Helena Vladimirovna af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Helena Vladimirovna af Rusland
ElenaGreece.jpg
Prinsesse af Grækenland og Danmark
Ægtefælle Nikolaos af Grækenland (g. 1902)
Børn
Hus Huset Holsten-Gottorp-Romanov
Far Vladimir Alexandrovitj af Rusland
Mor Marie af Mecklenburg-Schwerin
Født 17. januar 1882
Tsarskoje Selo nær Sankt Petersborg, Rusland
Død 13. marts 1957 (75 år)
Athen, Grækenland
Hvilested Tatoi Palads nær Athen, Grækenland
Religion Russisk-ortodoks

Helena Vladimirovna af Rusland (17. januar 188213. marts 1957), senere prinsesse Helena af Grækenland og Danmark, var en russisk storfyrstinde, der blev græsk prinsesse som ægtefælle til prins Nikolaos af Grækenland og Danmark.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Storfyrstinde Helena med sine forældre og brødre i 1884.

Storfystinde Helena blev født den 17. januar 1882 i Tsarskoje Selo udenfor Sankt Petersborg. Hun var datter af storfyrst Vladimir Alexandrovitj af Rusland og Marie af Mecklenburg-Schwerin. Helena var sønnedatter af Alexander 2. af Rusland, brordatter til Alexander 3. af Rusland og kusine til Nikolaj 2. af Rusland.

Helena og Nikolaos på deres bryllupsdag i Katharinapaladset i Tsarskoje Selo.

Den unge Helena beskrives som meget arrogant. Flera ægteskabsplaner mislykkedes, men til sidst gik hendes mor med til, at hun giftede sig med prins Nikolaos af Grækenland og Danmark, søn af kong Georg 1. og dronning Olga af Grækenland.

Ægteskabet blev lykkeligt, selv om hendes hovmod vakte en del irritation ved hoffet i Athen. Parret forlod Grækenland, da hendes svoger kong Konstantin 1. af Grækenland blev afsat i 1917. Prins Nikolaos vendte først tilbage til sit hjemland i januar 1938, da hans brorsøn Paul af Grækenland skulle giftes med Frederike af Hannover. En måned senere døde prins Nikolaos i Athen.

Efter flugten i 1917 slog parret sin med i Frankrig, hvor prinsesse Helene gik ind i hjælpearbejdet for flygtninge fra den russiske revolution i 1917. Parret havde økonomiske problemer, så de måtte sælge Helenes juveler og Nikolaos's kunstsamling.

Efter prins Nikolaos's død slog Helene sig ned i Grækenland, hvor hun levede frem til sin død i 1957. Da tyskerne besatte Grækenland i 1941 flygtede det meste af kongefamilen, men prinsesse Helene og Alice af Battenberg (mor til Prins Philip, hertug af Edinburgh) blev tilbage i det besatte land.

Prins Nikolaos og prinsesse Helene er begravede ved Tatoi Palads.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

Storfystinde Helena giftede sig den 29. august 1902 i Katharinapaladset i Tsarskoje Selo nær Sankt Petersborg med prins Nikolaos af Grækenland og Danmark. De fik tre døtre:

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]