Grønlands Landsstyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Grønland
Coat of arms of Greenland.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
GrønlandAndre lande • Politik

Grønlands Landsstyre (grønlandsk: Naalakkersuisut) er det grønlandske landsstyre og er politisk ansvarlig for Grønlands Selvstyres daglige drift. Landsstyrets medlemmer indstilles af landsstyreformanden, men godkendes formelt af de 31 medlemmer af Grønlands Landsting. Landsstyremedlemmerne behøver ikke at være medlemmer af den folkevalgte forsamling. Landsstyreformanden selv udpeges af Landstinget.

Landsstyret 2014[redigér | redigér wikikode]

Der er senest afholdt valg til Landstinget den 28. november 2014. Seks dage efter valget, den 4. december, kunne Siumuts leder Kim Kielsen meddele, at han ønskede at danne et nyt landsstyre. Kim Kielsen bliver ny formand for Grønlands Landsstyre, på baggrund af en koalitionsaftale mellem partierne: Siumut, Demokraterne og Atassut. Det nye Naalakkersuisut bliver med fem poster fra Siumut, mens Atassut og Demokraterne hver får to poster.[1][2] Navnene på de nye landsstyremedlemmer blev offentliggjort den 10. december 2014. Siden den nuværende koalitions tiltræden, har Randi Vestergaard Evaldsen afløst Anda Uldum som Demokraternes formand og dermed som Naalakkersuisoq for Finansier og råstoffer.

Landsstyremedlemmer 2014-2018[redigér | redigér wikikode]

Medlem af landsstyret for:

Landsstyret 2013:2[redigér | redigér wikikode]

Den 5. november 2013 forlod Partii Inuit den koalition, der siden valget 12. marts 2013 havde dannet grundlag for landsstyret, med Aleqa Hammond som formand. Det tidligere landsstyreområde for bolig, natur og miljø blev delt i to, og Miiti Lynge fra Partii Inuit forlod landsstyret efter knap 6 måneder. Som nye landsstyremedlemmer blev udpeget Siverth K. Heilmann fra Atassut og Kim Kielsen fra Siumut.

Landsstyremedlemmer 2013-2014[redigér | redigér wikikode]

Landsstyret er opdelt i et antal landsstyreområder, ledet af hver sit landsstyremedlem (grønlandsk: naalakkersuisoq), der svarer til en minister i en regering. Under de enkelte områder er der placeret en række departementer, der administrerer og forvalter hver deres ressortområde. Landsstyremedlemmerne er politisk ansvarlige for departementernes arbejde.

  • Landsstyreformand og Udenrigsanliggender: Aleqa Hammond, Siumut

Medlem af landsstyret for:

Landsstyret 2013:1[redigér | redigér wikikode]

Der blev afholdt valg til Landstinget den 12. marts 2013. Fjorten dage efter valget, den 26. marts, kunne Siumuts leder Aleqa Hammond meddele, at hun ønskede at danne et nyt landsstyre.[4] Aleqa Hammond bliver ny formand for Grønlands Landsstyre, på baggrund af en koalitionsaftale mellem partierne: Siumut, Partii Inuit og Atassut. Hammond bliver samtidig Grønlands første kvindelige landsstyreformand.[5] Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq bliver Aleqa Hammond også ansvarlig for udenrigsanliggender. Desuden bliver ingen af formændene fra Partii Inuit eller Atassut landsstyremedlemmer.

Formelt blev det nye landsstyre indsat den 5. april 2013, da Landstinget (Inatsisartut holdt sit konstituerende møde.[6]

Landsstyremedlemmer[redigér | redigér wikikode]

Landsstyret er opdelt i et antal landsstyreområder, ledet af hver sit landsstyremedlem (grønlandsk: naalakkersuisoq), der svarer til en minister i en regering. Under de enkelte områder er der placeret en række departementer, der administrerer og forvalter hver deres ressortområde. Landsstyremedlemmerne er politisk ansvarlige for departementernes arbejde.

  • Landsstyreformand og Udenrigsanliggender: Aleqa Hammond, Siumut

Medlem af landsstyret for:

[6]

Tidligere Landsstyrer[redigér | redigér wikikode]

Landsstyret efter 2. juni 2009[redigér | redigér wikikode]

Efter landstingsvalget den 2. juni 2009. Umiddelbart efter valget bekendtgjorde partierne Inuit Ataqatigiit (IA) og Demokraatit og Kandidatforbundets parti (Enkeltkandidat), at de havde indgået en koalitionsaftale for den kommende fireårige valgperiode frem til 2013, med Kuupik Kleist (Inuit Ataqatigiit) som landsstyreformand.

Naalakkersuisut[redigér | redigér wikikode]

Naalakkersuisut er grønlandsk ord som betyder "De, som bestemmer" (fl.tal.) (Ental: "Naalakkersuisoq")

Ordet er stam-ord fra "Naalagaq" som betyder "Herren".

Politisk er ordet "Naalakkersuisut" blevet mere alment omk. 1980 (og meget før) da Grønlands Hjemmestyre blev indført.

I 2009 foreslog det daværende landsstyre (Grønlands ny oprettet selvstyre, IA i spidsen), at Grønlands Landstyre skal kalde sig "Naalakkersuisut" og "Inatsisartut (grl. folkevalgt forsamling)" på samtlige sprog, hvilket blev godkendt af det daværende Landsting.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]