Wikipedia:Landsbybrønden/Markering af projekttilhørighed og relaterede emner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Markering af projekttilhørighed og relaterede emner[redigér wikikode]

Efter at afstemningen om Afskaffelse af projektskabeloner på diskussionssiderne er afsluttet, har jeg oprettet denne side i et forsøg på at komme videre i diskussionen omkring projekter, projektskabeloner og relaterede emner, da den har bredt sig over flere emner. Nogle fakta:

 • Vi har projekter på Wikipedia. Ingen ønsker generelt set dem fjernet.
  • Det har dog været diskuteret omkring hvad der skal ske med inaktive projekter og hvordan disse skal defineres.
 • Vi har projektskabeloner knyttet til disse projekter. Disse har indtil videre været indsat på diskussionssider for de tilhørende artikler. Det er med ovenstående flertalsafstemning besluttet at disse skal afskaffes/flyttes derfra. Det er altså ingen der har ønsket at fjerne disse helt, men måske skal denne markering gøres på en helt anden måde. Derfor denne diskussion.
  • Spørgsmålet er altså hvordan projekttilhørigheden for en artikel skal markeres. Det har bl.a. været nævnt sammenklappelige skabeloner i artiklen, nye faner og skjulte kategorier.
 • Vi har også skabeloner til kvalitetsmarkering, andre "arbejdsredskaber" mv., som er nævnt i diskussionerne, både generelt og specifikt i forhold til projekter.
  • Hvad skal vi gøre med dem? Er det ting der kan samles og gøres bedre og hvordan?

Diskusserne har være meget lange og kludrede og det bliver denne sikkert også, men jeg gør alligevel et forsøg på at oprette et indledende spørgsmål som udgangspunkt for de videre diskussioner.

Så, hvordan skal projekttilhørigheden for en artikel markeres? Her er først nogle alternativer og prøv om muligt at holde diskussionerne af disse under nedenstående afsnit.

 1. Øverst i artiklen
 2. Nederst i artiklen
 3. Som en ny fane
 4. Som en skjult kategori

Med venlig hilsen

/Patrik Näsfors (diskussion) 29. dec 2016, 17:16 (CET)

Det er egentlig meget fint at oprette en ny tråd. Det er nemmere at læse. --Masz 29. dec 2016, 17:34 (CET)
Tak @Masz:! Jeg skal også prøve at se om jeg kan bibeholde strukturen, ved at organisere indholdet når det begynder komme. Det var vist også noget der blev efterlyst i de tidligere diskussioner, men der var det for sent. /Patrik Näsfors (diskussion) 29. dec 2016, 17:40 (CET)
Jeg ved ikke om det er en god idé at stille det op i punktform allerede nu, det får det til at ligne en afstemning. Men lad os se hvordan det går. Mvh. InsaneHacker (💬) 29. dec 2016, 17:41 (CET)
Face-smile.svg HUSK at det ikke er en afstemning men en stille og rolig debat -- Zoizit (diskussion) 29. dec 2016, 21:55 (CET)
Jeg har ikke haft tid at følge med siden i går, da jeg lige skulle ud og arbejde Face-wink.svg, så jeg får først tid at svare næste år, for hvis jeg får tid at bruge mere tid på Wikipedia i dag, vil det gå med at oprette artikler. /Patrik Näsfors (diskussion) 31. dec 2016, 17:46 (CET)

Markering af projekttilhørighed[redigér wikikode]

Spørgsmål: Hvordan skal projekttilhørigheden for en artikel markeres?

Skriv din kommentar til de forskellige alternativer og tilføj evt. nye.

Opret gerne undersider til denne side eller brug sandkasser, brugersider eller andre sider for at vise eksempler og forslag, i stedet for at klistre ind her.

Jeg forbeholder mig retten til at organisere indholdet på denne side, hvis en sådan ret findes. Face-smile.svg

Øverst i artiklen[redigér wikikode]

Jeg synes den næst-bedste løsning er et eller andet a la {{Portal}}, gerne noget udfoldeligt, som placeres i artiklens øverste højre hjørne - dog under evt. info-boks. --Honymand (diskussion) 30. dec 2016, 15:43 (CET)

Nederst i artiklen[redigér wikikode]

 • Erstatning af stubskabeloner med kombinerede stub-projekt-skabeloner. Princippet ses her.
Det svarer til den placering stubskabelonerne har. De er temmelig synlige på små artikler og bliver mindre synlige på store. At de bliver mindre synlige kan betyde, at man ikke ser dem og dermed i mindre grad "fanger" nye bidragydere. Det er ikke anderledes end hidtil, hvor projektskabelonen var på diskussionssiden. Projektskabelonernes funktionalitet bevares, omend kategorierne bliver på artiklen i dette forslag. Dette har ingen praktisk relevans som jeg ser det. Jeg støtter derfor dette forslag. --Masz 29. dec 2016, 17:34 (CET)
Kan sagtens leve med dette mvh Per (PerV) (diskussion) 29. dec 2016, 18:42 (CET)
Jeg støtter selvfølgelig også dette forslag. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 29. dec 2016, 21:52 (CET)
For mig vil dette være det 3.-bedste - men ingen dårlig løsning --Honymand (diskussion) 30. dec 2016, 15:45 (CET)
Jeg støtter denne løsning, fordi henvisninger til wikiprojekterne egentlig ikke har noget med selve artiklen at gøre. Derfor bør de placeres diskret nederst. Se eksempler på dette i afsnittet nedenfor. --Weblars (diskussion) 3. jan 2017, 21:56 (CET)

Som en ny fane[redigér wikikode]

Det kan vel ikke blive lettere end blot at trykke på en ny fane lige til højre for 'Diskussion'? Der er jo fin plads, og det kan vel ikke genere nogen. -- Mvh PHansen (diskussion) 29. dec 2016, 18:27 (CET)

Hvordan skal det kunne håndteres teknisk? Det kræver med stor sandsynlighed tilføjelser i mediawiki-niveau. Det skal kodes og igennem en proces for at få den ind som en udvidelse. --Steen Th (diskussion) 29. dec 2016, 20:21 (CET)
MediaWiki skal ikke for lille søde dansksprogede wikipedia lave en ændring der vil ændre softwaren for alle Wikier på internettet! Ikke kun Wikipedia, men også søsterprojekter og private wikier vil blive berørt af det. Der er så vidt jeg ved ingen wikier der har 3 faner. Så jeg støtter den ikke. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 29. dec 2016, 21:58 (CET)
Man kan sagtens lave tekniske ændringer for kun dawiki. F.eks. har de forskellige WMF-projekter forskellige brugerrettigheder, ligesom enwiki har et draft-navnerum og enwiki og dewiki har forskellige udgaver af et system, hvor reviewere skal acceptere visse ændringer, så hvis det overhovedet er teknisk muligt med en tredje fane, bør det teknisk set kunne indføres kun på dawiki.
- Sarrus (db) d. 29. dec 2016, 22:04 (CET)
Jeg har ledt efter en wiki der har tre faner. Jeg kunne ikke finde nogen. Den eneste wiki som havde en tredje fane, var en fane der havde et latinsk skrift, og et kyrillisk skrift. Men den var implementeret med et script. Så jeg har ikke set 1 enkelt eksempel. Så jeg tror ikke at det er muligt. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 02:07 (CET)
Dette er klart min favoritløsning - jeg synes det virker helt oplagt med en "projektfane" ved siden af artikel- og diskussions-fanerne. Og at det er teknisk muligt, sådan generelt, er jeg ikke i tvivl om! Men - selvom det er muligt kan det selvfølgelig være det er så vanskeligt, at ingen i praksis kan eller ønsker at udføre det. Det kan også være det kun er muligt med en ændring i den underliggende wikimedia platform, hvilket jeg måske har en mistanke om kunne være tilfældet. Men man skulle tro det var noget andre wiki'er også kunne have en interesse i. Jeg synes altså det er den bedste løsning, og at man skal undersøge hvor meget det vil kræve at få implementeret. Derefter må man så overveje om det er besværet værd. --Honymand (diskussion) 30. dec 2016, 15:41 (CET)
Hvis det kan løses teknisk vil det nok være den optimale løsning -Nico (diskussion) 30. dec 2016, 16:22 (CET)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

På eksemplet herunder fra denne version af den norske artikel om Tromsø kan man se at nordmændene har fået plads til faner som jeg ikke har set lignende her på den danske Wikipedia.

-- Mvh PHansen (diskussion) 7. jan 2017, 11:23 (CET)

Absolut at foretrække. Rmir2 (diskussion) 7. jan 2017, 11:54 (CET)
@PHansen: Den fane kan jeg ikke se nogen steder (går ud fra, at du taler om "Redigeringsforslag" og "Substubber"?). Har du aktiveret en funktion, for at se det?
- Sarrus (db) d. 7. jan 2017, 12:10 (CET)
@PHansen: Disse faner indsættes ved brug af Mediawiki:Common.js og fungerer slet ikke som fanerne Artikel og Diskussion. De ekstra faner er genvejs links, ligesom dem man ser i venstre menu-siden. Derfor kan disse faner heller ikke bruges. Med venlig hilsen,  Rodejong  💬 ✉️  7. jan 2017, 12:43 (CET)

Det viser sig ganske rigtigt at være en 'gadget' som man slår til i 'Innstillinger' ==> 'Primært for patruljører og administratorer', hvor der også er en henvisning til et billede : c:File:Gadget-hurtigslett.png

Vis antall sider som venter på hurtigsletting og antall sider med redigeringsforslag i verktøylinjen (Slik). Hvis det er null sider, vises ingenting.
Vis antall artikler merket med substubb-malen

Er spørgsmålet så ikke hvordan man laver en 'gadget' der kan det der ønskes? -- Mvh PHansen (diskussion) 7. jan 2017, 17:21 (CET)

Problemet er at man ikke kan integrere det med kategorierne. Med venlig hilsen,  Rodejong  💬 ✉️  7. jan 2017, 21:17 (CET)

Der er indløbet et svar – "Gadget på værktøjslinjen" – fra den nordmand Danmichaelo der blandt andet har bidraget til gadgeten 'hurtigslett' på norsk Wikipedia. Svaret giver lidt flere nuancer til vurderingen af dette løsningsforslag, der jo kræver en javascriptkyndig administrator, der tillige skal mobilisere viljen til at afprøve det i praksis så alle kan vurdere fordele og ulemper. Intet forhindrer vel at et evt. nyt kategorisystem også kan håndteres fra en sådan side som hidtil fra diskussionssiden?
Men i første omgang skal det demonstreres i praksis at eller om en 'projektunderside' – i lighed med en [[{{PAGENAME}}/Projektunderside]] : Landsbybrønden/Markering af projekttilhørighed og relaterede emner/Projektunderside – kan oprettes eller tilgås fra en sådan fane; senere kan dem der skal bruge det, diskutere om det er nyttigt eller hvordan det eventuelt kan samspille med en eller flere af de øvrige løsningsmodeller.
-- Mvh PHansen (diskussion) 9. jan 2017, 10:02 (CET)

PHansen : Problemet er ikke at man ikke kan klistre skabeloner, problemet er at den faneside vil blivet kategoriseret, men ikke selve artikel. Undersiden vil ses som et nyt side. ligesom [[Wikipedia:Landsbybrønden/Markering af projekttilhørighed og relaterede emner]] ikke er forbundet med [[Wikipedia:Landsbybrønden]]. Så nej, een underside har ingen nytte i dette tilfælde. Med venlig hilsen,  Rodejong  💬 ✉️  9. jan 2017, 11:45 (CET)
Støtter også denne løsning. Rmir2 (diskussion) 16. jan 2017, 18:39 (CET)
Jeg støtter den ikke, hvis artiklerne ikke placeres i de relevante kategorier, for så kan jeg ikke se nogen mening med det, kategorierne er en vigtig del af det, synes jeg. Mvh. EileenSanda (diskussion) 16. jan 2017, 18:49 (CET)
Jeg går ud fra, at det kan lade sig gøre. Ellers er forslaget meningsløst. Rmir2 (diskussion) 16. jan 2017, 18:52 (CET)
 • Skabelon:Opm Som EileenSanda allerede pejer på. Det er teknisk set ikke muligt at kæde artiklen sammen med javascriptbaserede faner. Og der findes ingen Wikier overhoved (heller ej udenfor WikiMedia) der har en tredje fane. Så denne mulighed er udelukket.  Rodejong  💬 ✉️ 16. jan 2017, 18:53 (CET)
Er der nogen der har spurgt nogen der kender indmaden af wikimedia-softwaren? Er der nogen der ved hvem der kunne spørges - hvem er wikimedia-software ekspert? --Honymand (diskussion) 16. jan 2017, 19:05 (CET)

Som en skjult kategori[redigér wikikode]

Jeg er ikke principielt imod at projekterne markeres i bunden af artiklen, men jeg tror ikke der kan opnås enighed om et design, derfor foretrækker jeg en usynlig skabelon som indekserer artiklen i skjulte kategorier. Mvh. InsaneHacker (💬) 29. dec 2016, 17:44 (CET)

Denne idé finder jeg også absolut spiselig. --Masz 29. dec 2016, 17:48 (CET)
Enig med både Masz og InsaneHacker mvh Per (PerV) (diskussion) 29. dec 2016, 18:42 (CET)
Kategorier er en mulighed, - jeg var egentlig også mest til skjulte kategorier, men hvis det skal kunne virke i praksis, er de nok nødt til at være synlige, men det behøver heller ikke at være et problem, vi er ikke druknet i kategorier. Nico (diskussion) 30. dec 2016, 16:22 (CET) (endnu).

