Dobbeltvævet stof

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bærepose i dobbeltvæv fra Peru.

Dobbeltvævet stof fremstilles ved benyttelse af to over hinanden anbragte kædesystemer (trender/kæder), således at det væv der dannes af et af disse systemer på enkelte steder går over i det væv der dannes af det andet system.

Ved anvendelsen af forskelligt farvede kæder har man på den måde fremstillet de såkaldte kidderminstertæpper[1], ved hvilke figurerne på oversiden er dannet af de underste kædetråde, og omvendt, idet figurerne på de to sider ligger lige ud for hinanden.

Ved piké dannes mønstret på den måde, at kun enkelte af de underste kædetråde hæves op i det øverste system og bindes der. Undertiden fremstilles også tredobbelt vævede stoffer med tre kædesystemer.

Dobbeltvævede stoffer anvendes blandt andet til frakker, tæpper, møbelstoffer, brokade.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Kidderminstertæpper" er tæpper fra byen Kidderminster i England, der har haft tæppeproduktion fra begyndelsen af 1700-tallet

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.