Rudi Dutschke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rudi Dutschke

Rudi Dutschke egentlig Alfred Willi Rudolf Dutschke (7. marts 1940 i Schönefeld, Tyskland24. december 1979 i Aarhus i Danmark) var en tysk marxist, filosof og sociolog. Han spillede en ledende rolle i det vesttyske studenteroprør i 1968 og i organisationen SDS indtil april 1968, hvor han blev hårdt såret ved et attentatforsøg. I 1971 bosatte han sig i Aarhus, hvor han arbejdede ved Aarhus Universitet. Han døde i 1979 af eftervirkninger af attentatet.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Dutschke voksede op i DDR, men nægtede at aftjene sin værnepligt og flygtede derfor den 12. august 1961 til Vestberlin. Han studerede ved Freie Universität Berlin og kom tidligt med i studenterpolitisk arbejde. Han var blandt andet med til at arrangere demonstrationer imod Vietnam-krigen.

I 1966 blev Dutschke gift med amerikaneren Gretchen Dutschke-Klotz som han fik tre børn med. Hans yngste søn, Rudi-Marek Dutschke, blev født fire måneder efter hans død og blev senere politisk aktiv på venstrefløjen i Tyskland.

Dutschke blev 11. april 1968 ramt af tre skud i hovedet af den 18-årige ufaglærte arbejder og højreekstremist Josef Bachmann, som ifølge den militante venstrefløj var påvirket af Axel Springer-tabloidavis Bildzeitung kampagne «Stop Dutschke nu!». Bachmann fik syv års fængsel for attentatet og begik selvmord i fængslet. Dutschke fik omfattende hjerneskader og måtte blandt andet lære at tale på ny.

Dutschke flyttede med familien til England, hvor han i 1969 færdiggjorde en uddannelse som sociolog ved Cambridge University. Imidlertid blev han i 1971 udvist for "undergravende virksomhed" mod England. Han flyttede til Danmark og bosatte sig med sin familie i kollektivet Aldershvile ved Knebel og flyttede senere til Aarhus. Han var i en periode ansat som undervisningsassistent ved Aarhus Universitet. Han deltog sidst i 70-erne aktivt i opbygningen af partiet Die Grünen i Vesttyskland. Hjerneskaden, som var en følge af attentatet i 196, medførte vedvarende sundhedsproblemer. Han druknede i badekarret juleaften 1979 efter et epileptisk anfald.

Rudi Dutschkes liv er beskrevet i Gretchen Dutschke´s biografi "Wir hatten ein barbarisches, schönes Leben" (1996), i dansk oversættelse 1997, Forlaget Modtryk.

Tyskland Stub
Denne biografi om en tysker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi