Forskel mellem versioner af "Alfred Theodor Jørgensen"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Smårettelser og -tilføjelser
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
m (Smårettelser og -tilføjelser)
'''Alfred Theodor Jørgensen''' ([[9. juni]] [[1874]] i [[Vejle]] – [[12. september]] [[1953]] i [[København]]<ref>{{runeberg.org|blaabog|1988reg|0067.html Dødsnotits}}</ref>) var en [[Danmark|dansk]] [[kirkehistoriker]] og [[filantrop]].
 
Jørgensen blev [[cand. theol.]] [[1897]], og, efter at have erhvervet [[Københavns Universitet|universitetets]] [[guldmedalje]] [[1899]], [[Drdr. theol.]] [[1907]] på en [[afhandling]] om [[Luther]]s kamp mod [[semipelagianisme]]n. Han var som medlem af [[det lutherske Verdenskonvent]]s ledelse formand for forretningsudvalget, der forberedte konventets møde i [[København]] [[1929]]. Han var æresmedlem af [[Akademi]]et i [[Reims]].
 
Jørgensen var en af de bærende kræfter inden for den danske filantropi og har navnlig virket som sekretær ved ''De samvirkende Menighedsplejer'' siden disses stiftelse [[1902]], endvidere deltaget i oprettelsen af [[børnepleje]]stationerne og gamles landophold, var medlem af den danske komité for nordisk filantropisk samarbejde med mere. Under og efter [[1. Verdenskrig]] har han både hjemme og i udlandet været virksom for at lindre den af krigen opståede nød blandt andet som medlem af [[Dronningens Centralkomité af 1914]] og [[Kollegahjælpen]], til hvilken han tog initiativet.
 
Af [[teologisk]]e og filantropiske arbejder har Jørgensen bland andet udgivet ''[[Den danske Folkekirke]]s [[BekendelsesskrifterBekendelsesskrift]]er'' (2. udgave 1918), ''Sakramenternes Betydning'' (1909), ''Luther'' (1917), ''Nordens Kirker og nordiske Aandsstrømninger efter Verdenskrigen'' (1921), ''Filantropiens Førere og Former i 19. Aarhundrede'' (1921) og ''Af Menighedsplejens Historie i Danmark'' (1927).
 
En praktisk [[håndbog]] ''Hvor findes Hjælpen'' udgav Jørgensen sammen med [[Nicolai Dalhoff]] (2. udgave 1911); desuden har han skrevet en mængde [[anmeldelser]] og [[artikel (skrift)|artikler]] i [[pressen]], særlig "''[[Berlingske Tidende]]"'', hvis faste medarbejder han var. Han var tillige [[redaktør]] af "''Stefanus"'' og af "''Kirke og Folk"''.
 
=== Noter ===
<references/>
 
== Kilder ==
 
* {{runeberg.org|salmonsen|2|13|0334.html Jørgensen, Alfred Theodor}}
* Lars Christian Vangslev: [http://scriptoriumtheologiae.dk/2014/10/06/alfred-theodor-jorgensen-lutherforskning-og-menighedspleje/ "Alfred Theodor Jørgensen. Lutherforskning og menighedspleje"], ''Scriptorium theologiae'', 6. oktober 2014
 
=== Noter ===
 
<references/>
 
{{dansk teologi og kirkeliv i 1900-tallet}}
40.178

redigeringer

Navigationsmenu