Der Nordschleswiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Der Nordschleswiger
Der Nordschleswiger
Grundlagt 1946 Rediger på Wikidata
Sprog Tysk Rediger på Wikidata
Websted Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata

Der Nordschleswiger er det tysksprogede dagblad for det tyske mindretal i Sønderjylland, med hovedredaktion i Aabenraa. Avisen udkom første gang i 1946 som ugeblad og siden 1951 som dagblad. Bladet har et oplag på 2.500 (1. halvår 2016), derved er avisen et af de mindste dagblade i Danmark. Avisen læses også uden for Sønderjylland og citeres ofte i den danske og tyske presse.

Avisen har lokalredaktioner i Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Tinglev og Tønder.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Der Nordschleswiger udkom første gang i 1946 som ugeblad og siden 1951 som dagblad. Det var den første frie tysksprogede avis i Vesteuropa efter anden verdenskrig.

Fra 1979 til 2013 var Siegfried Matlok avisens chefredaktør. 1. juli 2013 blev Gwyn Nissen chefredaktør for avisen.

Der Nordschleswiger i dag[redigér | redigér wikikode]

I første halvår 2019 havde avisen et trykt oplag på ca. 1.500 eksemplarer. Selvom det således er det mindste dagblad i Danmark, er det højt respekteret i de danske medier og den danske offentlighed. Avisen læses også uden for Sønderjylland og citeres ofte i den danske presse i forbindelse med mindretalsspørgsmål og tysk politik.

Dagbladet Der Nordschleswiger har siden 2008 haft et samarbejde med Flensborg Avis samt med Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag, som også omfatter den tysksprogede avis Flensburger Tageblatt. I begyndelsen drejede samarbejdet sig udelukkende om at overtage artikler fra hinanden, efter behov også i oversat form. I 2013 blev samarbejdet udvidet til også at omfatte det største danske dagblad i Syddanmark, Jydske Vestkysten. Sidenhen er det blevet muligt for alle fire redaktioner at få adgang til partnernes digitale redaktionssystemer til enhver tid. Siden 2014 har redaktionerne på Jydske Vestkysten og Der Nordschleswiger haft til huse sammen i et fælles mediehus i Aabenraa. Lokalredaktionerne i Haderslev og Sønderborg er ligeledes placeret i fælleskontorer.

Der Nordschleswiger er hovedsageligt en abonnementsavis og forhandles kun i få forretninger i Sønderjylland og i lokalredaktionerne. Foruden den daglige avis producerer redaktionen to tysksprogede radioudsendelser alle hverdage, som sendes på Skala FM i Sønderjylland og på forskellige lokale radiostationer på internettet, bl.a. i det nordlige Slesvig-Holsten. Hjemmesiden, nordschleswiger.dk, er redaktionelt ikke uafhængig af avisredaktionen, der offentliggøres dog uafhængigt nyheder på hjemmesiden fra tidlig morgen til sen aften. Brugere af smartphones og tablets kan gøre brug af apps, som bl.a. giver adgang til den elektroniske avis, den såkalde "E-Zeitung".

Avisen er medlem af MIDAS (europæisk forening for dagblade på mindretals- og regionalsprog).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°2′33.75″N 9°25′18.92″Ø / 55.0427083°N 9.4219222°Ø / 55.0427083; 9.4219222