Entitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Entitet (fra latin ens, «det som er», afledt af esse, «være») er i filosofien et begreb for noget som har eksistens, et ontologisk samlebegreb som betegnelse for alt eksisterende. Således kan genstande, egenskaber, processer osv. sammenfattes i begrebet entitet.

Traditionelt betegner udtrykket et eller andets uspecificerede væren, blot dette at der er tale om eksistens af et eller andet (at-hed, ty. Dassheit), i modsætning til en specificeret væren, en "hvad-hed": hvad er det væsentlige ved dette eksisterende, hvortil det latinske quidditas (ty. Washeit) kan anvendes. Om Duns Scotus' "dette-her-hed" bruges det latinske udtryk haeccietas (ty. Diesheit)

I betydningen "skabning" bruges ordet meget ofte om overnaturlige væsner, for eksempel i Erwin Neutzsky-Wulffs bøger om det overnaturlige, jævnfør også en filmtitel som The Entity Arkiveret 28. juli 2010 hos Wayback Machine (1981).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Om haecceitas ("dette-her-hed", ty. Diesheit) hos Johannes Duns Scotus, 1266-1308


filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.