Grønlands Landsstyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Grønland
Coat of arms of Greenland.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
GrønlandAndre lande • Politik

Grønlands Landsstyre (grønlandsk: Naalakkersuisut) er det grønlandske landsstyre og er politisk ansvarlig for Grønlands Selvstyres daglige drift. Landsstyrets medlemmer indstilles af landsstyreformanden, men godkendes formelt af de 31 medlemmer af Grønlands Landsting (Inatsisartut). Landsstyremedlemmerne behøver ikke at være medlemmer af Landstinget. Landsstyreformanden selv udpeges af Landstinget.

Landsstyret er opdelt i et antal landsstyreområder, ledet af hver sit landsstyremedlem (grønlandsk: naalakkersuisoq), der svarer til en minister i en regering. Under de enkelte områder er der placeret en række departementer, der administrerer og forvalter hver deres ressortområde. Landsstyremedlemmerne er politisk ansvarlige for departementernes arbejde.

Landsstyret 2018[redigér | redigér wikikode]

Der er senest afholdt valg til Landstinget den 24. april 2018. Den 15. maj præsenterede Siumuts leder Kim Kielsen det nye landsstyre, baseret på en smal koalition mellem partierne Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai, som tilsammen sidder på 16 af 31 mandater. [1]

Landsstyremedlemmer 2018-[redigér | redigér wikikode]

Medlem af landsstyret for:

Landsstyret 2014[redigér | redigér wikikode]

Der blev afholdt valg til Landstinget den 28. november 2014. Seks dage efter valget, den 4. december, kunne Siumuts leder Kim Kielsen meddele, at han ønskede at danne et nyt landsstyre. Kim Kielsen blev ny formand for Grønlands Landsstyre, på baggrund af en koalitionsaftale mellem partierne: Siumut, Demokraterne og Atassut. Det resulterende Naalakkersuisut blev med fem poster fra Siumut, mens Atassut og Demokraterne hver fik to poster.[4][5] Navnene på de nye landsstyremedlemmer blev offentliggjort den 10. december 2014. Efter koalitionens tiltræden, har Randi Vestergaard Evaldsen afløst Anda Uldum som Demokraternes formand og dermed som Naalakkersuisoq for Finanser og råstoffer.

Landsstyremedlemmer 2014-2018[redigér | redigér wikikode]

Medlem af landsstyret for:

Landsstyret 2013:2[redigér | redigér wikikode]

Den 5. november 2013 forlod Partii Inuit den koalition, der siden valget 12. marts 2013 havde dannet grundlag for landsstyret, med Aleqa Hammond som formand. Det tidligere landsstyreområde for bolig, natur og miljø blev delt i to, og Miiti Lynge fra Partii Inuit forlod landsstyret efter knap 6 måneder. Som nye landsstyremedlemmer blev udpeget Siverth K. Heilmann fra Atassut og Kim Kielsen fra Siumut.

Landsstyremedlemmer 2013-2014[redigér | redigér wikikode]

  • Landsstyreformand og Udenrigsanliggender: Aleqa Hammond, Siumut

Medlem af landsstyret for:

Landsstyret 2013:1[redigér | redigér wikikode]

Der blev afholdt valg til Landstinget den 12. marts 2013. Fjorten dage efter valget, den 26. marts, kunne Siumuts leder Aleqa Hammond meddele, at hun ønskede at danne et nyt landsstyre.[7] Aleqa Hammond bliver ny formand for Grønlands Landsstyre, på baggrund af en koalitionsaftale mellem partierne: Siumut, Partii Inuit og Atassut. Hammond bliver samtidig Grønlands første kvindelige landsstyreformand.[8] Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq bliver Aleqa Hammond også ansvarlig for udenrigsanliggender. Desuden bliver ingen af formændene fra Partii Inuit eller Atassut landsstyremedlemmer.

Formelt blev det nye landsstyre indsat den 5. april 2013, da Landstinget holdt sit konstituerende møde.[9]

Landsstyremedlemmer[redigér | redigér wikikode]

  • Landsstyreformand og Udenrigsanliggender: Aleqa Hammond, Siumut

Medlem af landsstyret for:

[9]

Tidligere Landsstyrer[redigér | redigér wikikode]

Landsstyret efter 2. juni 2009[redigér | redigér wikikode]

Efter landstingsvalget den 2. juni 2009. Umiddelbart efter valget bekendtgjorde partierne Inuit Ataqatigiit (IA) og Demokraatit og Kandidatforbundets parti (Enkeltkandidat), at de havde indgået en koalitionsaftale for den kommende fireårige valgperiode frem til 2013, med Kuupik Kleist (Inuit Ataqatigiit) som landsstyreformand.

Naalakkersuisut[redigér | redigér wikikode]

Naalakkersuisut er et grønlandsk ord som betyder "De, som bestemmer" (flertal). Entalsformen "Naalakkersuisoq" betegner et medlem af landsstyret.

Den underliggende ordstamme er "naalagaq" som betyder "herre".

Politisk er ordet "Naalakkersuisut" blevet mere alment omk. 1980 (og meget før) da Grønlands Hjemmestyre blev indført.

I 2009 foreslog det daværende landsstyre (Grønlands nyoprettede selvstyre, med IA i spidsen), at Grønlands Landstyre og Landsting skal kalde sig hhv. "Naalakkersuisut" og "Inatsisartut" (grl. folkevalgt forsamling) på samtlige sprog, hvilket blev godkendt af det daværende Landsting.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]