Ved Vejen (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ved Vejen
Ved Vejen 1898.jpg
Anden udgave fra 1898.
Titel Ved Vejen
Forfatter Herman Bang
Illustrator Knud Larsen (i 1898)
Land Danmark
Sprog Dansk
Forlag Det Schubotheske Forlag
Udgivet på dansk Oktober 1886 og som selvstændig bog i 1898.
OCLC 871950647

Ved Vejen er én af fire dele af Herman Bangs roman Stille Eksistenser fra 1886. Den blev i 1988 filmatiseret som Ved vejen med manuskript af Klaus Rifbjerg og instruktion af Max von Sydow.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Herman Bangs roman er inspireret af en hændelse i 1883, da han passerede gennem Skørping Station i den Nordjylland. Han lagde mærke til en ung kvinde ved vinduet hvis blege ansigt formulerede i hendes hænder, stirrede efter hans afgående tog. Bang begyndte at skrive romanen i 1885 i Wien, efter erindringen på Skørping Station.

Plot[redigér | redigér wikikode]

A memory of Skørping Station led to Ved Vejen

Novellen centrerer om karakteren Katinka Bai, en rolig, følsom ung kvinde som gift med en larmende og lidt vulgær stationsmester Bai. Ægteskabet er ufrugtbart og hun forbliver isoleret; næsten ubevidst. Hun længes lidenskabeligt efter noget udefinerbart. Selv efter ankomsten af ​​Huus, en nabo med hvem hun begynder at etablere et lovende forhold til, er hun ikke i stand til at opfylde hendes lidenskab, men for første gang i sit liv forelsker hun sig. I den lille provinsby samfund, hvor de bor tør hverken hende eller Huus at bryde de konventioner de kender. Når de indser, at de ikke kan tage deres forhold videre beslutter de at skilles og Huus forlader landet. I slutningen af ​​romanen er som i begyndelsen; Katinka står ved vejkanten og observerer livet glide forbi. [1] [2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Nanna Rørdam Knudsen, "Ved Vejen" LitteraturSiden.dk, hentet 20. januar 2013
  2. "Herman Bang: Ved Vejen (1886)"., Silkeborg Bibliotek, hentet 25. februar 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Banevogteren (1884) af L.A. Ring.
Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.