Klaus Riskær Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Klaus Riskær
Klaus Riskær.jpg
Klaus Riskær under BogForum 2014.
Fødselsnavn Klaus Riskær Pedersen
Født 24. april 1955 (61 år)
Dr. Esmanns klinik, København
Nationalitet Danmark Dansk
Beskæftigelse Erhvervsmand
Uddannelsessted Student fra Holte Gymnasium, 1975
Ægtefæller Anne-Mette Riskær (skilt)
Jill Andersen (skilt)
Børn 5 børn[1]
Forældre Knud Pedersen
Dorthe Pihlkjær

Klaus Riskær Pedersen (født 24. april 1955 i København)[2] er en dansk forfatter, iværksætter og erhvervsmand samt tidligere europaparlamentsmedlem for Venstre.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær Pedersen er søn af forfatter og modstandsmand Knud Pedersen og Dorthe Palle Madsen (f. Pihlkjær) der er cand.mag. Klaus Riskær har en dobbelt kandidatgrad fra Copenhagen Business School i finansiering fra 1978 og i innovation fra 2010.

Innovation[redigér | redigér wikikode]

Som seriel iværksætter har Klaus Riskær udviklet, opbygget og solgt en snes virksomheder igennem tre tiår. Fra intoduktion af venturekapital og investeringsfonde i udenlandske aktier som blev overtaget af Jyske Bank i 1983, til monopolbrud på radio og TV i 1983-85 som idag kendes som Radio Voice A/S og SBS tv-kanaler i Danmark; databasesøgetjenester som blev solgt i 1990 og idag drives som Infomedia; finanstidskrift der blev solgt i 1990 og idag udgives som Finans/Invest; børsinformationer i realtid der idag er overtaget af Morningstar (US); modelbureauer som idag kendes som Elite Models og Scandinavian Models; internetadgang der blev solgt i 2000 og idag er en del af Telenor A/S; stamcellebehandling som blev solgt i 2008 og idag drives som StemCare A/S og sundhedspleje som blev solgt i 2010 og idag drives som HjemmeHjælpen A/S. 

Iværksætter[redigér | redigér wikikode]

80'erne[redigér | redigér wikikode]

Allerede under studierne ved Handelshøjskolen i København etablerede Riskær i 1978 tidsskriftet Børsinformation, hvis aktieanalyser vakte anerkendelse. I 1979 startede han investeringsselskabet Krepco, som i 1986 overtog det børsnoterede Accumulator Invest. Denne overtagelse finansieredes gennem en solid indkomst fra hans salg af TV-Stationen Kanal 2 til den svenske mediakoncern Esselte. Kanal 2 blev først lukket af Klaus Riskær Pedersen, men mindre end een måned senere genskabte han tv-stationen idet sendetilladelser, navnerettigheder m.m. var holdt udenfor det lukkede tv-selskab. Disse sendetilladelser blev griundlaget for hans handel med Esselte, der herefter genstartede Kanal 2 der efterfølgende blev til TV-Danmark, og senere til en række selvstændige tv-kanler der idag drives af SBS. Over en 6-årig periode gav denne aftale et udbytte på et tre-cifret millionbeløb. Med denne koncern forsøgtes i 1988 en fjendtlig overtagelse af støvsugerproducenten Nilfisk og ejendomsselskabet Christianshavns Oplagspladser; forsøget mislykkedes da Lønmodtagernes Dyrtidsfond gik ind og støttede Nilfisk, som nu ejes af NKT Holding, mens opkøbet af Christianshavns Oplagspladser forhindredes af en alliance mellem lejerne og det oprindelige selskab. Christianshavns Oplagspladser blev senere fusioneret med Ejendomsselskabet Norden, som da var det et af de største ejendomsselskaber i Danmark.

90'erne[redigér | redigér wikikode]

Krepco og Accumulator Invest-koncernen gik konkurs i 1992 og Riskær erklæredes personligt konkurs.

I 1994 forsøgte Klaus Riskær Pedersen sig med stiftelsen af Den Glade Munk ApS, der var tiltænkt som en vin- og osteforretnings koncept. Selskabet blev stiftet med Direkør Jens Jordan (Nordisk Film) som medejer. Efter 91 dage dage blev konceptet opgivet, og Klaus Riskær Pedersen overtog det fulde ejerskab af Den Glade Munk ApS. Mindre end et år senere, ændrede selskabet navn til CyberCity ApS.

I 1995 opstarter Klaus Riskær Pedersen CyberCity ApS finansieret med to lån fra hans far Knud Pedersen og en personlig ven på ialt 200.000 kr. Klaus Riskær Pedersen skaber herefter Familiefonden af 1 December 1997 ('Riskær-Fonden') med sin svigerfar som formel stifter. Fonden etableres som et kreditorværn da den personlige konkurs fra 1992 ikke er afsluttet i 2000. Klaus Riskær Pedersens personlige konkurs sluttes først endeligt i December 2015. I 2000 sælger Klaus Riskær Pedersen CyberCity A/S til Advent International i London og Lehman Brothers i USA. Salget fandt sted kun tre uger før IT-Boblen brød sammen med historisk store kursfald på IT-aktier. Salgsprisen på tidspunktet var ca. en halv milliard kroner, hvoraf de ca. 75 mio. kr ,var en sidste og tredie rate, der dog aldrig blev betalt. Beløbet indgik i 'Riskær-Fonden' som Klaus Riskær Pedersen havde skabt som et værn mod sine kreditorer fra 1992.

00'erne[redigér | redigér wikikode]

Efter det succesfulde salg af CyberCity A/S in 2000, opretter Klaus Riskær en stribe nye virksomheder og aktiviteter herunder CopyGene A/S (nu StemCare A/S) der i 2003 etablerer en bank for opbevaring af navlesnorsblod til brug for senere regenerativ medicinsk indsats. Et kontorhotel  'Iværksætterfabrikken'  startes året efter (2004)  og drives idag som almindeligt kontorhotel af nye ejere[3]. Året efter (2005) startes musiktjenesten TrackTesting.com, som er under fortsat kontrol. I 2006 startes Hjemmehjælpen ApS der udbyder personlig pleje i flere kommuner, og idag drives under samme navn.

10'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2010 står Klaus Riskær Pedersen bag stiftelsen af Reboot ApS, dertillægges en rolle som nyt famile holdingselskab, og som er ejet af hans tre børn Christian Riskær Pedersen. Frederik Riskær Pedersen og Kristoffer Thomsen. Selskabet etableres som kreditorværn, idet tidligere kreditorer fra 1992 forsøger sig med en ny konkurs i 2010 som imidlertid må afsluttes i 2015 uden resultat. Efter 2010 deltager Klaus Riskær Pedersen i flere nye projekter, der er mere netværksbaserede, og alle ejede af Reboot ApS. TrackTesting Ltd (London) er under fortsat kontrol. I 2015 indtræder Klaus Riskær Pedersen som medejer af DuoLight Technologies Ltd (Malta), der producerer den præmierede cykellygte DuoLight, og i 2016 som medejer af Nube Serena SA (Uruguay), der driver en plantage med kultivering af cannabis sativa for brug i medicinske præperater[4].

Finansmand[redigér | redigér wikikode]

Især i 1980‘erne blev Klaus Riskær kendt i offentligheden ved hans aktiviteter som finansmand, hvor han forsøgte fjendtlig virksomhedsovertagelse af bl.a. Fisker & Nielsen A/S (Nilfisk), og lykkedes med at overtage kontrollerende aktieposter i de børsnoterede selskaber Akkumulator Invest A/S (1987), Christianshavns Oplagspladser A/S (1988), TopSil Semiconductors A/S(1988), Ahorro Familiar SpA (Spanien 1989) og Consortium Immobilier de France S.A. (Frankrig 1990). 

