The Coca-Cola Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra The Coca Cola Company)
Gå til: navigation, søg
Mergefrom.svg Dublerede artikler
Artiklerne Coca-Cola, Coca-Cola Cherry, Coca-Cola Life, Coca-Cola Light, Coca-Cola Light Lemon, Coca-Cola Vanilla, Coca-Cola Zero ser ud til at beskrive, eller at være påfaldende nært beslægtet med The Coca-Cola Company. (Siden juni 2016)
Du er velkommen til at diskutere synspunktet, gå igang med en sammenskrivning, eventuelt først ved at benytte Skabelon:Sammenskrives.
Coca-Cola
Coca-ColaHQ.jpg
The Coca-Cola Company logo.svg
Virksomhedsinformation
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 1886
Hovedsæde USA Atlanta, USA
Moderselskab The Coca Cola Company
Eksterne henvisninger
Hjemmeside Coca-Colas Danske side
AIMMP@Twitter.png   Facebook vmc2015.png  
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Coca Cola

The Coca-Cola Company (NYSEKO) er en amerikansk drikkevare-koncern med hovedsæde i Atlanta, USA. Koncernen fremstiller bl.a. sodavand, hvor den er mest kendt for colaen Coca-Cola. Firmaet producerer også sodavandsmærkerne Fanta (siden 1955) og Sprite (siden 1961). Coca-Cola bliver i Danmark fremstillet under licens af Carlsberg Danmark på et anlæg der ligger sammen med Fredericia Bryggeri.

Coca-Cola-historie[redigér | redigér wikikode]

Reklame fra 1890'erne

Brandet/produktet Coca-Cola tager sit udspring i USA i 1886. Opfinderen af Coca-Cola var John Stith Pemberton. Han var krigsveteran og farmaceut fra Atlanta. Først bryggede han en sirup af vin, og ekstrakter af kolanødder, damiana og blade af cocaplanten. Denne sirup blev solgt som middel mod træthed, hovedpine og depressioner under navnet Pemberton's French Wine Coca. Forbilledet var Vin Mariani. Målet var at erstatte morfin med kokain som ansås for mindre farlig. Coca-Cola indeholdt, anslået ni milligram kokain pr flaske. Det blev fjernet i 1903.[1] I 1904 begyndte Coca-Cola at bruge "spentblade" – resterne efter kokainproduktionen.[2] Siden da har Coca-Cola brugt kokainfrie cocablade forarbejdet af Stepan Company i Maywood New Jersey.[3]

Den 25. november 1885 besluttede Atlanta og Fulton County at indføre spiritusforbud gældende fra den 1. juli 1886 og for en forsøgsperiode på 2 år. Altså var Pemberton tvunget til at fjerne vinen, og dermed blev Coca-Cola født.

Blandet med sodavand (danskvand) blev denne sirup første gang solgt den 8. maj 1886 i Jacob's Pharmacy i Atlanta. Prisen var 5 cent per glas. Drikkelsen blev ikke solgt som læskedrik men som medicin. I starten blev der kun solgt 9 glas om dagen.

I Danmark[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola blev første gang introduceret i Danmark 1935. Danskerne orienterede sig på daværende tidspunkt mere mod den tyske og engelske kultur end mod den amerikanske, så drikken blev aldrig populær. Den forsvandt igen fra markedet under krigsårene (1943) på grund af besættelsestidens sukkerrationering. I 1953 blev den genintroduceret, men det var da lykkedes de danske bryggerier af få regeringen overtalt til, at indføre en colaskat, da man frygtede læskedrikkens introduktion ville gå ud over ølsaget. Denne særskat minimerede salget, så det kun udgjorde omkring 10.000 liter om året. Skatten blev ophævet i 1959 og da fik Coca-Cola sit egentlige gennembrud, dog i stærk konkurrence med den danske kopidrik Jolly Cola, som satte sig på cirka 40% af markedet i en lang årrække frem til slutningen af 1970'erne. Coca-Cola fremstilles på licens i Danmark, i dag af Carlsberg, der indtil 1981 var medkontrahent i Jolly Cola.[4]

Lancering af varianter[redigér | redigér wikikode]

 • Diet Coke blev lanceret i 1982 i USA. Cola Light (eller Diet) er en sukkerfri sodavand, der i stedet for at være sødet med sukker, indeholder kunstige sødemidler, hvor det mest udbredte sødemiddel er aspartam. Det betyder at Coca-Cola Light er en næsten helt kaloriefri drik.
 • Coca-Cola Cherry (også kendt som Cherry Coke) er en kirsebær-smags version af den normale Coca-Cola. Det er produceret og distribueret af The Coca-Cola Company. Coca-Cola Cherry blev først lanceret i USA i 1985, i Danmark i 2012
 • Coca-Cola Zero blev lanceret i Danmark d. 15. januar 2007 efter at være blevet lanceret i store dele af verden i 2006.er ligesom Coca-Cola Light ikke tilsat sukker, heraf navnet 'Zero'. Sødestofferne i 'zero' skulle minde mere om smagen af rigtig sukker end i andet light sodavand.
 • Coca-Cola Life er en variant af Coca-Cola som er tilsat stevia, og indeholder 35% færre kalorier end den røde Coca-Cola.[5] Coca-Cola Life blev som det første europæiske land introduceret i Storbritannien i september 2014,[6] og kom til Danmark d. 1. januar 2016[7] igennem Carlsberg Danmark. Coca-Cola Life kom første gang til Chile og Argentina i foråret 2013 på prøve.Og Coca-Cola Life kom til Skandinavien i efteråret 2013 i Sverige, og i foråret 2015 kom Coca-Cola Life til Norge.
 • Coca-Cola Light Lemon var en Coca-Cola variant med tilsat lemon smag og uden sukker. Coca-Cola Light Lemon blev i sommeren 2007[Kilde mangler] sat ud på markedet som prøve produkt i sommertiden, i efteråret i 2007 mente man at Coca-Cola Light Lemon havde været en succes hos danskerne og produktet kunne fremover findes på hylderne med de andre Coca-Colaer.
 • Coca-Cola Vanilla blev lanceret i Danmark i februar 2013. Sammensætningen af Coca-Cola med vanille blev testet for første gang i 1982 på en messe i Knoxville, Tennessee, men det var ikke før 2002, at læskedrikken blev lanceret i forskellige dele af verdenen.
 • Coca-Cola Light Lemon er ikke længere tilgængelig i Danmark. Coca-Cola Light Lemon blev i vinteren 2012 erstattede af Coca-Cola Cherry
Artikelstump Stub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Coca-Cola-drikken[redigér | redigér wikikode]

Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Coca-Cola (rød) er foreslået føjet ind i The Coca-Cola Company. (Siden januar 2016)  Diskutér forslaget
Coca Colas Logo

Coca-Cola er en læskedrik som fremstilles af et let koffeinholdigt ekstrakt af blandt andet kolanødder[Kilde mangler]. Coca-Cola bliver produceret ved at blande vand, kulsyre og sirup sammen, der tilsættes også en lille smule phosphorsyre i colaen (544 mg pr. liter[8]).

Opskriften til Coca-Cola er hemmelig, dog står alle ingredienser på flasken, men blandingsforholdet er låst inde i en bankboks i Atlanta.[Kilde mangler][9]

Kritik af skatteunddragelse[redigér | redigér wikikode]

Udenfor Nordamerika importeres sirup. I 2006 blev denne import-praksis genstand for kritik, idet en analyse fra Experian, tidligere Købmandsstandens Oplysningsbureau pegede på at The Coca-Cola Company, ved at fremstille siruppen i udlandet og siden hen importere, kunne nøjes med at betale dansk skat af omkring 1% af den reelle omsætning i Danmark. [Kilde mangler]

Coca-Cola-flasken[redigér | redigér wikikode]

Den første version af den berømte flaske

I 1915 udskrev The Coca-Cola Company en designkonkurrence for at få lavet en flaske, som let skulle kunne identificeres som netop Coca-Cola.

Root Glass Company deltog i konkurrencen. Alexander Samuelsson blev sat til at lede en arbejdsgruppe, som skulle komme med forslag. Deres udgangspunkt var en form der lignede kakaobønnen, designet af Earl R. Dean.

Den 16. november 1915 fik Root Glass Company patent på den nye Coca-Cola flaske. Earl R. Dean står som ansvarlig designer for den verdensberømte flaske, da det var ham som underskrev patentansøgningen. Ejeren af Root Glass blev den rigeste mand i Indiana på flasken.[10]

Der findes kun to oprindelige flasker tilbage, en på Verden af Coca-Cola i Atlanta, mens den anden er i besiddelse af Earl R. Deans efterkommere bosiddende i USA.

I Danmark kom den første udgave af en Coca-Cola flaske på markedet i 1935, det var en 19 cl., og fremstillet for Wiibroes Bryggeri. I 1953 indførtes Coca-Cola-flasken igen i en 19 cl. og i 1960 på en 33 cl. Den danske udgave af den kendte 25 cl. Coca-Cola flaske blev introduceret i 1972.

Coca-Cola produkter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Liebowitz, Michael, R. (1983). The Chemistry of Love. Boston: Little, Brown, & Co.
 2. ^ Is it true Coca Cola once contained cocaine?. Arkiveret fra originalen January 18, 2010. Hentet February 27, 2007.  Arkiveret January 18, 2010.
 3. ^ May, Clifford D. "How Coca-Cola Obtains Its Coca", The New York Times, July 1, 1988. Accessed April 11, 2008. "A Stepan laboratory in Maywood, N.J., is the nation's only legal commercial importer of coca leaves, which it obtains mainly from Peru and, to a lesser extent, Bolivia. Besides producing the coca flavoring agent sold to The Coca-Cola Company, Stepan extracts cocaine from the coca leaves, which it sells to Mallinckrodt Inc., a St. Louis pharmaceutical manufacturer that is the only company in the United States licensed to purify the product for medicinal use." See links for more information
 4. ^ Jolly Cola slog Coca-Cola med gigantens egne våben, Videnskab.dk
 5. ^ Ny grøn Coca Cola narrer ingen metroxpress, 11. juni 2014.
 6. ^ Grøn cola skal genvinde elendigt salg for Coca-Cola Politiken, 12. juni 2014.
 7. ^ Nu lander Coca-Cola Life i Danmark FødevareWatch, 8. december 2015.
 8. ^ http://www.coca-colahellenic.ro/Download.aspx?ResourceId=122398
 9. ^ Coca-Cola® – Myths (Websted ikke længere tilgængeligt)
 10. ^ LUNDSKOV.DK :: Sverige. Rejsetips og fakta
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.