Frits Clausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fritz Clausen)
Spring til navigation Spring til søgning
Frits Clausen
Frits Clausen.jpg
Frits Clausen
Formand for Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti
Embedsperiode
1933 – 1944
Foregående Cay Lembcke
Efterfulgt af Theofilus Larsen
Personlige detaljer
Født 12. november 1893
Aabenraa, i det daværende Tyske Kejserrige
Død 5. december 1947 (54 år)
København
Dødsårsag Akut myokardieinfarkt
Gravsted Aabenraa Kirkegård
Nationalitet Dansker
Politisk parti Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP)
Uddannelses­sted Københavns Universitet
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Frits Clausen (12. november 1893 i Aabenraa5. december 1947 i København) var fra 1933 til 1944 partifører for Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP).

Han var født i Aabenraa i en dansksindet familie og blev indkaldt til tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig. Som krigsfange i nærheden af Moskva blev han leder af de dansksindede sønderjyske krigsfanger og blev efter krigen hædret af kejserinde Dagmar. I 1918 kom han til København for at studere medicin. I 1923-24 tog han embedseksamen, hvorefter han blev praktiserende læge i Aabenraa og Bov. I 1924 overtog han en lægepraksis i Bovrup.

Clausen var i 1920'erne stærkt national og tilhænger af et Danmark til Ejderen. Han var medlem af det Konservative Folkeparti, indtil han i 1931 blev medlem af det nyoprettede DNSAP. Fra 1933 til 1944 var han partifører for DNSAP og fra 1939 til 1945 medlem af Folketinget for partiet.

I 1939 medvirkede han i propagandafilmen SA-skolefilmen.

Hans popularitet i Sønderjylland var basis for tildelingen af tre mandater til DNSAP ved folketingsvalget i 1939. Det lykkedes det ikke DNSAP at øge sit mandatantal ved valget fire år senere. I et forsøg på at afstive sin vaklende position i partiet meldte Frits Clausen sig i september 1943 til tysk krigstjeneste som frivillig militærlæge i Waffen-SS. Han gjorde krigstjeneste i en kort periode, inden han vendte hjem i april 1944. Samme år tvang et "tremandsråd" i DNSAP ham til at nedlægge formandshvervet, og han blev senere ekskluderet af partiet.

Efter befrielsen den 5. maj 1945 blev Frits Clausen anholdt og interneret i Frøslevlejren.

I sin sidste tid sad han i Vestre Fængsel, hvor han døde den 5. december 1947 – samme dag, som anklageskriftet mod ham var udfærdiget. Han ligger begravet på Aabenraa Kirkegård.

Fritz Clausens forsølvede pistol lå i forhallen på Frihedsmuseet.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om en dansk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker