The Coca Cola Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Coca-Cola
The Coca-Cola Company logo.svg
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 1886
Hovedsæde(r) USA Atlanta, USA
Moderselskab The Coca Cola Company
Hjemmeside(r) Coca-Colas Danske side

The Coca Cola Company (NYSEKO) er en amerikansk drikkevare-koncern med hovedsæde i Atlanta, USA. Koncernen fremstiller bl.a. sodavand, hvor den er mest kendt for colaen Coca-Cola. Firmaet producerer også sodavandsmærkerne Fanta (siden 1955) og Sprite (siden 1961). Coca-Cola bliver i Danmark fremstillet under licens af Carlsberg Danmark på et anlæg der ligger sammen med Fredericia Bryggeri.

Coca-Cola-historie[redigér | redigér wikikode]

Reklame fra 1890'erne

Brandet/produktet Coca-Cola tager sit udspring i USA i 1886. Opfinderen af Coca-Cola var John Stith Pemberton. Han var krigsveteran og farmaceut fra Atlanta. Først bryggede han en sirup af vin, og ekstrakter af kolanødder, damiana og blade af cocaplanten. Denne sirup blev solgt som middel mod træthed, hovedpine og depressioner under navnet Pemberton's French Wine Coca. Forbilledet var Vin Mariani. Målet var at erstatte morfin med kokain som ansås for mindre farlig.

Den 25. november 1885 besluttede Atlanta og Fulton County at indføre spiritusforbud gældende fra den 1. juli 1886 og for en forsøgsperiode på 2 år. Altså var Pemberton tvunget til at fjerne vinen, og dermed blev Coca-Cola født.

Blandet med sodavand (danskvand) blev denne sirup første gang solgt den 8. maj 1886 i Jacob's Pharmacy i Atlanta. Prisen var 5 cent per glas. Drikkelsen blev ikke solgt som læskedrik men som medicin. I starten blev der kun solgt 9 glas om dagen.

Coca-Cola blev første gang introduceret i Danmark 1935. Danskerne orienterede sig på daværende tidspunkt mere mod den tyske og engelske kultur end mod den amerikanske, så drikken blev aldrig populær. Den forsvandt igen fra markedet under krigsårene (1943) på grund af besættelsestidens sukkerrationering. I 1953 blev den genintroduceret, men det var da lykkedes de danske bryggerier af få regeringen overtalt til, at indføre en colaskat, da man frygtede læskedrikkens introduktion ville gå ud over ølsaget. Denne særskat minimerede salget, så det kun udgjorde omkring 10.000 liter om året. Skatten blev ophævet i 1959 og da fik Coca-Cola sit egentlige gennembrud, dog i stærk konkurrence med den danske kopidrik Jolly Cola, som satte sig på cirka 40% af markedet i en lang årrække frem til slutningen af 1970'erne. Coca-Cola fremstilles på licens i Danmark, i dag af Carlsberg, der indtil 1981 var medkontrahent i Jolly Cola.[1]

Coca-Cola-drikken[redigér | redigér wikikode]

Coca Cola's Logo

Coca-Cola® er en læskedrik som fremstilles af et let koffeinholdigt ekstrakt af blandt andet kolanødder. Coca-Cola bliver produceret ved at blande vand, kulsyre og sirup sammen, der tilsættes også en lille smule phosphorsyre i colaen (180 mg pr. liter[2]). Udenfor Nordamerika importeres sirup. I 2006 blev denne import-praksis genstand for kritik, idet en analyse fra Experian, tidligere Købmandsstandens Oplysningsbureau pegede på at The Coca-Cola Company, ved at fremstille siruppen i udlandet og siden hen importere, kunne nøjes med at betale dansk skat af omkring 1% af den reelle omsætning i Danmark. Denne kritik overså imidlertid den kendsgerning, at importøren af siruppen til Danmark er Carlsberg, og ikke The Coca-Cola Company, og eksperter er derfor enige om, at der ikke er grundlag for kritik.[Kilde mangler]

Opskriften til Coca-Cola er hemmelig, dog står alle ingredienser på flasken, men blandingsforholdet er låst inde i en bankboks i Atlanta.[3]

Coca-Cola flasken[redigér | redigér wikikode]

Den første version af den berømte flaske

I 1915 udskrev The Coca-Cola Company en designkonkurrence for at få lavet en flaske, som let skulle kunne identificeres som netop Coca-Cola.

Root Glass Company deltog i konkurrencen. Alexander Samuelsson blev sat til at lede en arbejdsgruppe, som skulle komme med forslag. Deres udgangspunkt var en form der lignede kakaobønnen, designet af Earl R. Dean.

Den 16. november 1915 fik Root Glass Company patent på den nye Coca-Cola flaske. Earl R. Dean står som ansvarlig designer for den verdensberømte flaske, da det var ham som underskrev patentansøgningen. Ejeren af Root Glass blev den rigeste mand i Indiana på flasken.[4]

Der findes kun to oprindelige flasker tilbage, en på Verden af Coca-Cola i Atlanta, mens den anden er i besiddelse af Earl R. Dean's efterkommere bosiddende i USA.

I Danmark kom den første udgave af en Coca-Cola flaske på markedet i 1935, det var en 19 cl., og fremstillet for Wiibroes Bryggeri. I 1953 indførtes Coca-Cola flasken igen i en 19cl og i 1960 på en 33 cl. Den danske udgave af den kendte 25 cl Coca-Cola flaske blev introduceret i 1972.

Produkter[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola producerer et stort antal produkter i hele verden.

Coca-Cola-produkter i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.