Ofotbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Malmtransport tæt på Narvik

Ofotbanen er en jernbane i Norge, der løber mellem Narvik og den svenske grænse. Den er en del af malmbanen, som løber mellem Luleå og Narvik. Ofotbanen er 42 kilometer lang og har 20 tunneler. Hoveddelen af trafikken på banen er malmtog, som kommer med malm og pellets fra jernminen i Kiruna. Ofotbanen blev åbnet for trafik 15. november 1902. Den højtidelige åbning skete et halvt år senere, da ingen af de højeste øvrighedspersoner havde lyst til at rejse til det høje nord i mørketiden. Ofotbanen blev elektrificeret i 1923.

Malmtogene går døgnet rundt hele året. Ofotbanen ejes og vedligeholdes af Jernbaneverket, og vedligeholdelsen har meget høj prioritet. Strækningen går også gennem nogle af Norges mest naturskønne omgivelser langs Rombaksfjorden og Norddalen.

Trafik og operatører[redigér | redigér wikikode]

SJ er operatør for persontogene til og fra Sverige samt for chartertog. Der køres to daglige tog i hver retning mellem Narvik og Luleå. Et SJ InterCity og SJ Nattåget Arctic Circle Train. Nattåget kører helt til Stockholm, mens SJ InterCity kun kører til Luleå. Alle persontog på Ofotbanen består af et lokomotiv af typen Rc6 og et antal vogne. Før i tiden kørtes også persontog af det norske selskab Ofotbanen AS mellem Narvik og Kiruna, men da Ofotbanen AS gik konkurs i 2008, stoppede den trafik.

Malmtrafikk AS er operatør for alle malmtog. Malmtrafikk AS er et norsk datterselskab af Malmtrafik AB og LKAB, der står for al malmtogsdrift på den norske side af grænsen. Malmtrafik AB står tilsvarende for al malmtogsdrift på den svenske side. Alle malmtog køres med verdens stærkeste lokomotiver af typen iORE og op til 50 malmvogne. Det giver en samlet togvægt på op mod 50000 tons. Alle malmtog kører mellem en af LKAB's miner i Kiruna og havnen i Narvik, hvorfra malmen udskibes.

CargoNet er operatør på alle godstog, der ikke transporterer malm. Herunder er de daglige ARE-tog(Arctic Rail Express), som køres mellem Narvik og Oslo via Sverige. Disse tog køres ofte af norske lokomotiver af typen CE 119, men det hænder ofte at svenske Green Cargo hjælper til, og bruger deres robuste arbejdshest, nemlig lokomotiverne af typen Rc.

Koordinater: 68°24′N 17°30′Ø / 68.4°N 17.5°Ø / 68.4; 17.5