Liberal Alliance

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Liberal Alliance
Liberal Alliance Logo.jpg
Partileder Anders Samuelsen
Partiformand
Næstformand
Talsmand
Partisekretær
Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll
Gruppeformand i Folketinget Simon Emil Ammitzbøll
Gruppeleder i :
Gruppeleder i
Grundlagt 7. maj 2007
Nedlagt
Partiavis
Hovedkontor Christiansborg
1241 København K
Antal medlemmer 5.398 (20-04-2013)[1]
Ungdomsorganisation Liberal Alliances Ungdom
Studenterorganisation
Pladser i Folketinget
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Politisk ideologi Liberalisme[2]
Klassisk liberalisme
Økonomisk liberalisme
Politisk placering Centrum-højre
Internationalt samarbejdsorgan
Nordisk samarbejdsorgan
Europæisk samarbejdsorgan
Partigruppe i Europaparlamentet
Partifarve(r) Lyseblå og orange
Partibogstav i
Website www.liberalalliance.dk

Liberal Alliance (LA) er et liberalt og klassisk liberalt dansk parti.[2][3] Det blev stiftet den 7. maj 2007 under navnet Ny Alliance af Naser Khader og Anders Samuelsen, der begge havde forladt det Radikale Venstre, samt Gitte Seeberg fra det Konservative Folkeparti. Den 28. august 2008 skiftede partiet navn fra Ny Alliance til Liberal Alliance og fik et helt nyt principprogram.

Partiet blev betegnet som et midteroprør vendt mod blokpolitik og til fordel for en "borgerlig anstændighed", dvs. en integrations- og asylpolitik baseret på midterpartierne og ikke på Dansk Folkeparti. Meningsmålinger viste en betydelig opbakning til Ny Alliance, som den 1. oktober 2007 rundede ca. 17.000 medlemmer, men usikkerhed om partiets politik og en række uheldige sager under valgkampen 2007 gav ikke det ventede resultat, idet partiet fik 2,8% af stemmerne og fem mandater.[4]

Intern uenighed om partiets placering i dansk politik og om bl.a. forholdet til Dansk Folkeparti fik Gitte Seeberg til at forlade folketingsgruppen og partiet den 29. januar 2008.[5] En uge efter skiftede folketingsmedlemmet Malou Aamund til partiet Venstre, og den 24. juni 2008 blev folketingsmedlemmet Jørgen Poulsen ekskluderet af folketingsgruppen.[6][7] I januar 2009 valgte Naser Khader at træde tilbage som formand og forlade partiet, og Anders Samuelsen overtog posten som formand den 6. januar 2009. Den 16. juni 2009 forlod MF'er Simon Emil Ammitzbøll partiet Borgerligt Centrum og indtrådte i Liberal Alliances folketingsgruppe.

Ved folketingsvalget i 2011 fik Liberal Alliance ni mandater (5% af stemmerne). Partiets mærkesager er bl.a. lavere personskat, mere vækst, færre forbud, mindre bureaukrati, en mere effektiv offentlig sektor og større personlig frihed.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Liberal Alliance er et dansk politisk parti, der blev stiftet den 7. maj 2007 under navnet Ny Alliance.

Anders Samuelsen er partiets politiske leder og han står sammen med partiets gruppeformand og politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll og landsformand og gruppesekretær Leif Mikkelsen, i spidsen for partiet.

Liberal Alliance er i dag repræsenteret i alle fem regioner og i 29 af landets 98 kommunalbestyrelser.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Af større bidrag fra erhvervslivet kom der ved Ny Alliances opstart 1.000.000 kr,- fra investeringsbanken Saxo Bank og 100.000 kr,- fra erhvervsmanden Lars Kolind. Derudover koster det i alt 300 kroner om året at være medlem af partiet, og de kører en kampagne hvor man kan donere penge via SMS. Ved partiets fremlæggelse af regnskabet ved landsmødet i 2011 kom det frem at partiets hovedsponsorer var store danske virksomhed og organisationer såsom: A.P. Møller - Mærsk, DI - Dansk Industri, Provinsindustriens Arbejdsgiverforening, Saxo Bank samt flere tusinde andre små og mellemstore virksomheder i Danmark. Liberal Alliance fik i 2010 6,5 mio. kr,- fra fra private støtter.[8]

Frivillige bidrag[redigér | redigér wikikode]

Liberal Alliance har i sit 2010-regnskab opgivet at have modtaget bidrag (herunder stillet konferencefaciliteter til rådighed) for over 20.000 kroner fra:[9]

Opstilling til folketingsvalg[redigér | redigér wikikode]

Partiet afleverede den 25. juni 2007, halvanden måned efter lanceringen, 21.516 underskriftet til Indenrigsministeriet,[10] som gjorde det muligt at opstille ved næste folketingsvalg. Kravet var 19.185 gyldige underskrifter (1/175 af stemmerne ved sidste folketingsvalg, svarende til et mandat).

Den 12. maj 2007 samlede tre partistiftere over 2.000 underskrifter i Horsens.[11] Den 6. juni 2007 havde partiet samlet i alt 26.000 underskrifter, hvoraf 8.500 var klar til Indenrigsministeriet.

Liberal Alliances Ungdom[redigér | redigér wikikode]

Liberal Alliances Ungdom blev stiftet den 21. februar 2008. Ungdomsorganisationen har lokalforeninger flere steder i landet, blandt andet i København, Odense og Aarhus. Per 3. marts 2013 havde organisationen 768 medlemmer fordelt på 24 afdelinger i Danmark.[12]

Af Liberal Alliances Ungdoms parti- og arbejdsprogrammer fremgår, at de unge vil legalisere våben og al narkotika, afskaffe ulandsbistand, åbne grænserne, privatisere uddannelsesinstitutioner og sygehusvæsen og nedlægge folkekirken, kongehuset og Kulturministeriet.[13]

Medlemmer og støtter[redigér | redigér wikikode]

Medlemmer af Folketinget efter valget i 2011[redigér | redigér wikikode]

Tidligere medlemmer af Folketinget for Ny Alliance eller Liberal Alliance[redigér | redigér wikikode]

Kommunalpolitikere fra 1. januar 2014[redigér | redigér wikikode]

Kommunalpolitikere frem til 31. december 2013[redigér | redigér wikikode]

Regionsrådsmedlemmer fra 1. januar 2014[redigér | redigér wikikode]

 • Niels Høiby, Region Hovedstaden
 • Egon Bo, Region Sjælland
 • Marianne Mørk Mathiesen, Region Syddanmark
 • Keld Marstrand Christensen, Region Midtjylland
 • Agnethe Benedikt Mørch, Region Nordjylland

Europa-Parlamentskandidater ved valget i 2009[redigér | redigér wikikode]

 • Benjamin Dickow
 • Filip Berghamar
 • Peter Hjortkjær Jørgensen

Øvrige[redigér | redigér wikikode]

Politiske ledere[redigér | redigér wikikode]

Naser Khader maj 2007 – januar 2009
Anders Samuelsen januar 2009 –

Politiske ordførere[redigér | redigér wikikode]

Anders Samuelsen marts 2008 - Juni 2009
Simon Emil Ammitzbøll juni 2009 -

Gruppeformænd[redigér | redigér wikikode]

Naser Khader maj 2007 - januar 2009
Anders Samuelsen januar 2009 - december 2010
Simon Emil Ammitzbøll december 2010 -

Landsformænd[redigér | redigér wikikode]

Leif Mikkelsen maj 2008 -

Historie[redigér | redigér wikikode]

Valg til Folketinget[redigér | redigér wikikode]

År Procent Mandater
2007 2,8 % 5
2011 5,0 % 9

Valg til Europaparlamentet[redigér | redigér wikikode]

År Procent Pladser
2009 0,6 % 0

Kommunalvalg[redigér | redigér wikikode]

År Procent Pladser
2009 0,3 % 1*
2013 2,9 % 33
 • En række kommunalpolitikere skiftede siden til Liberal Alliance, som i slutningen af valgperioden var repræsenteret med 22 medlemmer i 18 ud af 98 byråd.

Valg til Regioner[redigér | redigér wikikode]

År Procent Pladser
2009 0,2 % 0
2013 3,0 % 5

Historie[redigér | redigér wikikode]

Partiet blev stiftet den 7. maj 2007 under navnet Ny Alliance af folketingsmedlem, Naser Khader, og europaparlamentarikeren Anders Samuelsen, der begge forlod Det Radikale Venstre, sammen med europaparlamentarikeren Gitte Seeberg, der forlod Det Konservative Folkeparti. Naser Khader var fra begyndelsen partiets leder[16]. Partiet havde listebogstavet Y.

Partiet oplevede fra begyndelsen en stor medvind i meningsmålingerne og fik på ganske kort tid over 10.000 medlemmer[17].

Den 10. maj tilsluttede venstremanden Leif Mikkelsen sig partiet[18], og den 11. august samme år forlod folketingsmedlem Inge-Lene Ebdrup ligeledes Venstre for at tilslutte sig Ny Alliance[19].

I løbet af sommeren mistede partiet pusten i meningsmålingerne, men i løbet af efteråret steg opbakningen igen. Derfor så det umiddelbart godt ud, da statsminister Anders Fogh Rasmussen udskrev folketingsvalg til afholdelse den 27. november, men valgkampen blev en hård og uskøn affære for det nye parti.

Ved folketingsvalget 2007 opnåede partiet således kun 2,8 % af stemmerne, hvilket gav fem mandater. Der var genvalg til Naser Khader og han fik følge af begge de to medstiftere, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Derudover blev erhvervskvinden Malou Aamund og generalsekretæren for Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, valgt ind. Ingen af de to folketingsmedlemmer, der var skiftet fra Venstre til Ny Alliance, opnåede valg.

VK-regeringen kunne lige akkurat fortsætte med absolut flertal med Dansk Folkeparti, så Ny Alliances mandater så ikke ud til at få den store betydning. Det ændrede sig dog hurtigt, da den tidligere leder af Det Konservative Folkeparti, Pia Christmas-Møller[20], forlod sit parti i vrede over at blive fyret fra posten som politisk ordfører.

Dermed opstod der en situation, hvor Ny Alliances centrale valgløfte om en ændret asylpolitik kom i spil, men Naser Khader rystede på hånden, da Anders Fogh Rasmussen satte hårdt imod hårdt, og det endte med en asylaftale, som ikke levede op til Ny Alliances ønske om, at asylansøgerne kunne komme til at bo uden for centrene[21].

Herefter brød partiet reelt sammen. Meningsmålingerne viste, at Ny Alliance ville glide ud af Folketinget ved et nyvalg og den 29. januar forlod folketingsmedlem og partistifter, Gitte Seeberg, partiet for at blive løsgænger[22]. Præcis en uge efter, den 5. februar, forlod også Malou Aamund partiet og tilsluttede sig Venstres folketingsgruppe[23].

I foråret 2008 forsøgte man at styrke partiet ved at dele ledelsesposterne ud på flere personer. I marts blev Anders Samuelsen udnævnt til partiets første politiske ordfører[24] og ved partiets første landsmøde i maj blev Leif Mikkelsen valgt som landsformand for partiorganisationen[25]. Naser Khader fortsatte som politisk leder og gruppeformand.

Efter flere offentlige diskussioner mellem de to tilbageværende partistiftere, Naser Khader og Anders Samuelsen, og folketingsmedlem Jørgen Poulsen blev sidstnævnte den 24. juni ekskluderet af Ny Alliances folketingsgruppe[26] men ikke af partiet, som han dog selv meldt sig ud af den 29. juni[27]. Efter en kort periode som løsgænger blev han medlem af Det Radikale Venstres folketingsgruppe den 11. august samme år[28].

Den 29. august præsenterede partiet et nyt principprogram, der havde en mere liberalistisk profil. Samtidig foretog man et navneskifte til Liberal Alliance[29] og skiftede partibogstavet Y ud med I.

Næsten samtidig blev Gitte Seeberg generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden og forlod Folketinget[30], hvormed der blev plads til hendes suppleant, Villum Christensen, der indtrådte i Liberal Alliances folketingsgruppe den 1. september 2008[31].

Partiets problemer var dog langtfra slut. Den 5. januar forlod Liberal Alliances politiske leder, Naser Khader, det parti, han selv havde været med til at stifte[32]. Efter en kort tid som løsgænger tilsluttede han sig Det Konservative Folkeparti den 17. marts 2009[33].

Liberal Alliance var efterladt med kun to folketingsmedlemmer, Anders Samuelsen og Villum Christensen. Anders Samuelsen overtog Khaders poster som politisk leder og gruppeformand for det lille parti[34].

Den 7. juni 2009 var der Europaparlamentsvalg i Danmark. Liberal Alliance var på stemmesedlen med den unge økonomistuderende, Benjamin Dickow, som spidskandidat. Selvom han klarede sig godt i debatten med de mere garvede kandidater, var valgresultatet skuffende. Liberal Alliance fik kun 0,6 % af stemmerne og var meget langt fra at blive repræsenteret i Europaparlamentet.

Lidt over en uge senere, den 16. juni, præsenterede Anders Samuelsen og folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll på et pressemøde, at de slog kræfterne sammen og at sidstnævnte trådte ind i Liberal Alliances folketingsgruppe som ny politisk ordfører. Ammitzbøll kom, ligesom Samuelsen, oprindeligt fra Det Radkale Venstre, hvis folketingsgruppe han havde forladt den 8. oktober 2008. Den 6. januar havde han stiftet sit eget parti, Borgerligt Centrum, som dog havde stort besvær med at indsamle de krævede 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettiget til Folketinget[35].

Ved partiets sommergruppemøde i august 2009 præsenterede Liberal Alliance en plan for, at de tre folketingsmedlemmer ville stille op til de lokale valg i Horsens, København og Slagelse[36]. Partiet opstillede i 28 kommuner ved kommunalvalget[37] og i de to østdanske regioner ved det samtidige regionsvalg[38]. Endnu engang måtte Liberal Alliance se et dårligt valgresultat i øjnene. Partiet fik på landsplan 0,3 % af stemmerne ved kommunalvalget[39] og 0,2 % af stemmerne ved valget til Regionsrådene[40]. Det eneste sted, partiet opnåede valg, var i Horsens, hvor partileder Anders Samuelsen blev valgt ind med 3,7 % af stemmerne[41].

I december 2009 vedtog partiets hovedbestyrelse en ny strategi, der skulle få partiet over spærregrænsen og gøre det muligt at forblive i Folketinget efter det valg, der skulle afholdes senest i november 2011. Man lagde sig fast på fire mærkesager om lavere skat, mere personlig frihed, mere vækst og en mere effektiv offentlig sektor. Fra marts 2010 lancerede man en omfattende reklamekampagne med store og teksttunge annoncer i en række af landets aviser. Det gav hurtigt bonus. Allerede i april kom den første måling, der viste at partiet lå over spærregrænsen[42].

I juni 2010 skiftede kommunalbestyrelsesmedlem i Ringsted Kommune, Kisser Franciska Lehnert, fra Venstre til Liberal Alliance[43]. Hun blev det første af en række lokalpolitikere som landet over har skiftet over til Liberal Alliance[44], heriblandt de to tidligere folketingsmedlemmer Troels Christensen, Slagelse[45] og Jørgen S. Lundsgaard, Svendborg[46] samt de to borgerrepræsentanter Lars Berg Dueholm og Heidi Wang fra København[47].

I efteråret 2010 præsenterede Liberal Alliance sine spidskandidater, som ud over den daværende folketingsgruppe og landsformand, Leif Mikkelsen, blandt andet bestod af den tidligere OL-medaljevinder, Joachim B. Olsen, redaktøren af den liberale internetavis 180grader, Ole Birk Olesen, og Anders Samuelsens søster, Mette Bock, der tidligere havde været både redaktør for JyskeVestkysten og siddet i Danmarks Radios direktion[48]. I februar 2011 præsenteredes plejehjemsleder Thyra Frank som spidskandidat[49].

I december 2010 overtog Simon Emil Ammitzbøll posten som gruppeformand fra Anders Samuelsen, som fortsatte som partiets politiske leder[50].

Efter grundlovsdag 2011 forlod Malou Aamund Folketinget, og derfor blev Liberal Alliances folketingsgruppe forøget til fire mand, da Aamunds suppleant, professor Niels Høiby, kom ind i stedet for hende[51].

Ved folketingsvalget den 15. september 2011 gik Liberal Alliance frem med 2,2 %-point og fik 5,0 % af stemmerne og ni mandater i Folketinget. Der var genvalg til Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og Villum Christensen. Leif Mikkelsen var tilbage på tinge, mens Joachim B. Olsen, Merete Riisager, Mette Bock, Ole Birk Olesen og Thyra Frank kom i Folketinget for første gang. Niels Høiby genopstillede ikke.

Liberal Alliance blev repræsenteret i alle fem regioner og i 29 ud af 98 kommuner ved kommunal- og regionsvalget den 19. november 2013.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. Lille tilbagegang i Liberal Alliances medlemstal, Altinget.dk, hentet 04-10-2013
 2. 2,0 2,1 Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck
 3. Hans Slomp (2011). Europe, a Political Profile: An American Companion to European Politics. ABC-CLIO. pp. 415–. ISBN 978-0-313-39181-1. http://books.google.com/books?id=V1uzkNq8xfIC&pg=PA415. Hentet 27 July 2013. 
 4. MIKAEL BØRSTING (14. MAJ. 2007). "Ny Alliance har 10.300 betalende medlemmer". Politiken. http://politiken.dk/indland/ECE305767/ny-alliance-har-10300-betalende-medlemmer/. 
 5. Claus Kaae-Nielsen (29. JAN. 2008). "Gitte Seeberg forlader Ny Alliance". DR Nyheder. http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2008/01/29/114857.htm. 
 6. Malou Aamund forlader Ny Alliance, Kristeligt Dagblad, 5. februar 2008
 7. Jørgen Poulsen ekskluderes, Jyllands-Posten, 24.06.08
 8. Irene Stelling (5. marts 2011). "Liberal Alliance takker sponsorer". Avisen.dk. http://www.avisen.dk/liberal-alliance-takker-sponsorer_142825.aspx. 
 9. Liberal Alliances Landsforening – Årsrapport 2010
 10. Ny Alliance har afleveret underskrifter, DR Nyheder, 25. JUN. 2007
 11. Ny Alliance samlede 2.000 underskrifter, DR Nyheder, 12. MAJ 2007
 12. MORTEN SKJOLDAGER (3. MAR. 2013). "De unge er vilde med Liberal Alliance". Politiken. http://politiken.dk/politik/ECE1913034/de-unge-er-vilde-med-liberal-alliance/. 
 13. Unge strømmer til Liberal Alliance, DR Nyheder, 04. MAR. 2013
 14. 14,0 14,1 14,2 Lasse Skytt (7. december 2010). "Politikere forlader Venstre i protest". jp.dk. http://jp.dk/indland/indland_politik/article2270314.ece. 
 15. Partiet, der nedlagde sig selv, Jyllands-Posten, den 23. maj 2007.
 16. Khader stifter Ny Alliance - Nationalt | www.b.dk
 17. Ny Alliance har 10.300 betalende medlemmer - Politiken.dk
 18. Venstres Leif Mikkelsen skifter til Ny Alliance - Politik - Netavisen 180Grader.dk
 19. Inge-Lene Ebdrup skifter til Ny Alliance | Dansk-politik.dk
 20. Pia Christmas-Møller forlader K - Politik | www.bt.dk
 21. Ny Alliance står bag regeringen i asylaftale - Politik - Netavisen 180Grader.dk
 22. Gitte Seeberg forlader Ny Alliance | Politik | DR
 23. Malou Aamund forlader Ny Alliance - Politiken.dk
 24. Samuelsens partikup — Politik og spin
 25. Leif Mikkelsen bliver landsformand for NA | Dansk-politik.dk
 26. Jørgen Poulsen ekskluderes - Politik
 27. Jørgen Poulsen forlader Ny Alliance - Politiken.dk
 28. Jørgen Poulsen bliver radikal - Politiken.dk
 29. Ny Alliance bliver til Liberal Alliance | Kristeligt Dagblad
 30. Gitte Seeberg bliver ny generalsekretær for WWF Danmark | U-landsnyt.dk
 31. Ukendt NA-medlem afløser Seeberg | Politik | DR
 32. Naser Khader forlader Liberal Alliance - Politiko | www.b.dk
 33. Khader går til de konservative - Politiken.dk
 34. »Samuelsen er den naturlige leder af Liberal Alliance« - Politiko | www.b.dk
 35. Ammitzbøll går til Liberal Alliance - Avisen.dk
 36. Liberal Alliance med ved kommunalvalg - Politiko | www.b.dk
 37. KMD-Valg
 38. KMD-Valg
 39. kommunalvalg 2009 | Search Results | 175
 40. Regionalvalg 2009 | 175
 41. Kommunalvalg Horsens kommune
 42. Liberal Alliance kravler over spærregrænsen - Politik | www.bt.dk
 43. Byrådsmedlem skifter til Liberal Alliance | Dansk-politik.dk
 44. Liberal Alliance - Byrådsmedlemmer
 45. Troels Christensen skifter til Liberal Alliance - dr.dk/P4/Sjælland/Nyheder/Slagelse
 46. Altinget.dk - Mest om politik - Tidligere konservativ MF'er skifter til Liberal Alliance
 47. Venstremedlemmer skifter til Liberal Alliance - Avisen.dk
 48. Liberal Alliance klar med kandidater | Politik | DR
 49. Thyra Frank spidskandidat for Liberal Alliance - Politik | www.bt.dk
 50. Samuelsen stopper som gruppeformand - Politik | www.bt.dk
 51. Liberal Alliance - LA får et ekstra mandat: Professor Niels Høiby indtræder i LA's folketingsgruppe