Konstantin Pavlovitj af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Konstantin Pavlovitj af Rusland
Storfyrst Konstantin
Storfyrste af Rusland
Ægtefæller Juliane af Sachsen-Coburg-Saalfeld (g. 1796–1820)
Joanna Grudzińska (morg.) (g. 1820)
Børn udenfor ægteskab:
Fulde navn Konstantin Pavlovitj Romanov
Hus Huset Holsten-Gottorp-Romanov
Far Pavel 1. af Rusland
Mor Sophie Marie Dorothea af Württemberg
Født 8. maj 1779(1779-05-08)
Tsarskoje Selo, Russiske Kejserrige
Død 27. juni 1831 (52 år)
Vitebsk, Russiske Kejserrige
Religion Russisk ortodoks

Konstantin Pavlovitj (russisk: Константи́н Па́влович; tr. Konstantin Pavlovitj; født 8. maj 1779, død 27. juni 1831) var en russisk storfyrste, der var den næstældste søn af kejser Paul 1. af Rusland. Han tilhørte huset Holsten-Gottorp-Romanov.

Tidligt liv og karriere

Konstantin blev født i Tsarskoye Selo nær Sankt Petersborg. Han modtog en militær uddannelse og deltog i flere kampagner under sin far og senere sin storebror, Alexander 1.. Han var kendt for sin strenge disciplin og militære dygtighed. I 1814 blev han generalguvernør i Polen og øverstkommanderende for den polske hær.

Tronfølge og afståelse

Konstantin var oprindeligt tronfølger efter Alexander 1., men han havde et stormfuldt privatliv og afstod i hemmelighed sin arveret i 1823 til fordel for sin yngre bror, Nikolaj. Grunden til afståelsen var delvist hans to morganatiske ægteskaber, som ikke ville have tilladt ham at blive zar, og delvist hans modvilje mod at påtage sig ansvaret som hersker.

Senere liv og død

Efter at have afstået sin arveret trak Konstantin sig tilbage fra politik og bosatte sig i Warszawa. Han døde i 1831 af kolera under en koleraepidemi.

Betydning

Konstantin Pavlovitjs afståelse af tronen havde stor betydning for Ruslands historie. Det bidrog til at undgå en potentiel magtkamp efter Alexander 1.s død og banede vejen for Nikolaj 1.s herredømme.

Familie

Konstantin var gift to gange, begge morganatiske ægteskaber. Han havde flere børn, men ingen af dem havde arveret til den russiske trone.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Zarens faneSpire
Denne artikel om Ruslands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie