Wikipedia:Den danske Wikipedias historie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎2012: Billede af jubilæumslagkagen
Twid (diskussion | bidrag)
→‎2005: Wikimania 2005
Linje 56: Linje 56:


Den 11. juni blev [[Wikipedia:Træf juni 2005|det første danske træf]] for wikipedianere afholdt. Træffet foregik i Dragør og [[Jimmy Wales]] deltog i nogle timer.
Den 11. juni blev [[Wikipedia:Træf juni 2005|det første danske træf]] for wikipedianere afholdt. Træffet foregik i Dragør og [[Jimmy Wales]] deltog i nogle timer.

''Wikimania 2005'' - den første internationale konference om [[Wikimedia]] (altså [[Wikipedia]], [[Wiktionary]] etc.) nogensinde - fandt sted [[4. august|4.]]–[[8. august]] i [[Frankfurt am Main]]. Fra den danske Wikipedia deltog [[Bruger:Wegge|Wegge]] og [[Bruger:Twid|Twid]].


Bruger [[Bruger:Wegge|Wegge]] startede en arkæologisk udgravning af data og rekonstruerede udviklingen i antallet af artikler i artikel-navnerummet på den danske Wikipedia frem til 26. september 2005 på baggrund af databasedumps. Da der er tale om en rekonstruktion, er der selvfølgelig nogle ting der skal tages højde for. Det væsentligste er at alle de Lexopen-artikler vi i tidens løb har slettet igen ikke er i databasedumpet, hvorfor de heller ikke fremgår af artikelantallet før de blev slettet. Det medfører et under-estimat for perioden marts 2003 til maj 2005 på i hvert fald 2.000 artikler.
Bruger [[Bruger:Wegge|Wegge]] startede en arkæologisk udgravning af data og rekonstruerede udviklingen i antallet af artikler i artikel-navnerummet på den danske Wikipedia frem til 26. september 2005 på baggrund af databasedumps. Da der er tale om en rekonstruktion, er der selvfølgelig nogle ting der skal tages højde for. Det væsentligste er at alle de Lexopen-artikler vi i tidens løb har slettet igen ikke er i databasedumpet, hvorfor de heller ikke fremgår af artikelantallet før de blev slettet. Det medfører et under-estimat for perioden marts 2003 til maj 2005 på i hvert fald 2.000 artikler.

Versionen fra 22. mar. 2012, 17:33

Dette er den danske Wikipedias historie. Vi prøver her at beskrive de ting der specielt har med den danske Wikipedias udvikling at gøre.

2001

Wikipedia oprettedes og der blev reserveret domæner til den danske Wikipedia. Allerede fra starten fik vi som den eneste Wikipedia tildelt to adresser, på hhv. da.wikipedia.com og dk.wikipedia.com

Fra starten blev alle Wikipedia-versioner oprettet i .com domænet, hvilket dog siden er blevet ændret til .org.

I det første år af projektets eksistens blev der ikke oprettet nogen reelle artikler på den danske Wikipedia. Der var et par enkelte tilfældige forbipasserende der skrev et par sætninger, men intet seriøst.

2002

Den 1. februar 2002 udkom Ingeniøren med en artikel om det nye fænomen Wikipedia. I en sidebemærkning skrev de

Citat Hvis det skulle krible i fingrene hos danske brugere, som har lyst til andet end blot at skrive artikler, ser det ud til, at der er gode muligheder for at sprede opslagsværket. Endnu er siden med en henvisning til den danske udgave ganske tom. Citat
Fagbladet Ingeniøren

Christian List læste artiklen, og efter at have surfet rundt på den engelske udgave hele dagen, besluttede han at starte den danske udgave ved at oversætte den tyske forside til dansk.

De første måneder var der kun Christian til at skrive lidt og det gik ikke alt for stærkt. I løbet af sommeren fik Christian kontakt med Brian Hansen som allerede var godt i gang med sit eget initiativ Lexopen. Brian viste stor interesse og ildhu for projektet og der begyndte at komme lidt mere gang i artikelskrivningen. Det blev også besluttet at overføre alle artiklerne fra Lexopen til Wikipedia. Der skulle dog gå adskillige måneder inden beslutningen blev ført ud i livet.

I efteråret 2002 blev Malene Thyssen kontaktet af Brian for at høre om han måtte bruge noget af hendes materiale i Wikipedia. Malene gav tilladelsen, og som en sidegevinst blev hun også særdeles interesseret i projektet.

I september fik vi den danske Wikipedia opgraderet til at køre på en specialudviklet PHP-platform, i stedet for den UseMod-platform vi havde arvet fra de allerførste wiki-projekter på nettet. Christian havde fra starten sørget for at PHP-platformen var oversat til dansk, så vi kom på den nye software som nogen af de første, lige efter engelsk og hollandsk. Ved samme lejlighed blev vores domæne skiftet fra da.wikipedia.com til da.wikipedia.org for bedre at reflektere at der ikke er nogen kommerciel indblanding i Wikipedia.

2003

Logo fra 2003.

Vi udsendte den første danske pressemeddelelse den 21. januar og det gav en hel del omtale og nye brugere.

I januar og februar ydede Jan Pedersen en kraftpræstation da han næsten ene mand overførte over 10.000 opslag fra Lexopen til Wikipedia. Jan begyndte i Wikipedia i sidste halvdel af 2002 og var så småt begyndt overførslen, men det store træk kom i januar og februar. Det har senere vist sig, at vi måske skulle have været mere kritiske med, hvilke opslag vi importerede og have frasorteret mange af dem allerede på det tidspunkt, men da det blev gjort var der bred enighed om, at det ville give den danske Wikipedia et tiltrængt løft. Resultatet var da også, at vi med antallet af artikler pludselig kunne blande os med de store sprog, som den 7. største Wikipedia.

Under denne import så vi også for første gang i større stil, at Sebastjan påpegede bunkevis af fejl i de mange nye artikler. Sebastjan erklærede sig fra starten som wiki-skeptiker og har derfor aldrig oprettet sig som bruger, men har altid flittigt påpeget fejl og mangler.

Den 2. februar rundede vi 1.000 artikler, efter importen af Lexopen artiklerne var vi på knap 5.000, men allerede i juni blev der ændret i måden at tælle artikler på. Der var ingen fra den danske Wikipedia der havde noget med denne ændring at gøre, men ændringen medførte at vores artikeltæller skiftede fra ca. 6.000 artikler til over 11.000.

I september blev Brian interviewet til radioprogrammet Harddisken på P1. Denne omtale gav selvfølgelig yderligere reklame for projektet og endnu flere danske brugere stødte til.

Det meste af året var Wikipedia temmelig langsom og det hæmmede væksten en del. Der indkøbtes nye servere to gange og en ny forbedret version af PHP-softwaren blev installeret, men lige lidt hjalp det. Wikipedias succes var nu så stor, at indkøb af ny hardware ikke kunne holde trit med tilgangen af nye brugere. Problemerne kulminerede i juledagene, hvor serverne brød totalt sammen. Dette sammenbrud gav anledning til, at man lavede en indsamling til indkøb af nye servere. Indsamlingen gav overraskende over $30.000 i løbet af ganske kort tid, og vi kunne pludselig se, at der var ved at være ganske god støtte til Wikipedia projektet.

2004

Den danske Wikipedia fejrede de første 2 år ved at skrive artikel nummer 15.000 samtidig med at der indkøbtes og installeredes en ny bunke servere. Allerede nogle få måneder senere var den dog gal med hastigheden igen og i oktober blev endnu et stort antal servere indkøbt og installeret. I august rundede vi 20.000 artikler. Vi begyndte da at være nødt til at tage blokeringsfunktionen i brug, der ellers stort set havde været en overflødig funktion de første to år.

I februar udsendte vi vores anden pressemeddelelse da vi rundede en halv million artikler på 50 sprog.

I maj indledte vi et forsøg på at evaluere kvaliteten af vores artikler. I august opsatte Christian et afstemningssystem som en slags forsøg på at lade brugerne fortælle os hvad de mente om hver enkelt artikel. I løbet af det første halve år indløb ca. 1.700 stemmer i alt.

I juli var Malene hovedmotor bag tiltaget Wikipedia:For børn og unge. Den danske Wikipedia var først til at henvende sig direkte til børn og unge, siden har flere andre sprog lavet noget lignende.

