Kliché (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kliché
Oprindelse Danmark Århus, Danmark
Genre Rock
Aktive år 1977 – 1985
Associerede acts Voss Torp Brill, Souvenirs, tv·2, Love Shop
Tidligere medlemmer Lars H.U.G.
Johnny Voss
Jens Valo
Nils Torp
Anders Brill
Steffen Brandt
Hilmer Hassig
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kliché var en århusiansk rockgruppe, der blev dannet i 1977. Den bestod af Lars H.U.G., Johnny Voss, Jens Valo (senere udskiftet med Nils Torp) og Anders Brill. Steffen Brandt fra TV-2 og Hilmer Hassig fra Love Shop har kortvarigt spillet i Kliché.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I de første år var gruppen en del af den århusianske punkscene og medvirkede på Pære Punk-opsamlingen i 1979. I 1980 udkom debutalbummet Supertanker, der delvist tog gruppens fokus væk fra punkrocken, og i stedet fandt inspiration fra tyske Kraftwerk, David Bowie, new-wavegruppen Talking Heads og den amerikanske konceptgruppe Devo. Sangene "Militskvinder" og "Masselinjen" indeholdt citater af den kinesiske politiker Mao. Andre sange handlede om industrialisering, verdenskrig og propaganda. Gruppen er i den anledning blevet kaldt fascistoide, hvilket dog formodentlig var ironisk.[1] Supertanker er et skelsættende album for dansk rock, der blev rost til skyerne af anmeldere,[2] og musikanmelder Brian Christensen mener, at albummet var lig med et nybrud i dansk rockmusik.[3] I 2006 blev Supertanker optaget i den danske Kulturkanon.

I 1982 udkom opfølgeren Okay Okay Boys, der udvidede gruppens futuristiske koncept.

Tredje album og opløsning[redigér | redigér wikikode]

Kliché forsøgte derefter at indspille et tredje album, men i 1985 meddelte gruppen sin opløsning.

Der har været flere rygter vedrørende det tredje album, bl.a. at det skulle være på engelsk, især fordi Kliché efter deres Shetlands-tur i 1984 udgav en demo med nummeret "Shooting Star".[2] På Lars H.U.G.s soloalbum Kysser himlen farvel hjalp Voss og Torp H.U.G. med flere af teksterne samt musikken. Voss/Torp har flere gange senere hjulpet Lars H.U.G. på hans album. Senere udkom 8 timer på fabrikken, som Kliché spillede live, men aldrig udgav, på et Souvenirs-album.

Efter Kliché[redigér | redigér wikikode]

Under navnet Voss Torp Brill indspillede Johnny Voss, Nils Torp og Anders Brill Dobbelt Plus i 1984. Lars H.U.G. begyndte en solokarriere med City Slang samme år.

Niels Torp dannede med Sofie Bonde popgruppen Souvenirs.

Jens Valo var med til at starte bandet Grind, og blev senere medlem af Amstrong, der har udgivet tre albums, senest Lack of You fra 2005.

I 2011 blev opsamlingsalbummet De Samlede Klichéer udgivet, der indeholder begge albums, samt to demoer fra Pære Punk-opsamlingen[4].

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]

Singler[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Torben Bille (red.): Dansk Rock Leksikon 1956-2002, Politikens håndbøger 2002
  2. ^ a b ibid.
  3. ^ Kort dokumentar om Kliché: https://www.youtube.com/watch?v=xXIC36bUslU>
  4. ^ Klichés samlede værker genudgives – Nyhed – GAFFA.dk