Retslige opgør[redigér | redigér wikikode]

Efter krakket i 1992 tiltaltes Riskær sammen med selskabernes ledelse i 1995 for groft mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig i Danmark og Frankrig. Østre Landsret afsiger endelig dom i 2000 til 2½ års betinget fængsel. Den franske sag førte i 2002 til en dom på tre års betinget fængsel og en bøde på 100.000 euro. Klaus Riskær Pedersen har offentligt påtaget sig ansvaret, og anerkendt dommen.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen undersøger fra 2001 ‘Riskær Fonden’, der har modtaget betalingen for Cybercity, og konstaterer i en granskningsrapport i 2002 grove uregelmæssigheder, hvorefter Bagmandspolitiet går ind i sagen, og fondens bestyrelse afsættes. Der rejses samtidig tiltale mod Riskær for bedrageri, underslæb og skyldnersvig begået af Klaus Riskær Pedersen i forhold til den af ham skabte Familiefond. Sagens essens er, at Riskær skal have forsøgt at bringe dele af fondens midler under egen kontrol.

Den 4. juni 2008 afsiger Østre Landsret endelig dom og slår fast at Klaus Riskær Pedersen har fjernet godt 12 millioner kroner fra ‘Riskær Fonden’. Dommen afsiges med tre et halvt års fængsel for Cybercity-sagen, men også de to et halvt års fængsel fra den tidligere betinget dom i 2000 udløses, således at Klaus Riskær Pedersen indkaldes til afsoning af frihedsstraf i 6 år. Afsoningen påbegyndes i 2008 i det åbne fængsel Sønder Omme ved Grindsted.[10] og afsluttes 5 år senere, hvor Klaus Riskær Pedersen prøveløslades. Klaus Riskær Pedersen har offentligt anerkendt at der kunne afsiges dom, men har aldrig accepteret dommen og har offentligt lagt afstand til den ved flere lejligheder. Klaus Riskær Pedersen har efter dommen betalt de ca. 12 millioner tilbage til ‘Riskær Fonden’ med anklagemyndighedens accept.

Under afsoningen af sit ophold i det åbne statsfængsel ved Søndre Omme tilføjede Klaus Riskær Pedersen en yderligere kandidatgrad til sin uddannelse (2010) ved at afslutte en cand.merc på den engelssprogede MIB-line på Copenhagen Business School. Klaus Riskær havde på dette tidpunkt en ikke afsluttet cand.merc. fra 1978 i Finansiering. Samtidig tilføjede Klaus Riskær Pedersen to bøger til sit forfatterskab.

Offentlighed[redigér | redigér wikikode]

Om Klaus Riskær er der udgivet tre forskellige biografier ‘Klaus Riskær Pedersen’ (Bull & Mynderup, Forlaget Børsen, 1990),‘Klaus Riskær‘ (Henrik Madsen, Forlaget Politiken, 2000) og ‘Riskær’ (Ulrick Sass, Schultz Forlag, 2003). Filminstruktøren Christoffer Boe lavede en portrætfilm om Klaus Riskær til TV2 i 2007.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær Pedersen er far til fire drenge med mødrene Anne Mette Sølbech (født Fløistrup) med Christian i 1987 og Frederik i 1988, Mette Marie Thomasen med Kristoffer i 2008 og Jasmin Dhali med Christopher i 2009 samt far til datteren Isabelle Ruth Petersen (2014) med Laura Petersen. Klaus Riskær har været bosiddende i Paris, London og på Ibiza i Spanien, men er idag bosiddende i det centrale København.

Politiske og mediemæssige aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Midt i 1980'erne er Riskær medstifter af den københavnske tv-station Kanal 2, herefter TvDanmark, nu SBS-TV. I 1989 vælges han til Europaparlamentet for Venstre med store personlige stemmetal. Hans parlamentariske immunitet ophæves i forbindelse med straffesagen, og samtidigt vælger han at stå uden for Venstres gruppe i parlamentet.

I 1992 når Riskær i få måneder forud for konkursen at eje De Bergske Blade. Rollen som tv-vært får Riskær også prøvet, da han i 2005 er dommer i tv-serien Hyret eller Fyret på TvDanmark, hvor håbefulde iværksættere konkurrerer. I 2006 er han idémanden bag det nye politiske "parti" Opstillingslisten.

Selvom Klaus Riskær Pedersen ikke er medlem af noget politisk parti har han aktivt været en del af den offentlige debat. Aktiv fortaler for fri cannabis [5]. I foråret 2015 udviklede det sig til en politisk happening da Klaus Riskær meddelte at ville opstille for det nye parti Alternativet[6]  efter at Det Konservative Folkeparti havde takket nej tak til hans kandidatur[7],  og Klaus Riskær selv takkede nej tak til en invitation fra Kristendemokraterne[8]. Især som initiativtager til debatten om statens salg af DONG til Goldmann Sacks (2014), viste Klaus Riskær at han stadig kan tilføre den politiske debat nye vinkler[9].

Fri Cannabis[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær Pedersen var fra sine tidlige år aktiv på den politiske venstrefløj. Som redaktør af ungdomsbladet AKTIV kunne han som mindreårig (16 år) i 1971 offentliggøre politiets hemmelige lyttecentraler, hvilke andre blade var afskåret fra. Ogsom som bz'er af Nærum Posthus, var han blandt en af de første til at benytte dette politiske kampvåben. Besættelsen førte til at Søllerød Kommune oprettede ungdomscenteret Wesselsminde, som Klaus Riskær derefter idriftsatte. I de senere år har rødderne fra ungdomsoprøret givet sig udslag i Klaus Riskær vedholdende agitation for adgangen til fri cannabis[5]. Denne holdning ligger også bag Klaus Riskær Pedersens meddelelse om at være indtrådt som medstifter af selskabet Nube Serena SA (Uruguay) - eller på dansk - 'Den Fredsfyldte Sky' - som har opnået den første regeringslicens i landet til indendørs- og udendørs produktion af såvel THC som CBD cannabis planter til brug for medicinske cannabis præperater og slutprodukter [4].

Forfatter[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær debutterede med ‘De Unges Kig ind i Finansverdenen’ på Forlaget Gyldendal i 1971 kun 16 år gammel. Efter en personlig konkurs i 1992 udgav Klaus Riskær selvbiografien ‘Manden bag Klaus Riskær’(1993). Hans visionsprojekt for ny tid ‘Understrøm' (2008) har siden udgivelsen haft sit eget liv på nettet[10]. Klaus Riskær har også udgivet de meget personlige bøger ‘Ankomsten’ (2009) på Forlaget Gyldendal og ‘Afmagt’ (2013) på Forlaget Tiderne Skifter. Det politiske manifest 'Socialkapitalisme' blev udsendt i 2014.

Socialkapitalisme[redigér | redigér wikikode]

I 2014 udgav Klaus Riskær Pedersen 'Socialkapitalisme' på Forlaget Tiderne Skifter. Bogen er en konstruktiv kritik af et kapitalistisk system i selvskabt krise[11] , men stadig med solidt fodfæste i markedsøkonomien. Klaus Riskær gør sig her til talsmand for at netværksøkonomi, og hvad han selv betegner som netværksdemokrati, sammen vil finde et nyt ligevægtspunkt, hvor det sociale bliver mere kapitalt, men også det kapitale mere socialt. Den anmelderroste bog[12]  har især påkaldt sig opmærksomhed gennem intoduktionen af begrebet 'Transaktions- og Værdi Bekatning' [13].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen Klaus Riskær Pedersen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.