Olga Aleksandrovna af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Olga Aleksandrovna af Rusland
Grand Duchess Olga Alexandrovna.jpg
Storfyrstinde af Rusland
Ægtefælle 1. ægtefælle Peter, hertug af Oldenborg
2. ægtefælle Nikolai Kulikovski
Børn Tikhon
Guri
Far Alexander 3. af Rusland
Mor Dagmar af Danmark
Født 13. juni 1882
Peterhof Skt. Petersborg Rusland
Død 24. november 1960
Toronto Canada

Olga Aleksandrovna (russisk: О́льга Алекса́ндровна, tr. Ólga Aleksándrovna; født 13. juni 1882 i Peterhof, Det Russiske Kejserrige, død 24. november 1960 i Cooksville i Canada), storfyrstinde af Rusland og maler. Hendes forældre var Alexander III, kejser af Rusland, og Maria Feodorovna, født Dagmar prinsesse af Danmark.

Olga boede efter den russiske revolution i Danmark fra 1920 til 1948 og i Canada fra 1948 til sin død i 1960.


Olga Alexandrovna i uniform

Familie[redigér | redigér wikikode]

Olga Alexandrovna blev født den 13. juni 1882 kl. 7.30 i Cottage Palæet i Peterhof uden for Skt. Petersborg. Olga var det yngste barn af kejserparret og det eneste født efter faderens tronbestigelse. Hendes morfar var kong Christian 9. af Danmark.

Ungdom[redigér | redigér wikikode]

Olga voksede op på Gatchinapaladset uden for Skt Petersborg. Her levede hun et meget beskyttet liv omgivet af kosakker, der skulle beskytte kejserfamilien. Olga brød sig ikke om livet som storfyrstinde, men foretrak et mere simpelt liv og især at male og være i kontakt med bønder og almue.

Ægteskaber[redigér | redigér wikikode]

Storfyrstinde Olga med sin mand, hertug Peter af Oldenburg, i 1901.

Olga blev den 27. juli 1901 gift med Peter, hertug af Oldenburg, født den 21. november 1868, død den 11. marts 1924 i Antibes.
Søn af Alexander, hertug af Oldenburg og Eugenia Maximiliana prinsesse Romanova, hertuginde af Leutchenberg. Peter var født og opdraget i Skt. Petersborg.

Ægteskabet blev opløst den 16. oktober 1916.

Olga blev gift anden gang den 17. november 1916 i Kijev med oberst i den kejserlige kurassergarde Nikolaj Kulikovsky( født den 15. november 1882 i Estratovska, død den 11. august 1958 i Cooksville i Canada. Søn af en general og Nicolaievna Kharina. Nikolaj Kulikovsky ligger begravet på York Cemetery i Toronto).

Det var et borgerligt ægteskab, og det betød at hun ikke blev betragtet som en Romanov under revolutionen og kunne færdes friere end sin familie.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Hun blev uddannet i violinspil af Vlatislav Kournakovitch og i maleri af landskabsmaler Julianowitsch Shukovskij i Skt. Petersborg. (Shukovskij, der blev født i 1873, er repræsenteret på museet i Skt. Petersborg og Tretjakoff galleriet. Han udstillede den 15. januar 1927 på den »Frie Maleriudstilling« i København.)


Eksil[redigér | redigér wikikode]

Olga Alexandrovna flygtede ved revolutionen i 1917 sammen med sin mand, Nikolaj Kulikovsky. De boede først på Krim. Langfredag 1920 kom hun sammen med sin mand og sønnerne Tihon (1917-1993) og Guri (1919-1983) til Danmark.

De boede først hos hendes moder på Amalienborg, senere på Hvidøre i Klampenborg, som moderen og hendes søster Alexandra af England havde købt i 1907.

Tiden i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Da moderen døde i 1928, flyttede Olga sammen med sin familie til Rygaard i Gammel Holte. Vennen Gorm Rasmussen ejede gården. Han boede på Sølyst i Klampenborg.
I 1930 købte Olga og Nikolaj Kulikovsky gården Knudsminde i Ballerup, hvor de drev landbrug. Sønnerne Tihon og Guri gjorde karriere i det danske forsvar. Tihon som kaptajnløjtnant i den Kongelige Livgarde og Guri som kaptajnløjtnant i Gardehusarregimentet. De giftede sig begge med danske piger.

I den russisk-ortodokse kirke i København stod hun i 1935 sammen med sin ægtefælle og sin fætter Prins Gustav til Danmark fadder til premierløjtnant i den Kongelige Livgarde Christian Frederik von Schalburgs søn Aleksander.[1]

Mens Nikolaj tog sig af gårdens drift, var Olga aktiv som kunstner. Hun udstillede og solgte sine landskabs- og blomsterbilleder, der let passerede censuren på Charlottenborg. Publikum var begejstret for hendes billeder. Hun fik mange venner blandt danske kunstnere. For eksempel malerne Peder Mønsted og Ole Søndergaard samt dennes søn billedhuggeren Ole Søndergaard.

Stilistisk arbejdede Olga i en traditionel naturalistisk udtryksform, som kan forekomme tør. Men håndværksmæssigt udmærker især akvarellerne sig. Hun var også en habil porcelænsmaler og har i Ballerup givet undervisning i det. Olga fortsatte med at male, da familien i 1948 af sikkerhedsmæssige grunde emigrerede til Canada.

Tiden i Canada[redigér | redigér wikikode]

Hun døde den 24. november 1960 i Cooksville i Canada og blev begravet på York Cemetery i Toronto.

Til sin død blev Olga interviewet af forfatteren Ian Vorres, der skrev bogen Den sidste storfyrstinde baseret på hans samtaler med Olga.

Rejser og udlandsophold[redigér | redigér wikikode]

Olga boede i Rusland til 1917, kun afbrudt af ferieophold hos bedsteforældrene Kong Christian 9. af Danmark og Dronning Louise Vilhelmine af Hessen-Kassel. Hun besøgte:

Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Værker[redigér | redigér wikikode]

 • Fotoramme med Bernstorff Slot (Akvarel, 1899 Amalienborgmuseet),
 • Dame på en havebænk, Hvidøre (akvarel, 1920, Frederiksborgmuseet),
 • Landskab med islagt flod (samme sted), hvide og blå anemoner (1923 samme sted),
 • Hvidøre set fra haven (1923, Øregårds Museum),
 • Prins Viggo (akvarel, 1935),
 • et tebord (olie, udst. 1945),
 • Dronning Ingrid (akvarel, 1946), permanent samling på Ballerup Egnsmuseum o.m.fl.
 • Bogillustrationer: Otto Schrayhs »Æventyret om de tre hvide bjørne«, 1924 og
 • Emil Rasmussens roman »Det polske Blod«, 1943.
 • Gule roser: (akvarel, 1947), privat samling.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Dåb". Den Ortodokse Russiske Kirke. 1915-1945. 1934. s. 14. 

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]