Andre/Generelle kommentarer og/eller kombinationer[redigér wikikode]

Jeg mener vi må tilstræbe at alle artikler kommer i "vedligeholdelses" eller "kvalitets" kategorier f.ex. [[Kategori:Påbegyndte artikler om Litauen]] og tilsvarende [[Kategori:B-artikler om Litauen]], [[Kategori:Lovende-artikler om Litauen]], [[Kategori:Gode-artikler om Litauen]] og [[Kategori:Fremragende-artikler om Litauen]]. Disse kategorier bør være {{skjultkategori}}, der vil således være tilgang til alle artikelkategorierne når brugeren slår "vis skjulte kategorier" til. Vi kan helt sikkert kobinere indsættelsen af disse kategorier med de "mærker" vi allerede har for {{lovende}} LA, {{god}} GA og {{fremragende}} FA. Hvis vi vælger et symbol af den type skal vi blot "opfinde" to nye symboler for henholdsvis {{stub}} og klasse B artikler. Såfremt man ikke ønsker at tilgå projekterne via de skjulte kategorier nederst på artiklen, kan disse "mærker" sikkert laves så et tryk på dem udløser en dropdownboks, der lister alle projekter artiklen er knyttet til. Mit forslag er altså, at vi først og fremmest anvender de skjulte kategorier, men at de bliver indsat med de allerede kendte skabeloner for lovende, god, fremragende og to nye for stub og klasse B. mvh Per (PerV) (diskussion) 29. dec 2016, 18:42 (CET)

Jeg synes ideen med en top mærkning som {{lovende}} LA og så videre er den mest tiltalende, da det ikke giver flere skabeloner i bunden af artiklen, og det lille ikon er ikke i øjnefaldene for læser af artiklen, altså synes godt om det som PerV har skrevet her over --Zoizit (diskussion) 29. dec 2016, 20:28 (CET)
Jeg kan ikke helt gennemskue hvordan dobbeltfunktionen skal fungere, skal den linke til projektsiden eller til siden med fremhævet indhold? Designmæssigt kan jeg godt li' de små runde ikoner, som ses tydeligt, uden at dominere sidebilledet. - Nico (diskussion) 30. dec 2016, 16:22 (CET)
Det kan f.eks gøres meget enkelt: Bruger:Nico/sandkasse7 - Nico (diskussion) 30. dec 2016, 18:10 (CET)
YES Jeg vidste, at nogen af alle de kloge hoveder jeg havde mødt her på da wiki nok skulle løse ... tak til Nico!!!
@Zoizit: prøv at se den her løsning!!! mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 18:21 (CET)
Ifald den vælges, skal der nok lige udvikles en løsning, så den ikke støder sammen med koordinaterne på geografiartiklerne, eller også skal den hen ved siden af titlen ligesom fremhævet indhold. - Nico (diskussion) 30. dec 2016, 19:55 (CET)
@PerV: {{lovende}} LA linker til Wikipedia:Lovende artikler kan et ikon indeholde både link til projekter og Wikipedia:Lovende artikler?? og det er på rette vej det som Nico har lavet Face-smile.svg --Zoizit (diskussion) 30. dec 2016, 20:19 (CET)
@Zoizit: Jeg ved det s'gu(streget for at holde en god tone) ikke, men jeg læner mig op ad alle de kloge folk der er her på wikipedia , der er både Rodejong, Gorbi, Hejsa, PHansen, Nico og endda EileenSanda at håbe på, og så findes der sikkert en eller anden anden nørd, der gemmer sig i krogene. Men jeg synes vi er på rette vej. mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 20:46 (CET)
Det burde være muligt ja. Så skal Stub- Start- og B klassen få en ikon der er tilsvarende Lovende etc. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 21:02 (CET)
Der skal nok laves kode der kan placere markeringen relativt til andet der måtte være der øverst oppe som vel kan variere fra artikel til artikel.
Metoden har tidligere været brugt til at placere flere koordinater for to hovedkvarterer for Steinway med kode af Bruger:Frozbyte (Man kan se det her fra 2009)
Her i sandkassen kan man se eksempler på 'absolut' placering med justeringer på 'right:20px;top:10px' i Nicos demo.
Men hvordan laves koden til den relative placering ?-- Mvh PHansen (diskussion) 30. dec 2016, 21:17 (CET)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Her er lidt mere konkret om at få placeret et ikon til højre for titlen.
Se MediaWiki:Monobook.js der for det relevante indleder med:

/* Script som smider ikoner ind ved siden af titler på indtalte, gode, lovende og fremragende artikler. Ring til Bruger:Pred, hvis der går ild i det. */

Koden for lovende artikler har:

  if(a.className == "lovende") {
   for(var j=0; b = document.getElementsByTagName("h1")[j]; j++) {
    billede = document.createElement("img");
    billede.src = "//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Artículo_bueno-blue.svg/15px-Artículo_bueno-blue.svg.png";
    link = document.createElement("a");
    link.href = "//da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lovende_artikler";
    link.title = "Dette er en lovende artikel. Klik her for mere information."
    link.appendChild(billede);
    if (c != 1) { b.innerHTML += " "; } else { b.innerHTML += " "; }
    b.appendChild(link);
    var c = 1;
   }
  }

-- Mvh PHansen (diskussion) 31. dec 2016, 10:29 (CET)

@PHansen: - Denne kode kan man ikke bruge i skabeloner. Den kan kun bruges i ens personlige .js sider.
I min forslag (den første her på siden) virker det allerede: Bruger:Rodejong/sandkasse15 hvor de tre er synligt. Nu er det kombineret med skabelonen nedenunder, men det kan godt være at kun ikonet bliver synligt.
Et problem er, at man ikke kan have flere projekter på siden, fordi ikonet kun kan linkes til et projekt.
@EileenSanda:, @Zoizit:, @InsaneHacker:, @PerV: - noget i kan tilføje til det? Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 31. dec 2016, 10:53 (CET)
@Rodejong:/@PHansen:/@Nico:/@EileenSanda:/@Zoizit:/@InsaneHacker:/@Gorbi: Jeg ved, jeg er aldeles analfabet, når det kommer til kodning: men kan det laves sådan, at når man trykker på ikonet, åbner der sig en - jeg kalder det dropdownboks - altså ligesom den funktion der hedder "vis" i "wikitable collapsible collapsed" (se evt. Bifloder til Dnepr) og lade de forskellige link ligge der. Hvis der både kunne være "vis" og "rediger" som i fx Skabelon:Dnepr kan brugeren forventeligt let kunne redigere i dropdownboksen. Men som sagt, jeg er analfabet! mvh Per (PerV) (diskussion) 31. dec 2016, 11:14 (CET)

Spørgsmålet er vel om linjen

link.href = "//da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lovende_artikler";

..kan bruges til noget fornuftigt. Det er kun folk med de rigtige rettigheder der kan afprøve disse ting. Så det må vi vel se? -- Mvh PHansen (diskussion) 31. dec 2016, 11:04 (CET)

Legede lidt med PerVs ide: Bruger:Nico/sandkasse8 - Nico (diskussion) 31. dec 2016, 18:50 (CET)
Legede lidt videre på det ide: kig gennem Diffsene. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 31. dec 2016, 20:34 (CET)
Jeg ved, jeg er idiot, jeg passer sikkert bedre på en cementfabrik i Aalborg, men ærligt. Jeg blev ikke en skid klogere, af dit link Rodelong, det viser mig bare, at du har udkomenteret en linje. Hvor klog bliver jeg af det? mvh Per (PerV) (diskussion) 31. dec 2016, 22:10 (CET)
Gennemgå de flere diffs (redigeringer). Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 31. dec 2016, 22:22 (CET)

Den "italienske" løsning[redigér wikikode]

Dette forslag opfylder ikke det overordnede krav, og ligger derfor uden for rammer af denne diskussion!(PerV)
Ses her: [1]. På diskussionssiden er der kun en (sammenklappelig) skabelon. I denne findes en særlig "taleboble" som bringer en over til en diskussionsside. Denne løsning imødekommer Tøndemagerens ønske om en sammenklappelig skabelon, mit ønske om at friholde selve artiklen for skabeloner og samtidig ønskerne om at adskille skabeloner og diskussioner. Det eneste spørgsmål er, om der teknisk findes en ordning således, at alle der ønsker det, løbende kan følge med i samtlige diskussionsbidrag uden at lade sig "forstyrre" af skabelonredigeringer (hvis man ikke er interesserede i dem). Hvis det teknisk kan lade sig gøre, kan vi jo teste den på et enkelt projekt a la Rodejongs test på NL-projektet og så efterfølgende evaluere dens hensigtsmæssighed. Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 14:49 (CET)

