Testel (Gertrud Vasegaard)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Testellet fra 1956 er et geometrisk testel, designet af keramikeren Gertrud Vasegaard i 1956,[1] bestående af 8 dele i hvid porcelæn: en høj, sekskantet tepotte med flet-hank, rektangelformet tedåse med lille rundt låg, ottekantet kagefad, en flødekande, og fire runde kopper uden hanke. Gertrud Vasegaard var inspireret af kinesisk håndværk og asiatisk æstetik, især ved udformning af de runde kopper uden hanke, ved tepottens hank af flet-rør, der minder stærkt om bambus, samt ved tedåsen, der ikke plejer at være del af testel i Europa. Hun var også inspireret af britiske traditioner for te, derfor kom flødekande og kagefad også med som del af stellet. De geometriske former, mangel på udsmykning af glasuren og ingen hanke på tekopperne gjorde stellet meget velegnet for industriel produktion hos Bing og Grøndahl, hvor Gertrud arbejdede siden 1945. Stellet var meget populært og kom i Kulturkanonen i 2006.[2]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gertrud Vasegaard biografi
  2. ^ "Testel" Arkiveret 7. januar 2019 hos Wayback Machine, Kulturkanon. Verificeret 8. september 2017
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.