Klaus Riskær Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Klaus Riskær
Klaus Riskær.jpg
Klaus Riskær under BogForum 2014.
Personlig information
Fødselsnavn Klaus Riskær Pedersen
Fødselsdato 24. april 1955 (62 år)
Fødested Dr. Esmanns klinik, København
Nationalitet Danmark Dansk
Forældre Knud Pedersen
Dorthe Pihlkjær
Ægtefælle Anne-Mette Riskær (skilt)
Jill Andersen (skilt)
Børn 5 børn[1]
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Student fra Holte Gymnasium, 1975
Beskæftigelse Erhvervsmand
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Klaus Riskær Pedersen (født 24. april 1955 i København)[2] er en dansk iværksætter, erhvervsmand og forfatter samt tidligere europaparlamentsmedlem for Venstre. Riskær har udviklet, opbygget og solgt en snes succesfulde virksomheder igennem tre tiår. Riskær har været tiltalt for for groft mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig. I juni 2008 afsagde Østre Landsret dom i en dansk ankesag, hvor Riskær blev idømt tre et halvt års ubetinget fængsel for forhold vedrørende virksomheden Cybercity. Med dommen i Cybercity-sagen i 2008 blev en betinget fængselsdom fra november 2000 på to et halvt år for forhold ved virksomheden Accumulator Invest i 1988-90 udløst, hvormed Riskær i alt stod til 6 års fængsel.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær Pedersen er søn af forfatter og modstandsmand Knud Pedersen og Dorthe Palle Madsen (f. Pihlkjær) der er cand.mag. Klaus Riskær har to kandidatgrader fra Copenhagen Business School i finansiering fra 1978 og i innovation fra 2010.

Riskærs virksomhedsprojekter[redigér | redigér wikikode]

Som iværksætter har Klaus Riskær udviklet, opbygget og solgt en snes virksomheder igennem tre tiår. Blandt de største er introduktion af venturekapital og investeringsfonde i udenlandske aktier, som blev overtaget af Jyske Bank i 1983; et monopolbrud på radio og TV i 1983-85, som i dag kendes som Radio Voice A/S og SBS' TV-kanaler i Danmark; databasesøgetjenester, der blev solgt i 1990 og i dag drives som firmaet Infomedia; et finanstidsskrift, der blev solgt i 1990 og i dag udgives som Finans/Invest; børsinformationer i realtid, der i dag er overtaget af Morningstar (US); modelbureauer, der i dag kendes som Elite Models og Scandinavian Models; internetadgang med selskabet Cybercity, der blev solgt i 2000 og i dag er en del af Telenor A/S; stamcellebehandling, der blev solgt i 2008 og i dag drives som StemCare A/S og sundhedspleje, der blev solgt i 2010 og i dag drives som HjemmeHjælpen A/S.

Iværksætter[redigér | redigér wikikode]

80'erne[redigér | redigér wikikode]

Allerede som 23-årig under studierne ved Handelshøjskolen i København etablerede Riskær i 1978 tidsskriftet Børsinformation, hvis aktieanalyser vakte anerkendelse. I 1979 startede han investeringsselskabet Krepco, som i 1986 overtog det børsnoterede Accumulator Invest. Denne overtagelse finansieredes med økonomiske midler fra hans salg af TV-Stationen Kanal 2 til den svenske mediekoncern Esselte. Kanal 2 blev først lukket af Riskær, men mindre end en måned senere genskabte han TV-stationen idet sendetilladelser, navnerettigheder m.m. var holdt udenfor det lukkede TV-selskab. Disse sendetilladelser blev grundlaget for hans handel med Esselte, der herefter genstartede Kanal 2, der efterfølgende blev til TV-Danmark, og senere til en række selvstændige TV-kanaler der i dag drives af SBS. Over en 6-årig periode gav denne aftale et udbytte på et tre-cifret millionbeløb. Med denne koncern forsøgtes i 1988 en fjendtlig overtagelse af støvsugerproducenten Nilfisk og ejendomsselskabet Christianshavns Oplagspladser; forsøget mislykkedes da Lønmodtagernes Dyrtidsfond gik ind og støttede Nilfisk, som nu ejes af NKT Holding, mens opkøbet af Christianshavns Oplagspladser forhindredes af en alliance mellem lejerne og det oprindelige selskab. Christianshavns Oplagspladser blev senere fusioneret med Ejendomsselskabet Norden, som på det tidspunkt var et af de største ejendomsselskaber i Danmark.

90'erne[redigér | redigér wikikode]

Krepco og Accumulator Invest-koncernen gik konkurs i 1992 og Riskær erklæredes personligt konkurs.

I 1994 forsøgte Klaus Riskær sig med stiftelsen af Den Glade Munk ApS, der var tiltænkt som et vin- og osteforretnings koncept. Selskabet blev stiftet med Direkør Jens Jordan (Nordisk Film) som medejer. Efter 91 dage dage blev konceptet opgivet, og Riskær overtog det fulde ejerskab af Den Glade Munk ApS. Mindre end et år senere, ændrede selskabet navn til CyberCity ApS.

I 1995 opstarter Riskær CyberCity ApS finansieret med to lån fra hans far Knud Pedersen og en personlig ven på i alt 200.000 kr. Riskær danner herefter Familiefonden af 1. December 1997 ('Riskær-Fonden') med sin svigerfar som formel stifter. Fonden etableres som et kreditorværn da den personlige konkurs fra 1992 ikke er afsluttet i 2000. Riskærs personlige konkurs sluttes først endeligt i December 2015. I 2000 sælger Riskær CyberCity A/S til Advent International i London og Lehman Brothers i USA. Salget fandt sted kun tre uger før IT-Boblen brød sammen med historisk store kursfald på IT-aktier. Salgsprisen på tidspunktet var ca. en halv milliard kroner, hvoraf de ca. 75 mio. kr. var en sidste og tredje rate, der dog aldrig blev betalt. Beløbet indgik i 'Riskær-Fonden' som Riskær havde dannet som et værn mod sine kreditorer fra 1992.

00'erne[redigér | redigér wikikode]

Efter det succesfulde salg af CyberCity A/S i 2000 opretter Klaus Riskær en stribe nye virksomheder og aktiviteter, herunder CopyGene A/S (nu StemCare A/S), der i 2003 etablerer en bank for opbevaring af navlesnorsblod til brug for senere regenerativ medicinsk indsats. Et kontorhotel 'Iværksætterfabrikken' startes året efter (2004) og drives i dag som almindeligt kontorhotel af nye ejere[3]. Året efter (2005) startes musiktjenesten TrackTesting.com, som er under fortsat kontrol. I 2006 startes Hjemmehjælpen ApS, der udbyder personlig pleje i flere kommuner, og i dag drives under samme navn.

10'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2010 står Klaus Riskær bag stiftelsen af Reboot ApS, der tillægges en rolle som nyt familieholdingselskab, og som er ejet af hans tre børn Christian Riskær Pedersen. Frederik Riskær Pedersen og Kristoffer Thomsen. Selskabet etableres som kreditorværn, idet tidligere kreditorer fra 1992 forsøger sig med en ny konkurs i 2010 som imidlertid må afsluttes i 2015 uden resultat. Efter 2010 deltager Klaus Riskær i flere nye projekter, der er mere netværksbaserede, og alle ejede af Reboot ApS. TrackTesting Ltd (London) er under fortsat kontrol. I 2015 indtræder Klaus Riskær som medejer af DuoLight Technologies Ltd (Malta), der producerer den præmierede cykellygte DuoLight, og i 2016 som medejer af Nube Serena SA (Uruguay), der driver en plantage med kultivering af cannabis sativa for brug i medicinske præparater[4].

Finansmand[redigér | redigér wikikode]

Især i 1980'erne blev Klaus Riskær kendt i offentligheden ved hans aktiviteter som finansmand, hvor han forsøgte fjendtlig virksomhedsovertagelse af bl.a. Fisker & Nielsen A/S (Nilfisk), og lykkedes med at overtage kontrollerende aktieposter i de børsnoterede selskaber Akkumulator Invest A/S (1987), Christianshavns Oplagspladser A/S (1988),TopSil Semiconductors A/S(1988), Ahorro Familiar SpA (Spanien 1989) og Consortium Immobilier de France S.A. (Frankrig 1990). 

Riskær i retten[redigér | redigér wikikode]

Efter krakket i 1992 tiltaltes Riskær sammen med selskabernes ledelse i 1995 for groft mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig i Danmark og Frankrig. Den danske straffesag indledtes i 1996 og førte i første omgang til, at han af Københavns Byret i 1998 idømtes to års betinget fængsel for mandat- og skyldnersvig. Straffen skærpedes ved en ankesag af Østre Landsret i november 2000 til 2½ års betinget fængsel.

Den 12. juli 2002 blev han ved en domstol i Paris i Frankrig idømt tre års betinget fængsel samt idømt en bøde på 100.000 euro[5][6][7]. Klaus Riskær blev ved appelretten i Paris fundet skyldig i skyldnersvig og for at have tømt det franske ejendomsselskab CIF for 1,4 milliarder kroner.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen undersøgte fra 2001 familiefonden, der havde modtaget betalingen for Cybercity, og konstaterede i en granskningsrapport i 2002 grove uregelmæssigheder, hvorefter Bagmandspolitiet gik ind i sagen, og fondens bestyrelse afsattes. Der rejstes tiltale mod Klaus Riskær for bedrageri, underslæb og skyldnersvig i 2005. Sagen startede i 2006 indledningsvis med Ebbe Mogensen som forsvarer.[8] Sagens essens var, at Riskær skal have forsøgt at bringe fondens midler under egen kontrol. En dom ville kunne udløse den tidligere betingede fængselsstraf fra november 2000. Ved en ankesag i Østre Landsret, blev der den 4. juni 2008 afsagt en dom, hvor strafudmålingen var nedsat til seks års fængsel.[9]

Riskær blev ved dommen i 2008 idømt tre et halvt års fængsel for Cybercity-sagen, og to et halvt års fængsel i tillægsstraf fra en betinget dom fra sagen om Accumulator Invest i 1988-90. Mens Riskær accepterede dommen i Cybercity-sagen, så bad han sine advokater søge Procesbevillingsnævnet om at få tillægsstraffen for Accumulator Invest-sagen indbragt for Højesteret.[10] Det afslog procesbevillingsnævnet.[11] Han afsonede sin straf i det åbne fængsel i Sønder Omme.[12]

Under afsoningen i fængslet i Sønder Omme tilføjede Riskær yderligere kandidatgrad til sin uddannelse (2010) ved at afslutte en cand.merc. på den engelsksprogede MIB-line på CBS. Riskær havde på dette tidspunkt en ikke-afsluttet cand.merc. fra 1978 i Finansiering. Samtidig tilføjede Riskær to bøger til sit forfatterskab.

Offentlighed[redigér | redigér wikikode]

Om Klaus Riskær er der udgivet tre forskellige biografier ‘Klaus Riskær Pedersen’ (Bull & Mynderup, Forlaget Børsen, 1990),‘Klaus Riskær‘ (Henrik Madsen, Forlaget Politiken, 2000) og ‘Riskær’ (Ulrick Sass, Schultz Forlag, 2003). Filminstruktøren Christoffer Boe lavede en portrætfilm om Klaus Riskær til TV2 i 2007.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær er far til fire drenge med mødrene Anne Mette Sølbech (født Fløistrup) med Christian i 1987 og Frederik i 1988, Mette Marie Thomasen med Kristoffer i 2008 og Jasmin Dhali med Christopher i 2009 samt far til datteren Isabelle Ruth Petersen (2014) med Laura Petersen. Riskær har været bosiddende i Paris, London og på Ibiza i Spanien, men er i dag bosiddende i København.

Politiske og mediemæssige aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Midt i 1980'erne var Riskær medstifter af den københavnske tv-station Kanal 2, herefter TvDanmark, nu SBS-TV. I 1989 blev han valgt til Europaparlamentet for Venstre med store personlige stemmetal. Hans parlamentariske immunitet ophæves i forbindelse med straffesagen, og samtidigt vælger han at stå uden for Venstres gruppe i parlamentet.

I 1992 nåede Riskær i få måneder forud for konkursen at eje De Bergske Blade. Riskær var i 2005 dommer i TV-serien Hyret eller Fyret på TvDanmark, hvor håbefulde iværksættere konkurrerede. I 2006 var han idémanden bag det nye politiske 'parti' Opstillingslisten.

Selvom Riskær ikke var medlem af noget politisk parti, har han været en del af den offentlige debat. Aktiv fortaler for fri cannabis[13]. I foråret 2015 meddelte Riskær, at han ville opstille for det nye parti Alternativet[14] efter, at Det Konservative Folkeparti havde takket nej tak til hans kandidatur[15], og Klaus Riskær selv takkede nej tak til en invitation fra Kristendemokraterne[16]. Som deltager i debatten om statens salg af DONG til Goldmann Sachs (2014), viste Klaus Riskær, at han kan tilføre den politiske debat nye vinkler[17].

Fri Cannabis[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær var fra sine tidlige år aktiv på den politiske venstrefløj. Som redaktør af ungdomsbladet AKTIV kunne han som mindreårig (16 år) i 1971 offentliggøre politiets hemmelige lyttecentraler, hvilket andre blade var afskåret fra. Og som Bz'er af Nærum Posthus, var han blandt en af de første til at benytte dette politiske kampvåben. Besættelsen førte til, at Søllerød Kommune oprettede ungdomscenteret Wesselsminde, som Klaus Riskær derefter idriftsatte. I de senere år har rødderne fra ungdomsoprøret givet sig udslag i Klaus Riskærs agitation for adgangen til fri cannabis[13]. Denne holdning ligger også bag Riskærs meddelelse om at være indtrådt som medstifter af selskabet Nube Serena SA (Uruguay) - eller på dansk - 'Den Fredsfyldte Sky' - som har opnået den første regeringslicens i landet til indendørs- og udendørs produktion af såvel THC som CBD cannabis planter til brug for medicinske præparater og slutprodukter [4].

Forfatter[redigér | redigér wikikode]

Klaus Riskær debuterede med ‘De Unges Kig ind i Finansverdenen’ på Forlaget Gyldendal i 1971 kun 16 år gammel. Efter en personlig konkurs i 1992 udgav Riskær selvbiografien ‘Manden bag Klaus Riskær’(1993). Hans visionsprojekt for ny tid ‘Understrøm' (2008) har siden udgivelsen haft sit eget liv på nettet[18]. Klaus Riskær har også udgivet de meget personlige bøger ‘Ankomsten’ (2009) på Forlaget Gyldendal og ‘Afmagt’ (2013) på Forlaget Tiderne Skifter. Det politiske manifest 'Socialkapitalisme' blev udsendt i 2014.

Klaus Riskær bog 'Socialkapitalisme' er en kritik af et kapitalistisk system i selvskabt krise[19], men stadig med solidt fodfæste i markedsøkonomien. Riskær gør sig her til talsmand for, at netværksøkonomi, og hvad han selv betegner som netværksdemokrati, sammen vil finde et nyt ligevægtspunkt, hvor det sociale bliver mere kapitalt, men også det kapitale mere socialt. Den anmelderroste bog[20] har især påkaldt sig opmærksomhed gennem intoduktionen af begrebet 'Transaktions- og Værdi-beskatning' [21].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Casper Nielsen (12. november 2013). Klaus Riskær forlader gravid kæreste. Billed-Bladet. 
 2. ^ Martin Borre (30. september 2013). Portræt: Manden, der enten blev statsminister eller røg i spjældet. Politiken. 
 3. ^ Kontorhotel København, Lergravsvej - Kontorfællesskaber.dk
 4. ^ a b Klaus Riskær åbner hashmark i Uruguay | Nyheder | DR
 5. ^ Ny straffesag mod Klaus Riskær Pedersen - LIVE
 6. ^ Afgørelse i sagen omkring Riskær - Erhverv
 7. ^ Tre års betinget fængsel til Riskær | Nyheder | DR
 8. ^ Den 6. marts 2006 tillader retten, at Ebbe Mogensen fratræder, efter at både han og Riskær har anbefalet dette, mens anklagemyndigheden anbefalede en fortsættelse for at fastholde tidsplanen.
 9. ^ Mads Bang (4. juni 2008). Klaus Riskær skal seks år i fængsel i Cybercity-sag. Computerworld. 
 10. ^ borsen.dk 4. juni 2008: "Klaus Riskær fik seks års fængsel"
 11. ^ Klaus Riskær får nej til Højesteret – dr.dk/Nyheder/Indland/Kriminalitet
 12. ^ Klaus Riskær rykker ind i Sønder Omme – dr.dk/Regioner/Esbjerg/Nyheder/Grindsted
 13. ^ a b Klaus Riskær Pedersens tale til Global Marijuana March 03 05 2014 - YouTube
 14. ^ Klaus Riskær i Alternativet? - YouTube
 15. ^ Konservative afviste Riskær for tre uger siden | Berlingske Politiko
 16. ^ Klaus Riskær: Jeg kan fandeme ikke stille op for Kristendemokraterne | Politik | DR
 17. ^ Radio24syv | Det Røde Felt uge 5, 2014 (1)
 18. ^ Finansmanden som fremtidsforfatter | Information
 19. ^ Deadlin 24/09-2014 Klaus Riskær Pedersen og Social Kapitalismen - YouTube
 20. ^ Visionær systemkritik ind fra højre | Information
 21. ^ Klaus Riskær Pedersen om: Transaktion- og Værdibaseret Beskatning (TVS) - YouTube

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]