Shemagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En Irakisk mand med en shemagh

Shemaghen er det traditionelle hals- og hovedtørklæde, som er blevet anvendt i den arabiske verden gennem århundreder. I Danmark kendes tørklædet som et palæstinensertørklæde eller et PLO-tørklæde.

Tørklædet har kulturel betydning for særligt palæstinensere.[1][2] Brugen af det palæstinensiske flag som nationalt symbol har været forbudt af Israel på Vestbredden.[3] Som et modsvar på den israelske besættelsesmagts forbud mod nationale symboler er keffiyaen (tørklædet) blevet en erstatning og symbol på palæstinensisk kulturidentitet. Tørklædet benyttes stadig som kulturel samling og er en del af nationalidentiteten i det besatte Palæstina.[1][2]

Militær anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

I den militære verden har shemaghen været anvendt – og udleveret – siden 2. verdenskrig hvor især det britiske SAS (Special Air Service) erfarede at en shemagh var et uundværligt værktøj sammen med kørebriller, når man skulle køre rundt i åbne landrovere i den støvende afrikanske ørken.

Siden da har en grøn shemagh været en del af standardudrustningen i den britiske hær, og under Golfkrigen blev shemaghen anvendt i den sandfarvede udgave. Hjemmeværnsfolk bruger den i danske farver, store pletter i gullig grønne toner.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: