Krave: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mindre tilføjelse
sprogret
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Shakespeare.jpg|thumb|[[Portræt]] af [[William Shakespeare]] med krave fra 1600-tallet]]
[[Fil:Shakespeare.jpg|thumb|[[Portræt]] af [[William Shakespeare]] med krave fra 1600-tallet]]


En '''krave''' er inden for beklædning det stykke stof på en [[skjorte]], [[kjole]], [[frakke]] eller [[bluse]], der sidder fast omkring halsen.
En '''krave''' er det stykke stof på en [[skjorte]], [[kjole]], [[frakke]] eller [[bluse]], der sidder fast omkring halsen.


Kraven på skjorter kan undertiden [[Aftagelig krave|tages af]].
Kraven på skjorter kan undertiden [[Aftagelig krave|tages af]].


== Historie ==
== Historie ==
I 1400-tallet blev kraven almindelig på mænds tøj. Kraven var dengang lille, hvorimod den i 1500-tallet blev større og mere prangende og brugt af både mænd og kvinder. En stor, foldet og stivet hvid krave blev populært kaldt pibekrave.{{kilde mangler|dato=Uge 16, 2013}}
I 1400-tallet blev kraven almindelig på mandetøjet. Den var opretstående og lille. I 1500-tallet blev den større og mere prangende og brugt af både mænd og kvinder: En stor, foldet og stivet hvid krave, pibekraven (som i præsteornatet i Danmark). Fra 1800-tallet udviklede mænd og kvinders kravetøj sig forskelligt. Mænds kraver blev enklere (i mindre grad på militære uniformer), hvorimod kraven på kvindedragten blev betydeligt mere pyntet og prangende.{{kilde mangler|dato=Uge 16, 2013}}.
Fra 1800-tallet udviklede mænd og kvinders påklædning og kravetøj sig forskelligt. Mænds kraver udviklede sig mere enkelt (i mindre grad på militære uniformer), hvorimod kraven på kvindedragten var betydeligt mere pyntet og prangende.{{kilde mangler|dato=Uge 16, 2013}} Pibekraven overlevede i den danske præsteklædning.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 10. nov. 2019, 08:32

Portræt af William Shakespeare med krave fra 1600-tallet

En krave er det stykke stof på en skjorte, kjole, frakke eller bluse, der sidder fast omkring halsen.

Kraven på skjorter kan undertiden tages af.

Historie

I 1400-tallet blev kraven almindelig på mandetøjet. Den var opretstående og lille. I 1500-tallet blev den større og mere prangende og brugt af både mænd og kvinder: En stor, foldet og stivet hvid krave, pibekraven (som i præsteornatet i Danmark). Fra 1800-tallet udviklede mænd og kvinders kravetøj sig forskelligt. Mænds kraver blev enklere (i mindre grad på militære uniformer), hvorimod kraven på kvindedragten blev betydeligt mere pyntet og prangende.[kilde mangler].

Eksterne henvisninger