Raumabanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
damplokomotiv Raumabanen, Åndalsnes

Raumabanen er 114,2 km lang jernbanestrækning mellem Dombås (Oppland fylke, Norge), som er en station på Dovrebanen , og Åndalsnes i Møre og Romsdal fylke. Banen er ikke elektrificeret. Dette er den eneste jernbane som har stoppested i Møre og Romsdal. Til at begynde med var det 12 stationer og holdepladser langs linjen, i dag er der fem, hvor tre er betjente.

I sommertiden køres det specielle turistture med damplokomotiv.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1869 blev der nedsat en komite som skulle se på mulighederne for at bygge jernbane til byerne i Møre og Romsdal. I 1908 blev det vedtaget af Stortinget at der skulle bygges en jernbane frem til Romsdalsfjorden. Bygingen startede 12. januar 1912. I 1921 blev banen åbnet for trafik fra Dombås og frem til Bjorli, og den 30. november 1924 stod hele banen færdig.

Langs linjen[redigér | redigér wikikode]

Jernbanen passerer lige under den kendte fjeldformation Trollveggen og over den lidt mindre kendte Kylling Bro over floden Rauma som er et ingeniørmæssigt kunstværk.

Bjorli station[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Bjorli Station

På Bjorli station blev der bygget en stor jernbanerestaurant mellem 1925 og 1927 med plads til 700 spisegæster. Den var hovedsagelig beregnet på turister som kom med turistskib til Åndalsnes, og som blev kørt videre til Bjorli med tog gennem den smukke Romsdalen. På restauranten fik de serveret bl.a laks og jordbær, chokoladekage og fyrstekage. Restauranten blev ramt af en bombe under 2. verdenskrig (april 1940) og brændte ned. Den blev aldrig genopført.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Raumabaneboka (Normann-samlingen)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]