I august blev det endeligt besluttet at de mange meget korte Lexopen-artikler skulle slettes igen, så vi kun beholdt dem med et reelt encyklopædisk indhold. Jan gav sig også denne gang i kast med den store opgave og slettede de første mange tusind opslag som tydeligvis stammede direkte fra afløsningsordbogen.

Dette år blev en mængde nye wiki-projekter sat i gang. I maj startede Wikiordbog og Wikisource. I september startede Wikibooks, Wikispecies og Commons.

Specielt Commons fik hurtigt medvind; i november fik den de første danske sider, og siden er mange af billederne på den danske Wikipedia overført til Commons.

I løbet af 2004 kom Haabet i kraftig modvind. Haabet havde på det tidspunkt været med i projektet et par år, men han kom konstant op at diskutere med et stort antal andre brugere om de mest underlige detaljer i artiklerne, i de fleste tilfælde uden at kunne fremlægge nogen reelle beviser for sine påstande. Det endte med at Haabet i starten af 2005 blev den første bruger med brugernavn på den danske Wikipedia der blev blokeret, først i en måned og derefter i 2 måneder.

2005

Resultatet af den arkæologiske udgravning: Antallet af artikler i artikel-navnerummet frem til 26. september 2005 rekonstrueret så godt som det kunne lade sig gøre på baggrund af databasedump fra 17. september 2005.

I starten af året strømmede det til med nye brugere. Specielt gav en stor artikel i Samvirke i april mange nye brugere. Det store antal nye brugere gjorde at vi i april næsten fordoblede antallet af administratorer så vi kunne holde styr på alle de vandaliserede artikler der ser ud til altid at følge i kølvandet på en flok nye brugere. Også arbejdet med at rydde op i de mange Lexopen-artikler fik nogle til at melde sig som administratorer så de kunne hjælpe med at slette artiklerne.

Desuden rundede den danske Wikipedia 25.000 artikler i juni. Der er dog uenighed om hvilken artikel der akkurat er nummer 25.000.

Den 11. juni blev det første danske træf for wikipedianere afholdt. Træffet foregik i Dragør og Jimmy Wales deltog i nogle timer.

Wikimania 2005 - den første internationale konference om Wikimedia (altså Wikipedia, Wiktionary etc.) nogensinde - fandt sted 4.8. august i Frankfurt am Main. Fra den danske Wikipedia deltog Wegge og Twid.

Bruger Wegge startede en arkæologisk udgravning af data og rekonstruerede udviklingen i antallet af artikler i artikel-navnerummet på den danske Wikipedia frem til 26. september 2005 på baggrund af databasedumps. Da der er tale om en rekonstruktion, er der selvfølgelig nogle ting der skal tages højde for. Det væsentligste er at alle de Lexopen-artikler vi i tidens løb har slettet igen ikke er i databasedumpet, hvorfor de heller ikke fremgår af artikelantallet før de blev slettet. Det medfører et under-estimat for perioden marts 2003 til maj 2005 på i hvert fald 2.000 artikler.

I løbet af efteråret var Wikipedia i pressen en del gange - mest med negativ omtale af projektets manglende troværdighed. Der var intern diskussion om, om den danske Wikipedia skulle indføre restriktioner for anonyme bidragsydere for at imødegå kritikken. Trods den negative omtale strømmede nye bidragsydere til. En positiv artikel i tidsskriftet Nature dæmmede lidt op for kritikken og hen mod jul begyndte væksten i antallet af artikler ifølge Wegges uofficielle statistik at se næsten eksponentiel ud, i hvert fald for en periode. Den 20. december blev 36.000 artikler rundet med artiklen Theben (Ægypten).

Sidst på året indførtes duksefunktionen for at give de mange tilbagevendende administrative opgaver omkring ugens og månedens initiativer en saltvandsindsprøjtning.

2006

DR-udgaven af den danske Wikipedia.
Forsiden med festlogoet ved 50.000 artikler den 30. september 2006.
Logo fra da den danske Wikipedia rundede 50.000 artikler.

I starten af året besluttedes det ved afstemning med et overvældende flertal, at fair use-billeder ikke må bruges på den danske Wikipedia. Dette gav anledning til en omfattende oprydning i billeder med tvivlsomme eller mangelfulde licensoplysninger. Det berørte således ikke kun fair use-billederne.

I februar blev det muligt for administratorer at patruljere alle redigeringer i artiklerne. Det er et effektivt værktøj i bekæmpelsen af vandalisme, der stort set eliminerer dobbeltarbejde. Men det gav også anledning til noget nær nedsmeltning på administratorholdet, da det var en stor opgave vi dermed fik sat os for - dagligt at patruljere samtlige indlæg i artiklerne fra anonyme IP-adresser.

I marts blev Anjoe, Metalindustrien, Barklund og Nico valgt til administrator-posten, hvilket gav lidt luft i patruljeringen og også gav forskellige initiativer, bl.a. indenfor kvalitetssikring af artiklerne, et godt skub fremad. I juni blev ligeledes EPO valgt som administrator og i juli og august fulgte Onkel Tuca, Apoltix, Martin Manscher og Jan Friberg, så administratorkorpset kom op på 23.

Den 26. maj afholdtes træf nr. 3 i Odense. Her deltog ti wikipedianere. Den 2. september fulgte træf nr. 4. Det var håbet at Jimmy Wales atter kunne deltage, da han var i Danmark i anden anledning, men han blev desværre forhindret. Træffet blev dog gennemført i København alligevel og som sidegevinst fik vi etableret kontakt til svenskerne, der dermed også deltog med repræsentanter til træffet.

I løbet af foråret og forsommeren blev der målrettet arbejdet med at sætte den danske Wikipedia op som en indlejring på DR´s sportssider. I denne anledning blev en sportsportal og et nyt skin udarbejdet. Processen blev aftalt og gennemført over IRC, da der krævedes tilladelse fra toppen af Wikipedia samtidig med at DR ønskede diskretion. Projektet blev søsat den 22. juni efter en stor arbejdsindsats fra specielt Sir48, Wegge, Ernst Poulsen og medarbejdere hos DR. Den danske Wikipedia har siden nydt godt af sportsmateriale, der bliver kanaliseret hertil fra DR.

I forbindelse med en kampagne for større brugervenlighed på den danske Wikipedia fik forsiden og velkomstskabelonerne nyt design, og der blev oprettet en mentorordning og et nybegynderforum, der skal hjælpe nye brugere til rette. I samme forbindelse arbejdedes der også på at nedskrive procedurer, politiker og hjælpesider bl.a. med hensyn til brug af licenser og billedupload.

Den 29. august blev Søren Kierkegaard dansk Wikipedias første anbefalede artikel.

Den 18. september bandlystes Haabet på dansk Wikipedia. Afstemningen mellem administratorerne resulterede i 18 stemmer for, 1 neutral stemme og 0 stemmer imod.

I perioden efter starten af september fik artikelkurven i Wegges statistik endnu et knæk opad. Vi fik da tilgang af ca. 48 artikler om dagen og den 30. september nåede vi 50.000 artikel-milepælen.

2007

Den danske Wikipedia rundede allerede syv dage inde i det nye år 55.000 artikler.

17. januar rundede administratorkorpset 30 medlemmer efter Broadbeer og Morten LJ blev udnævnt med to dages mellemrum. Efter yderligere 3 tilføjelser oplevede den danske Wikipedia 19. april den første fratagelse af administratorrettigheder, dog skete dette frivilligt efter ønske fra brugerens side og ikke på grund af misbrug. Efter at have rundet 36 administratorer opgav to brugere, Apw og Morten LJ, frivilligt hvervet i slutningen af oktober og starten af december, for førstes vedkommende blandt andet på grund af kontroverser over en brugers deltagelse i et planlagt Wikitræf i januar 2008. Antallet af administratorer endte ved årsskiftet på 36 i alt.

Den 18. maj blev endnu et wikipedia-træf afholdt i Odense i forbindelse med DSB Døgnet.

D. 28. september rundede den danske Wikipedia 70.000 artikler og allerede 2. december nåede man 75.000 artikler.

2008

Forsiden med logoet ved 100.000 artikler.
Logo da den danske Wikipedia rundede 100.000 artikler.

19. januar afholdtes endnu et wikipedia-træf, denne gang som julefrokost. Det blev det hidtil største wikipedia-træf i Danmark.

Den 6. februar rundede den danske Wikipedia 80.000 artikler og 13. marts indførtes en ny forside, der primært var designet af Hejsa med inspiration fra den tjekkiske Wikipedia.

Rangeringen af artikler fik et nyt trin da fremragende artikler, efter en afstemning, indførtes som det højeste niveau den 17. marts. Danmarks historie (1536-1660) blev 4. maj den første artikel med dette prædikat. Desuden ændredes navnet anbefalet artikel, der efter indførelsen af fremragende artikler blev næsthøjeste niveau, til god artikel. Desuden kom der mulighed for at samle en række statusmærkede artikler i de såkaldte anbefalede emner, som havde to emner ved årets udgang.

Endnu et træf blev afholdt i Roskilde den 8. november. I december blev der sat gang i indtalelsen af artikler i forbindelse med Palnatokes årligt tilbagevendende Julequiz.

Den 29. december rundede den danske wikipedia en stor milepæl, ved at have over 100.000 artikler. Der var lidt spænding og debat ved dette jubilæum, idet det magiske tal blev rundet flere gange pga. sletninger og sammenskrivninger.

2009

14. marts stiftedes foreningen Wikimedia Danmark som det danske chapter af Wikimedia Foundation med det formål at styrke Wikipedia, især på dansk, færøsk og grønlandsk.

13. maj var der i Go' Morgen Danmark på TV2 et indslag om Wikipedia. Indslaget handlede om at man ikke kan stole på alt hvad man læser på nettet og her snakkede Cecilie Frøkjær og Anders Breinholt hovedsageligt om Wikipedia. Indslaget indeholdt en række usande oplysninger, og diskussionen om sagen fik hurtigt navnet Tv2wikigate, og foregik ud over på vores egen Landsbybrønd intenst i diverse blogs og på Twitter, og endte med en berigtigelse fra TV2, oplæst af værten Cecilie Frøkjær.

I juni skiftede Wikipedias licens fra GNU Free Documentation License til Creative Commons-licensen Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0 efter en afstemning. Se detaljer her.

Den 20. juni var der et træf i Århus.

25. juni lancerede Masz det månedlige nyhedsbrev Wikipedia-nyheder, der i oktober skiftede navn til Wikipediajournalen. Ved årets udgang var 17 brugere abonnenter, men da alle uden videre kan læse med var læsertallet dog reelt en del højere med gennemsnitligt 132 besøgende om måneden. Til gengæld stoppede det året forinden iværksatte Nyhedsbrev for AA-Taskforce i februar.

11. oktober resulterede en afstemning i at John Peters bandlystes efter talrige personangreb.

10. december rundede dansk Wikipedia 120.000 artikler. I gennemsnit kom der 1.000 nye artikler for hver 2½ uge. Antallet af registrerede brugere var i oktober nået op på 4.331. I praksis var det dog kun en mindre andel, der for alvor var aktive. Antallet af brugere med over 5 redigeringer hver om måneden svingede således omkring 350, mens antallet af brugere med mere end 100 redigeringer lå omkring 40.

2010

Der var ingen Wikipedia-træf i gængs forstand dette år. Til gengæld lanceredes WikiWednedsday som månedlige møder skiftende steder i Københavnsområdet om wikier og Wikipedia-relaterede emner foruden almindeligt socialt samvær.

20. december rundede dansk Wikipedia 140.000 artikler.

2011

28. januar bragte Weekendavisen en artikel om Wikipedia og om formanden for Wikimedia Denmark, Ole Palnatoke Andersen.

Den 19. marts bandlystes Bruger:Rosenquist (tidligere kendt som Konnex) på grund af bl.a. gentagne rettelser i afsluttede diskussioner og massivt sokkedukkeri under blokeringen.

25. maj rundede dansk Wikipedia med artiklen Big Mother 150.000 artikler.

2012

Lagkage ved dansk Wikipedias 10 års jubilæum.

16. januar rundede dansk Wikipedia 160.000 artikler.

Den 28. januar fejrede den danske Wikipedia 10 års jubilæum i Guldbergsalen på Nationalmuseet i København med snak, lagkage og fremvisning af dokumentarfilmen Truth in numbers? om Wikipedia.

Se også