Chișinău

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chișinău
Chișinău Rediger på Wikidata
Chișinăus byvåben Chișinăus byflag
Overblik
Land Moldova Moldova
Borgmester Ion Ceban Rediger på Wikidata
Grundlagt 1436 Rediger på Wikidata
Postnr. MD-20xx Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 639.000 (2019)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 123 km²
 - Befolknings­tæthed 5.195 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 85 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.chisinau.md
Oversigtskort

Chișinău er Moldovas hovedstad og har 639.000(2019)[1] indbyggere. Byen blev grundlagt i 1436 Rediger på Wikidata. Den blev erobret af Tyrkiet i det 16. århundrede. I begyndelsen af 1800-tallet var det en by med blot 7.000 indbyggere. I 1812 blev Chișinău indtaget af Rusland.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge nogle historikere kommer navnet fra den gamle rumænske ord chișla ("kilde", "vandkilde")[2] og nouă ("ny"), fordi den blev opbygget omkring en lille kilde. Kilden findes på hjørnet af Pusjkin gaden og Albișoara gaden.

Byens ungarske navn er Kisjenő (kis "lille" + eponymet "Jenő", udtalt yenə), fra hvilket det rumænske navn stammer.

Chișinău hedder på russisk: Кишинёв (Kisjinjov) og på polsk: Kiszyniów. Det skrives Kișinöv på det latinske Gagauz-alfabet. I 1940-1941 og 1944-1989 blev det også skrevet som Кишинэу med det Moldovanske kyrilliske alfabet. På engelsk er navnet "Kishinev", et navn der er inspireret af byens russiske navn, eftersom ordet kom til engelsk via russisk, da Chișinău var del af det Russiske Kejserrige (pogromen i Kisjinjov). Det rumænske "Chișinău" bruges på skrift.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Første gang Chișinău omtales er år 1436, da byen var en del af Fyrstendømmet Moldau. Derefter hørte området i lang tid til det polsk-litauske storrige, en nævneværdig udvikling udeblev, og området forblev indtil det 19. århundrede stort set uforandret kun med bojar- og klosterbebyggelse. I 1818 blev den som Kischinjow administrationsby i Bessarabien.

Tiden i Sovjetunionen[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1947 til 1949 udviklede arkitekten Alexei Schtschussev med hjælp fra flere arkitektteam en plan for den trinvise genopbygning af byen.

I begyndelsen af 1950'erne steg indbyggertallet hastigt. Mens Stalin sad på magten, voksede boligmanglen hos arbejderne. I begyndelsen af Khrusjtjov-æraen i september 1953 blev der indført spareforanstaltninger i hele Sovjetunionen. Khrusjtjov samlede de ledende arkitekter og bygningsingeniører i Sovjetunionen i december 1954 til "Alunionskonference i Byggebranchen" og lod bekendtgøre offentligt destaliniseringen af byggekulturen og afskaffelsen af "konservatismen i arkitekturen". Under mottoet "bedre, billigere og hurtigere byggeri" fulgte drastiske ændringer i boligkonceptet. Med den nye byggestil opstod det karakteristiske bybillede af Chișinău med mange store "Chruschtschowki" (russisk: хрущёвки; boligblokke), anordnet i stil med "Chruschtschoby" (russisk: хрущобы; betonbyggeri). Omkring den egentlige bymidte opstod nye sovebyer, som udover detailhandel og skoler kun besad begrænset infrastruktur.

Kommune[redigér | rediger kildetekst]

Chișinăus administrative sektorer.

Moldova er administrativt inddelt i 32 distrikter, 2 regioner og 3 kommuner, hvoraf Chișinău er en.[3] Udover byen selv består kommunen af 34 mindre byer og er inddelt i fem sektorer, som hver især indeholder en del af byen selv samt flere mindre byer.[4] Kommunen vælger selv en borgmester og et lokalråd, som så udvælger fem pretorer, en for hver sektor. De fem sektorer er:

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Chișinău er den mest økonomisk udviklede og industrialiserede by i Moldova. Chișinău er et stort industri- og servicecentrum; dets hovedindustri fremstiller forbrugs- og elektricitetsprodukter, byggematerialer, maskineri, plastik, gummi og tekstiler. Serviceerhvervene er primært banker og shopping.

Chișinăus økonomi er primært centreret omkring industri og service, hvoraf servicesektoren er steget i vigtighed de sidste ti år.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Chișinău har indgået partnerskaber med følgende byer:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b statistica.gov.md (fra Wikidata).
  2. ^ Kishinev.info: Istoria Arkiveret 22. juli 2003 hos Wayback Machine, hentet 28. november 2006 (russisk)
  3. ^ Moldovan Ministry for Local Public Administration Arkiveret 21. august 2009 hos Wayback Machine, Moldovan Law 764-XV from December 27, 2001, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, no. 16/53, December 29, 2001
  4. ^ Moldovan Ministry for Local Public Administration Arkiveret 21. august 2009 hos Wayback Machine, Moldovan Law 431-XIII from April 19, 1995, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, no. 31-32/340, June 9, 1995

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Moldovas geografiSpire
Denne artikel om Moldovas geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi