Samoa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Independent State of Samoa
Samoas flag Samoas nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Samoa is founded on God
Nationalmelodi: The Banner of Freedom

hovedstad = Apia

Samoas placering
Hovedstad {{{hovedstad}}}
13°50′S, 171°50′W
Største by Apia
Officielle sprog Engelsk, samoansk
Regeringsform Monarki
Malietoa Tanumafili II
Tuila'epa Sailele Malielegaoi
Uafhængighed
 • Anerkendt
Fra New Zealand
1. januar 1962
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
2.860 km² (nr. 168)
0,3
Indbyggertal
 • 2010 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
192.001 (nr. 184)


60,2/km² (nr. 110)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2005 anslået
0,33 mia. USD (nr. 172)
5.600 USD (nr. 90)
Valuta Tala (WST)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC+13)
(UTC+13)
Nationalt topdomæne .ws
Telefonkode +685
Kendingsbogstaver (bil) WS (Western Samoa)
Luftfartøjsregistreringskode 5W

Samoa (Vestsamoa indtil 1997) er et land af øer i det sydlige stillehav. Samoa ligger cirka midt på ruten fra Hawaii til New Zealand. Det består af ni øer, hvor tre fjerdedele af befolkningen bor på øen Upolu.

Samfund[redigér | redigér wikikode]

Samoa er et konstitutionelt monarki med ét kammer. Det betyder, at de har en konge uden reel magt samt en lovgivende forsamling. Landet er stærkt knyttet til New Zealand, som de skrev en venskabstraktat med ved uafhængigheden i 1962. Der er en højkommisær fra New Zealand i hovedstaden, Apia, og Samoas udenrigspolitik er sammen med New Zealand.

På Samoa blev landet oprindeligt bestyret af små stammer eller storfamilier også kaldet Matai. Mænd som er mataier (med stor familie) betød mere end almindelige mennesker. I dag har alle stemmeret, men den gamle magtfordeling ligger uundgåeligt stadig i folk. Det største politiske parti er Human Rights Protection Party, der i 2006 fik 35 ud af 49 mandater.

På grund af fortiden som base for missionærer er den altdominerende religion kristendom og kun 0,3% er ikke kristne. Kirkerne betyder meget for befolkningen og mange steder holder man fælles aftenbøn.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Samoas økonomi er bygget på landbrugsprodukter. Landbruget, som fylder 19% af landet, er primært selvforsynende. Det beskæftiger 60% af befolkningen. Man har en sølle udbygget turisme, mens fiskeri og skovarbejde bliver udbygget med henblik på eksport. I dag arbejder mange samoanere i udlandet (især New Zealand) og sender penge hjem til familien. Det har gjort landet i stand til at importere meget mere end de eksporterer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Samoas historie

Øerne blev beboet omkring år 1000 før Kristus, og opdaget af europæiske opdagelsesrejsende anført af den franske forsker Louis Antoine de Bougainville i 1776. 1835 kom mange englændere til Samoa og oprettede en missionærstation. International rivalisering i den sidste del af det 19. århundrede blev afsluttet med en traktat i 1899 hvor Tyskland og USA delte Samoaøerne, så Tyskland fik de vestlige øer og USA de østlige. Efter Første Verdenskrig blev øerne Folkeforbundsmandat, administreret af New Zealand.

Vestsamoa (Samoa i Sisifo på samoansk) blev uafhængig den 1. januar 1962 og blev hermed den første polynesiske nation, som opnåede uafhængighed i det 20. århundrede. Amerikansk Samoa er stadig under amerikansk kontrol.

I september 2009 gik Samoa over til venstrekørsel.[1] Det skete for at gøre det lettere for de mange samoanere, der bor i New Zealand og Australien, at sende deres brugte biler til hjemlandet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Oceaniens geografi Stub
Denne artikel om Oceaniens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 14°S 172°V / 14°S 172°V / -14; -172