Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 27. dec 2008, 22:01 af MGA73 (diskussion | bidrag) MGA73 (diskussion | bidrag) (+kat (går det an?))
Spring til navigation Spring til søgning
Der findes nu over 48 millioner artikler på Wikipedia, hvoraf 251.927 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Stonehenge der blev rejst i flere etaper fra 2500-2000 f.Kr.

Englands historie begynder med at England blev beboet for mere end 800.000 år siden. De tidligste spor efter moderne mennesker i Nordvesteuropa er en kæbeknogle fra Devon som er mellem 41.000 og 44.000 år gammel. Fra omkring 13.000 år siden begyndte der at blive faste bosættelser, og blandt de bevarede levn fra stenalderen og bronzealderen findes bl.a. Stonehenge og Avebury. I jernalderen blev England keltere kaldet britere. I år 43 begyndte den romerske erobring af Britannien, hvor romerriget tog kontrol over provinsen Britannia frem til 400-tallet.

Angelsakserne begyndte at bosætte landet, og der blev etableret adskillige kongeriger i landet. Fra slutningen af 700-tallet og nogle århundrede frem blev England udsat for en række vikingetogter. I 900-tallet blev kongeriget England etableret. I 1066 invaderede og erobrede normannerne hele England, og det normanniske dynasti blev etableret af Vilhelm Erobreren. Fra midten af 1100-tallet overtog Huset Plantagenet, som senere senere arvede retten til Kongeriget Frankrig. England erobrede Wales i 1200-tallet. En arvestrid igangsatte hundredeårskrigen (1337–1453) med Frankrig. Herefter plaget af Rosekrigene, hvor Huset York og Huset Lancaster bekrigede hinanden i midten af 1400-tallet. Det endte med atHenrik Tudor fik magten og etablerede Tudordynastiet.

Under tudorerne og senere stuartdynasti blev England en stor kolonimagt. Den engelske borgerkrig (1642-1651) resulterede i henrettelse af Charles 1. (1649) og etableringen af en republik, Commonwealth of England (1649-1653), og derefter et militærdiktatur kaldet Protektoratet (1653-1659). I 1660 kom Stuartdynastiet tilbage til magten, men ved Glorious Revolution (1688) blev James 2. afsat. England blev slået sammen med Skotland i 1707 og dannede Kongeriget Storbritannien. Efter den industrielle revolution regerede Storbritannien over et verdensomspændende imperium, der er det største i historien. Efter en proces med afkolonisering i 1900-tallet er stort set alle imperiets oversøiske områder i dag selvstændige lande. Den kulturelle indvirkning er dog fortsat udbredt i mange af disse. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Malaysia.

Malaysia er et føderalt, konstitusjonelt valgmonarki i Sørøst-Asia, med tretten delstater. Sørkinahavet skiller det store landet i to deler, på den malayiske halvøy og på øya Borneo. Hovedstaden Kuala Lumpur ligger nordvest på fastlandet.

Den tropiske regnskogen i Malaysia er hjem for et rikt plante- og dyreliv med mange stedegne arter. På 1400-tallet utgjorde mesteparten av dagens Malaysia kongedømmet Malakka. Malakkastredet har i århundrer vært den viktigste handelsveien mellom Kina og India. Fra 1500-tallet var Malakka underlagt portugisisk og nederlandsk kolonistyre før britene i 1824 overtok kontrollen. Malaya-føderasjonen ble selvstendig fra i 1957, og staten Malaysia oppsto 1963.

Mer enn halvparten av befolkningen på 30 millioner er malayisktalende muslimer. En fjerdedel er malaysiske kinesere, som overveiende er buddhister og taler en mandarinkinesisk dialekt. Andre store befolkningsgrupper er malaysiske urfolk og indere. De etniske, språklige og religiøse skillelinjene har stor politisk betydning i Malaysia. Pressefriheten er begrenset. Malaysia er et nylig industrialisert land med en åpen markedsøkonomi. Den har blitt kalt en andregenerasjons tigerøkonomi. Les mer her
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Vuelta a España • Borgerkrigen i Syrien
Giuseppe Conte Official (cropped).jpg
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Suicide Squad filming in Toronto 6 (retouched).jpg
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Cedric Benson
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Münster, Fürstbischöfliches Schloss -- 2018 -- 1930-31 (cropped).jpg Fürstbischöfliches Schloss, Münster, Nordrhein-Westfalen, Tyskland.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
  • Flere end 1.500.000 artikler:
Sinugboanong Binisaya · Deutsch · English · Français · Nederlands · Svenska · Español · Italiano · Русский
  • Flere end 1.000.000 artikler:
日本語 · Polski · Tiếng Việt · Winaray
  • Flere end 500.000 artikler:
العربية · Català · فارسی · 中文 · Norsk (bokmål) · Português · Српски / Srpski · Українська
  • Flere end 250.000 artikler:
Čeština · Dansk · Esperanto · Euskara · Suomi · Magyar · Bahasa Indonesia · 한국어 · Bahasa Melayu · Română · Srpskohrvatski / Српскохрватски · Türkçe
  • Flere end 100.000 artikler:
Azərbaycanca · Беларуская · Български · Нохчийн · Ελληνικά · Eesti · Galego · עברית · हिन्दी · Hrvatski · Қазақша · Lietuvių · Minangkabau · Nynorsk · Simple English · Slovenčina · Slovenščina · ไทย · اردو · O‘zbek · Volapük · Bân-lâm-gú
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.