Bersærkergang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En livagtig genopførelse af bersærkergang.

Bersærkergang er betegnelsen for en tilstand, hvor en kriger angriber sanseløst og vildt: uden skjold eller anden beskyttelse. Det kendes også som amok

Bersærkergang er kendt fra vikingetiden og stammer fra Bersærkerne, der var navnet på specielt voldsomme vikinger klædt i bjørneskind (oldnordisk bar sark), fordi de mente at de havde bjørnens styrke og uovervindelighed.

Der er flere meninger om, hvad der fremkaldte bersærkergang: en populær antagelse er at vikingekrigere drak en drik brygget på fluesvamp inden kampen, mens andre ser tilstanden som shamanistisk trance, som kunne besætte krigere inden kampen. Der er dog intet historisk eller arkæologisk belæg for teorien om fluesvamp, men derimod kommer antagelsen udelukkende fra det, at vikinger i Rusland muligvis kunne være blevet inspireret af den shamanistiske praksis med fluesvampe dér.

  • Ordet bersærk betyder: bjørnedragt ~ te sig som en bjørn, Nudansk Ordbog: "bar-særk", uden brynje. Da bersærkerne jo er usårlige, behøver de ikke nogen beskyttelse.

Samtidige kilder[redigér | redigér wikikode]

Den eneste samtidige kilde til bersærkerne: i 1015 gjorde jarlen Erik Håkonsson alle bersærker fredløse i Norge. Der er mange muligheder for at fortolkning. 1) Den simpleste fortolkning er at det er en stramning af den eksisterende lovgivning. Det var sådan at drabsmænd blev straffet, ved at betale en bøde til den dræbtes slægtninge. Bøden kunne også forslå, hvis drabsmanden var i slægt med begge parter. 2)Men hvis nu man tænker sig at der en som gik bersærk og dræbte en gruppe slægtning, så kunne han jo både arve og modtage og give bøde. Dette ville være uacceptabelt for alle, og derfor kunne kongen indføre en ny lov. Det var ellers ikke sådan at kongerne på den tid bare kunne indføre nye love.

I den oldengelske krønike er bersærker opfattet som et personnavn. Hvis man antager dette er en misforståelse, så har Kong Halvdan haft den del hæren som bestod af bersærker og jarlerne har haft en anden del af hæren.

Bersærkergang i sagaer[redigér | redigér wikikode]

Der findes adskillige beretninger om bersærkerne fra sagaer. Det tidligste vi kender til er Haraldskvæði, der blev skrevet af Torbjørn Hornkløve i slutningen af 800-tallet. Torbjørn var en af Harald Hårfagers hirdskjalde, og beskrev ulfheðnar, mænd klædt i ulveskind, der kæmpede i stor blodrus med spyd.

Ligeledes finder vi i Snorri Sturlusons Ynglingesaga beretninger om mænd uden rustning, der løb frem gale som ulve og stærke som bjørne beskyttet af Odin.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie