Spring til indhold

Nikita Aleksandrovitj af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nikita Aleksandrovitj af Rusland
Prins Nikita af Rusland i 1919
Prins af Rusland
ÆgtefælleMaria Vorontsova-Dashkova (morg.) (g. 1922)
Børn
Fulde navnNikita Aleksandrovitj Romanov
HusHolsten-Gottorp-Romanov
FarAleksandr Mikhailovitj af Rusland
MorKsenija Aleksandrovna af Rusland
Født17. januar 1900(1900-01-17)
Mojka 106, Sankt Petersborg, Russiske Kejserrige
Død12. september 1974 (74 år)
Cannes, Frankrig

Prins Nikita Aleksandrovitj af Rusland (russisk: Никита Александрович Романов; tr. Nikita Aleksandrovitj Romanov) (17. januar 190012. september 1974) var en russisk prins fra Huset Romanov. Han var det fjerdeældste barn af storfyrst Aleksandr Mikhailovitj af Rusland og hans hustru storfyrstinde Ksenija Aleksandrovna af Rusland.

Prins Nikita Aleksandrovitj blev født den 17. januar 1900 i forældrenes residens ved Mojkaen i Sankt Petersborg i Det Russiske Kejserrige. Han var det fjerde barn og tredje søn af storfyrst Aleksandr Mikhailovitj af Rusland og hans hustru storfyrstinde Ksenija Aleksandrovna af Rusland.[1] Gennem sin far var han dermed medlem af Huset Romanov, barnebarn af Storfyrst Mikhail Nikolajevitj af Rusland og oldebarn af Kejser Nikolaj 1. af Rusland. Gennem sin mor var han barnebarn af Kejser Aleksandr 3. af Rusland og oldebarn af Kong Christian 9. af Danmark. Som oldebarn af en russisk kejser havde han titel af prins og prædikat af højhed.

Prins Nikita giftede sig den 19. februar 1922 i Paris i et morganatisk ægteskab med grevinde Maria Vorontsova-Dashkova, der var datter af greve Hilarion Vorontsov Illarionovitj-Dashkov og Irina Naryshkina. De fik to sønner, Fyrst Nikita Nikititj Romanov og Fyrst Aleksandr Nikititj Romanov.[1] Prins Nikita døde 74 år gammel den 12. september 1974 i Cannes i Frankrig.[1]

  1. ^ a b c McNaughton, C. Arnold (1973). The Book of Kings: A Royal Genealogy. Vol. 1. London, U.K.: Garnstone Press. s. 327.
[redigér | rediger kildetekst]
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi