Håndværk og design (fag)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Håndværk og design. (Se også artikler, som begynder med Håndværk og design)

Håndværk og design er et folkeskolefag og et læreruddannelsesfag. Faget blev indført fra sommeren 2014 og er endeligt indført fra 2016.

Fra 2007 blev fagene sløjd og håndarbejde i læreruddannelsen samlet til det fælles fag materiel design, medens der i folkeskolen stadig undervistes i sløjd og håndarbejde; men fra 2014 hedder det nye fælles fag i folkeskolen håndværk og design. Håndværk og design er blevet obligatorisk fra august 2016 og er dermed også et nyt læreruddannelsesfag. Det bygger på de tidligere håndværksfag sløjd og håndarbejdes traditioner, men rummer nye mål og stiller en række nye og anderledes krav til underviserne. Eleverne fremstiller typisk produkter, der både indeholder elementer fra sløjd og håndarbejde.

Fagets lærere er samlet i: Den faglige forening Håndværk og Design. Foreningen er stiftet fredag 29. april 2016 efter sammenlægning i 2015 af Danmarks Sløjdlærerforening og Danmarks Håndarbejdslærerforening. Den nye forenings fagblad kom til at hedde Håndværk & Design.

Håndværk og Design historisk[redigér | redigér wikikode]

I efteråret 2008 fremkom der forslag i Folketinget om at samle skolefagene sløjd, håndarbejde og billedkunst til ét nyt fag i folkeskolen, "Design og Håndværk", senere og andre steder kaldet "Håndværk og Design". I Norge har de nævnte tre fag været samlet i faget "forming" i nogle år. Fra 2015 er sløjd og håndarbejde i folkeskolen fusioneret til håndværk & design, og sløjd- og håndarbejdslærerforeningerne er sammenlagt fra 1. juli 2015.

Kunst og håndverk i Norge[redigér | redigér wikikode]

I Norge blev håndarbejde, sløjd og tegning slået sammen til forming (formning) i 1960, og i 1997 blev faget til kunst og håndverk.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Se: Opplæring i https://snl.no/husflid