Stafet For Livet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Stafet For Livet (på engelsk Relay For Life) er en af Kræftens Bekæmpelses frivilligtdrevne fundraising aktiviteter. Stafet For Livet startede i USA og finder nu sted i 21 lande.[1]

Stafetterne finder sted rundt om i landet, og de varer mellem 18-24 timer for at symbolisere et døgn i en kræftpatients liv, og at de og deres pårørende kæmper i både de lyse og mørke timer. Hovedformålet med Stafet For Livet er at indsamle penge til kræftsagen og hele overskuddet går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med forebyggelse, forskning og patientstøtte. [2] Desuden er Stafet For Livet med til at sprede opmærksomhed og viden om kræft. Stafet For Livet er et døgn med aktiviteter, underholdning og oplysning, hvor venner, familier og kollegaer mindes dem, der tabte kampen mod kræft, og giver håb til dem, der fortsat kæmper. Stafet For Livet er et årligt tilbagevendende arrangement, der i Danmark finder sted i forsommeren samt i sensommeren.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

I 1985 besluttede den amerikanske kirurg i mavetarmsygdomme, Dr. Gordon Klatt, at han ville indsamle penge til The American Cancer Society til ære for sine patienter. I 24 timer gik Klatt rundt på banen på Baker Stadium på University of Puget Sound i Tacoma, Washington. Gennem natten betalte venner $25 for at løbe eller gå 30 minutter med ham. Han gik omkring 134 km og indsamlede $27,000 (omkring 141.000 danske kroner) til kræftsagen. Næsten 300 af Klatt's venner, familie og patienter så på, mens han gik for kræftsagen. Efter denne sucessfulde event overvejede Klatt, hvordan andre kunne deltage i en lignende 24-timers event i resten af landet. Han samlede et lille hold af mennesker og afholdte den første Stafet For Livet i 1986. [3]

Stafettens forløb[redigér | redigér wikikode]

Stafet For Livet skal symbolisere, hvordan mennesker, der er pårørte af kræft skal kæmpe både i de lyse og mørke timer, hvorfor stafetterne skal vare mellem 18-24 timer. Der kan være variation stafetterne imellem, men nedenstående tre elementer finder altid sted:

- En fighterrunde, der starter stafetten, en holdstafet og en lysceremoni, der skal ære dem, der kæmper mod kræft og mindes dem, der har tabt kampen mod sygdommen.

Fighterrunde[redigér | redigér wikikode]

Fightere er for personer, der har hørt ordene "Du har kræft". Det vil sige både dem, der kæmper mod en kræftsygdom og dem, som har overvundet kræften. Fighterrunden åbner altid Stafet For Livet og her går Fighterne (alene eller sammen med de øvrige deltagere) den første runde. Fighterne er en vigtig del af stafetten, da de er med til at give håb om, at kræftsygdommen kan overvindes.

Holdstafet[redigér | redigér wikikode]

Stafet For Livet er bygget op omkring holdstafetten, hvor stafettens hold går eller løber for kræftsagen. Der er typisk 10-15 deltagere på et hold, og der skal minimum være én deltager fra hvert hold på banen i de 24 timer stafetten varer. Symbolikken er, at man dermed sammen er med til at klare sig gennem de lyse og mørke timer. Holdene er med deres fælles indsats med til, gennem rundesponsorater eller anden sponsorering, at samle penge ind til bekæmpelsen af kræft.

Lysceremoni[redigér | redigér wikikode]

Lysceremonien afholdes om aftenen, når mørket falder på. Der tændes stearinlys i små papirposer, der er dekoreret med hilsner til dem, der kæmper mod en kræftsygdomn eller dem, der har tabt kampen. Ved lysceremonien samles deltagerne på stafetten og holder et øjebliks stilhed til ære og respekt for de kræftramte. Lysposerne placeres ofte langs banen, og lysene brænder hele natten, mens stafetten fortsætter.

Stafet For Livet i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Stafet For Livet foregår i 2014 i følgende danske byer: Køge, Horsens, Esbjerg, Silkeborg, Odense, Dragør, Fredericia, Skive, Randers, Gribskov, Bjerringbro, Egedal, Mors, Varde, Aarhus, Odder, Frederikshavn, Vordingborg, Aalborg, Frederiksberg, Nordfyn, Kerteminde, Vejen, Svendborg, Hørsholm, Næstved, Herning, Frederikssund, Sønderborg, Syddjurs, Billund, Haderslev, Helsingør, Roskilde, Slagelse, Guldborgsund og Greve.

I 2013 deltog 21.065 deltagere i hele Danmark, og der blev i alt samlet 7.002.534 kr. ind til Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, oplysning og patientstøtte.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]