Diogenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Diogenes søger efter en ærlig mand. Maleriet er tilskrevet J.H.W. Tischbein (ca. 1780)

Diogenes (ca. 412 f.Kr.-323 f.Kr.) var en græsk filosof fra Sinope. Han var fortaler for kynismen. Han afgav næsten alle materielle goder. Det fortælles om ham, at han boede i en tønde. En kendt historie fortæller, at Alexander den Store en dag kom forbi Diogenes i sin tønde. Han tilbød at opfylde alle Diogenes ønsker. Da sagde Diogenes "Flyt dig, du står i vejen for lyset." Trods dette var Alexander vildt interesseret i Diogenes. "Hvis jeg ikke var Alexander, så var jeg Diogenes" Udtalte Alexander.

Det er i denne ånd, at ordet "Kynisme" har fået sit navn nemlig fra det græske ord "kynikos", som betyder "som en hund". Hvad angår hans filosofi bestod hans helt basale bestræbelse i at skelne mellem virkelige og tilsyneladende værdier. Når han blev spurgt om sin nationalitet, svarede han, "Jeg er verdensborger."

Diogenes var altid kontroversiel i sin opførsel, hvilket skabte foragt og undren i stort set alle byer han kom. Det fortælles at han fx bar en på en lampe ved højlys dag, og når spurgt hvorfor han gjorde dette, svarede han: "Jeg leder efter et ærligt menneske". Ved siden af dette spiste Diogenes også sin mad på den markedsplads hvor han havde købt det (hvilket var imod normen i det antikke Athen). Da han blev spurgt, hvorfor han spiste på markedet svarede han: "Det var på markedet jeg var sulten". Det fortælles, at han også masturberede på markedspladsen og på åben gade i højlys dag. Han gjorde en dyd ud af at leve i ekstrem fattigdom, da han mente at handling talte højere end teori. Derved lagde han sig i foragt med andre filosoffer på sin tid, fx Platon.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Biografi Stub
Denne biografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.