Russisk filosofi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Russisk filosofi omfatter filosofi, der stammer fra Rusland.

Den russiske filosofi har for alvor udviklet sig fra det 19. århundrede.

Litterær filosofi[redigér | redigér wikikode]

Russisk filosofi har et vist overlap med russisk litteratur. Vigtige forfattere der også regnes som filosoffer er Fjodor Dostojevskij og Lev Tolstoj[1]. Dostojevski beskæftigede sig med tilværelsen og var en vigtig inspiration for den eksistentielle filosofi[2].

Spirituel filosofi[redigér | redigér wikikode]

Russisk filosofi indeholder en særlig spirituel tradition, der blandt andet findes hos P.D. Ouspensky og Helena Petrovna Blavatsky[3][4]. Blavatsky er blandt andet kendt som grundlægger af teosofien, der er en spirituel livsanskuelse, som trækker på visdomstraditionen.


Politisk filosofi[redigér | redigér wikikode]

En anden del har været politisk filosofi. Aleksandr Herzen var en socialistisk filosof, der ville have bøndernes livegenskab ophævet.

Fra 1920’erne til 1980’erne var russisk filosofi domineret af marxismen. I den forbindelse kan nævnes Vladimir Lenin.[5] Han stod for en særlig udformning af marxismen, der kaldes Leninisme. Lenins efterfølger var Josef Stalin, der grundlagde stalinismen[6]. Stalin blev blandt andet mødt med modstand fra Leon Trotskij, der blev grundlægger af trotskismen[7]. En anden vigtig filosof i marxismens fodspor er Evald Ilenkov.

Desuden kan nævnes den anarkistiske filosof Mikhail Bakunin. Bankunin gik blandt andet ind for afskaffelse af staten og fuld ligeværd mellem alle, herunder mellem mænd og kvinder. En anden vigtig anarkist var Peter Kropotkin.[8]

Nikolaj Berdjajev gjorde op med kommunismen og den russiske revolution ud fra et kristent, religiøst perspektiv[9].

Ayn Rand emigrerede til USA og blev fortaler for en radikal liberalisme.[10] Rands filosofi er præget af en stærk modstand mod kommunismen til fordel for en tro på menneskets selviskhed.


Russisk feminisme[redigér | redigér wikikode]

Den russiske Feminisme har en lang historie, der går tilbage til den marxistiske feminisme. En af de tidligste feministiske filosoffer var Alexandra Mikhailovna Kollontai. Hun mente, at kvindekamp også måtte være klassekamp[11].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Geir Kjetsaa, Fjodor Dostojevskij – et digterliv, Erichsen, 1986.
 2. ^ Dodtjevsjij (2010):”Forbrydelse og straf”. Rosinante
 3. ^ Blavatsky 2016
 4. ^ Ouspensky, P. D. (2001). “Psykologien om menneskets mulige udvikling”. Ørnens Forlag
 5. ^ Forfatter: Vladimir Ilich Lenin
 6. ^ Stalin 1921
 7. ^ Trotskij 1906
 8. ^ En anarkists erindringer. Af Peter Kropotkin. Oversat af Emmy Drachmann (1902) og med forord af Georg Brandes (Gyldendal, 1984, 334 sider; Gyldendals Tranebøger).
 9. ^ Berdjajev 2017
 10. ^ Kun den stærke er fri (The Fountainhead) (1943) udgivet i Danmark af Høst & Søns Forlag
 11. ^ Kollontai: Sexual Relations and the Class Struggle: Love and the New Morality. Bristol: Falling Wall Press, 1972.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]