne form for organisation er nu opgivet.

Bergens distrikter, folkemængde pr. 1. januar 2008.[3]
Arna 12.231
Bergenhus 35.967
Fana 36.336
Fyllingsdalen 28.285
Laksevåg 36.651
Ytrebygda 24.044
Årstad 35.406
Åsane 38.487
Totalt 247.746
Bergen set fra Fløyen

Trafik

Flere broer og tunneler omkring Bergen er betalt med bompenge, og byen har i dag to bompengeringe (Europas første bompengering fra 1986 er i Bergen).[kilde mangler]

14. januar 2010 indførte bystyret partall- og oddetallskjøring i området indenfor den ydre bompengering for at mindske luftforureningen. Efter samme princip som kendt fra datoparkering er der således kørselsforbud for skiftevis den ene og den anden halvdel af bilparken.[4]

Kollektiv trafik indenfor Bergens grænser består af bus, trolleybus og den nye letbane, Bybanen i Bergen der blev åbnet 22. juni 2010.[kilde mangler] For at komme op på to af Bergens syv fjelde, kan man rejse til Ulriken med svævebane, eller til Fløyen med med Fløibanen, som er en elektrisk kabelbane.

Bergen Lufthavn på Flesland er Norges næststørste lufthavn.[kilde mangler] Der går færge og hurtigbåd både nordover og sydover. Desessuden haver Hurtigruten, en skibsrute der går nordover langs kysten helt til Kirkenes sit start- og endepunkt i Bergen. Bergensbanen over fjeldet til Oslo er en meget kendt jernbane.

Venskabsbyer

Bergen har følgende venskabsbyer.[5]

Panorama af Bryggen
Bergensdalen
:Image:Panorama ulriken.jpg
Bergensdalen

Se også

Referencer

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: