Somaliland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Somalilands flag
Somalilands beliggenhed
Somaliland regions.svg

Somaliland ligger på Afrikas Horn ud til Adenbugten og har de facto fungeret som en uafhængig stat løsrevet fra Somalia siden 1991, men er ikke internationalt anerkendt som selvstændig stat.

Den talrigeste klan er Isak (somali-Isaaq), som med sine subklaner er den dominerende magtfaktor i det, dog er andre klaner repræsenteret i området.

Samfundsøkonomien holdes i vid udstrækning i gang ved hjælp af udenlandsk støtte og midler sendt fra udlandsbaserede landsmænd.

Somaliland omfatter omtrent det samme område, som i sin tid var kolonien Britisk Somaliland. Det er et af de få områder i Afrika, hvor man uden international hjælp har forsøgt gennemført en demokratiseringsproces. Resultatet er en blanding af lokale traditioner og vestligt demokrati. En demokratiseringsproces som muligvis er en af de få i Afrika der er lykkedes. Ifølge IFES er der siden 1991 afholdt 4 fredelige præsidentvalg og 8 regionale. Disse er, af internationale observatører, blevet betegnet som rimelige og godt koordineret, uden beviseligt svindel eller uro.

Danmark åbnede i 2012 som det første vestlige land et bilateralt programkontor i Somaliland.[1] [2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 9°52.9′N 44°58.6′Ø / 9.8817°N 44.9767°Ø / 9.8817; 44.9767