Forenede Arabiske Emirater

Koordinater: 24°24′N 54°18′Ø / 24.4°N 54.3°Ø / 24.4; 54.3
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 27. mar. 2015, 13:37 af Rmir2 (diskussion | bidrag) Rmir2 (diskussion | bidrag) (udskiftet kort)
الإمارات العربيّة المتّحدة
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
Forenede Arabiske Emiraters nationalvåben
Nationalvåben
MottoIntet
Forenede Arabiske Emiraters placering
Hovedstad Abu Dhabi
24°28′N 54°22′Ø / 24.467°N 54.367°Ø / 24.467; 54.367
Største by Dubai
Officielle sprog Arabisk
Regeringsform Emirat
Uafhængighed
Areal
• Total
82.880 km2  (nr. 114
• Vand (%)
Ubetydeligt
Befolkning
• Anslået 2011
7.891.000 (nr. 136)
• Folketælling 1995
7,1 mil
• Tæthed
30,9/km2  (nr. 141)
Valuta UAE-dirham (AED)
Tidszone UTC+4
UTC+4
Kendings-
bogstaver (bil)
UAE
Luftfartøjs-
registreringskode
A6
Internetdomæne .ae
Telefonkode +971
ISO 3166-kode AE, ARE, 784
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com

Forenede Arabiske Emirater (ofte brugt engelsk forkortelse: UAE som står for United Arab Emirates) er et olierigt ørkenland beliggende i den sydøstlige del af den Arabiske Halvø. Landet er en føderation bestående af syv emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain. Hovedstaden er Abu Dhabi. Det grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar. De Forenede Arabiske Emirater er en del af Mellemøsten.

Historie

For 200 år siden, var UAE ikke andet end en ørken. Alle var fattige, og tjente ikke særlig meget, men så skete der noget: Der blev fundet olie. UAE gik fra at være næsten et U-land til det rigeste muslimske land.

I 1820 indgik Storbritannien og de syv emirater en aftale om at Storbritannien skulle overtage ansvaret for forsvars- og udenrigspolitik. De fik navnet Traktatkysten. Før dette havde området gået under navnet Piratkysten på grund af de mange organiserede sørøverier i området. De Forenede Arabiske Emirater blev dannet den 2. december 1971, efter englænderne, som havde domineret området i mere end 100 år, trak sig ud. Det var oprindelig hensigten, at Qatar og Bahrain skulle have været medlemmer, men de foretrak at blive selvstændige. Ras Al Khaimah sluttede sig dog først sig til de Forenede Arabiske Emirater i 1972.

Billede af emiraternes nuværende præsident.

Politik

Den øverste politiske myndighed er "Det øverste Råd", som består af lederne af de 7 emirater. Rådet vælger en præsident, som sidder for 5 år ad gangen. Der er ingen grænse for hvor mange perioder, en præsident kan sidde. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan fra Abu Dhabi er blevet valgt til præsident siden dannelsen af det Forenede Arabiske Emirater, men afgik ved døden i 2004, hvorefter hans søn,Sheik Khalifa bin Zayed al-Nahyan, overtog magten gnidningsfrit. Abu Dhabi er, som det fremgår langt det største emirat, men også det, med de største oliereserver. Vicepræsident og premierminister er Sheik Maktoum bin Rashid Al Maktoum er fra Dubai. Landet har en nationalforsamling bestående af 40 medlemmer, valgt i de respektive emirater. Hvert enkelt emirat har sin egen lokale regering.

Økonomi

Landets økonomiske vækst i 1980'erne var på 42%, og da man fortsat fandt olie, og også begyndte at bygge en del, steg væksten med 48% i 1990'erne.

Immigranter fra Asien

Da landet som sagt er i stor økonomisk vækst, pga. olie, udbyggelse af diverse byer, flytrafik og meget store bygningsprojekter, så har landet valgt at benytte folk fra andre steder i Asien til at bygge tingene. Immigranterne kommer især fra Indien og Indonesien. I serviceerhvervene, såsom taxi, byggekonstruktion, hoteller etc., finder man for det meste immigranterne. De har visum i 3 år, hvorefter det skal fornyes. Én gang om året har de lov til at tage tilbage til deres hjemland. Laver en immigrant nogen form kriminalitet – herunder indmeldelse i fagforeninger(!), bliver personen dømt efter sharialovgivning, hvorefter personen bliver udvist af landet. Omkring 80% af landets befolkning er immigranter. Human Rights Watch har rapporteret at disse gæstearbejdere lever under umenneskelige forhold. Se HRWs rapport

Flytrafik

I 1985 dannede de Forenede Arabiske Emirater selv deres eget flyselskab. Selskabet hedder Emirates, og er i dag et af verdens største og mest populære flyselskaber. Landet var også i en årrække involveret i flyselskabet Gulf Air, men har valgt at trække sig ud herfra, og i stedet fokusere på et andet flyselskab.

Emirater

De Forenede Arabiske Emirater består af følgende syv emirater:

Religion

Den officielle religion i alle emiraterne er Islam, som praktiseres af 99 % af befolkningen. Flertallet af disse er Sunnimuslimer. Men der er frihed til at praktisere sin egen religion, og der er både katolske og protestantiske kirker, samt et hindutempel i Dubai.

Se også

Ekstern henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til:

24°24′N 54°18′Ø / 24.4°N 54.3°Ø / 24.4; 54.3