Slaget i Hafrsfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Slaget i Hafrsfjord står centralt i Norges historie. Det bliver regnet som det afgørende slag i Harald Hårfagers samling af Norge, hvor kong Harald vandt over flere småkonger. Slaget er blevet tidsfæstet til 18. juli 872, og den dato bliver fejret som Hafrsfjorddagen.

Slaget skal være blevet udkæmpet i Hafrsfjorden uden for Stafangr (det nuværende Stavanger). Dykkere har ledt efter rester efter slaget, men intet er fundet. Det er fortsat uvist, hvor slaget nøjagtigt stod, men man antager, at den bygdeborg, som kong Kjøtve flygtede op på, ligger på Ytraberget ved Røyneberg i Sola kommune. Der er rejst en bautasten, som blev afsløret af Kong Olav V ved 1100-års jubilæet i 1972.

Småkongerne på Sørvestlandet, Agder og Telemark var modstandere af Harald:

Slaget banede vej for, at Harald kunne få kontrol over det meste af landet og med rette kunne kalde sig konge af Norge.

Rigssamlingen varede flere hundrede år. Harald Hårfagers rige blev hurtigt stykket ud, specielt Østlandet blev delt i mange småriger. Et fuldstændig samlet norsk rige blev ikke virkelighed før Harald Hårderådes opgør med opplandskongerne i 1060-årene

Til minde om slaget i Hafrsjord er der rejst en bronzeskulptur ved Møllebukta inderst i Hafrsfjord: Sverd i fjell.

På Hafrsfjorddagen den 18. juli 1872 blev der opstillet et rigsmonumentHaraldshaugen ved Haugesund. Man regnede med, at det var 1000-årsdagen for slaget. Når den 18. juli regnes som årsdagen, er det en stor misforståelse. Da rigsmonumentet på Haraldshaugen skulle indvies, skete det den 18. juli. Grunden til det, var ikke at den havde noget med historien at gøre. Det var slet og ret den dag, hvor kronprinsen (den senere Oscar II) havde tid til besøget! Historien har et lille apropos: Vidkun Quisling gjorde et stort nummer ud af, at han var født netop på "årsdagen for Norges samling". Han var nok ikke klar over baggrunden.

Kong Harald Hårfager skal være gravlagt i Haraldshaugen.

Om slaget står i Sagaen om Harald Hårfagre i Heimskringla.

En alternativ tolkning af slaget i Hafrsfjord[redigér | redigér wikikode]

Snorres fortælling om Harald Hårfagre går ud på, at Vestfold var hans basis for at samle Norge til et rige. Historikerne hælder nu mere til, at Avaldsnes på Karmøy var udgangspunkt for rigssamlingen. Rigssamlingen ser ud til at være begyndt på Vestlandet. Meget tyder på, at småkongerne på Agder og i Viken i virkeligheden var vasaller under den danske konge, og at de blev sendt mod vest for at angribe Harald Hårfager, som truede det danske overherredømme langs Skagerrakkysten.[kilde mangler]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Se :no:Harald_Hårfagres_sagaWikisource
  • Krag, Claus (1999): 18. juli 1872 Et hus med mange rom. Arkeologisk museum i Stavanger Rapport 11B s. 505-510 – Arkeologisk museum i Stavanger, Stavanger.
  • Masdalen, Kjell-Olav: Fra Lindesnes til Rygjarbit. Aust-Agder-Arv 2006.

Koordinater: 58°56′29″N 5°40′17″Ø / 58.941453°N 5.671478°Ø / 58.941453; 5.671478