Så vidt jeg kan se, ligger den på den almindelige diskussionsside og den eneste fordel og forskel fra dawiki er dermed, at den fylder mindre på diskussionssiden. Linket til diskussionssiden er stadig blåt - netop fordi det ligger på diskussionssiden. Problemet med blå links til diskussionssider, hvor der ikke er diskussioner er, at man er tvunget til at gå ind på siden, for at se, om det blå link skyldes en diskussion, man bør forholde sig til, eller om det "bare" er en skabelon.
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 14:57 (CET)
Denne løsning opfylder ikke det overordnede krav om at frigøre diskussionssider for unødige skabeloner, men netop betyde at alle diskussionssider bliver blå, målet var at gøre dem røde. Man kan overbevise sig her hvor Discussione er blå. mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 15:07 (CET)

(redigeringskonflikt)

Nu kan jeg godt nok ikke italiensk, men så vidt jeg kan se, bruges de italienske artiklers diskussionssider også til diskussioner, hvis der er behov for det. Det er der formentlig ikke ved et almindeligt cykelløb, men på it:Discussione:Roma er der modsat masser af indlæg. Velsagtens fordi det er det mest oplagte sted at henvende sig for folk, der måtte have noget på hjerte vedrørende artiklen eller emnet. Tabeboblen i skabelonen henviser så vidt jeg kan se til det relevante projekts diskussionssider. Det kan være praktisk, hvis man vil finde folk med forstand på emnet, eller hvis en artikels opretter ikke længere er aktiv og derfor ikke længere forholder sig til den. Til gengæld kræver det, at der er nogle aktive projektdeltagere til at svare. Og hvis det skal føres ud i yderste konsekvens, skal samtlige artikler og fagområder være dækket ind. Med vores begrænsede ressourcer er dette næppe realistisk eller ønskeligt, for i en række tilfælde vil der simpelthen kun være en eller to brugere med forstand på de pågældende fagområder. Italiensk Wikipedia virker da heller ikke til at have gennemført det fuldt ud. F.eks. indeholder it:Discussione:Copenaghen nok diskussioner men ingen projektskabeloner. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. dec 2016, 15:26 (CET)
Per Sarrus. Det løser ikke problemet med blå links der ikke fører til diskussioner men til en spammelon. Derfor støtter jeg den ikke. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 16:32 (CET)
Spørgsmålet er ikke de blå links. Spørgsmålet er, at de patruljanter, der ønsker at følge eventuelle diskussioner, ikke skal "forstyrres" af skabeloner. Men der kan være flere løsninger på dette problem. Hvis de "gamle" diskussionssider ikke mere "popper op" på oversigten over seneste ændringer, forstyrres disse sarte mennesker ikke og behøver derfor ikke at bekymre sig mere. De tjekker jo kun siderne, fordi de kaldes "diskussionssider" og man kan se, at der har været aktivitet. Hvis de kan klassificeres som "sider forbudt for de sarte" og diskussioner registreres på enden måde, er problemet jo løst. Så hvis siden omdøbes til "skabelonside", og hvis der kan organiseres et link til en særlig "chatside" for de enkelte artikler, er problemet klaret på anden vis end oprindeligt forudset. Personligt vælger jeg paktisk talt altid at ignorere "chattere" og "spamskrivere", som hærger wikipedias diskussionssider. Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 18:54 (CET)

Hold venligst en god tone mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 19:03 (CET)

 • Symbol comment vote.svg Kommentar Kan vi få nogle konstruktive kommentare end disse smæk-døren-i-kommentare? Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 23:06 (CET)

Hvordan bruges projekter og skabeloner i dag?[redigér wikikode]

Jeg vil gerne stille et åbent spørgsmål om hvordan projekter og skabeloner bruges i dag? Jeg kan godt se visuelt at der på nogle diskussionssider er henvisning til projekter, men er det på disse sider automatiske lister over tilknyttede artikler eller opdateres de manuelt? De projekter jeg har stødt på indtil videre synes jeg virker til at have være i den sidstnævnte kategori.

Så hjælp mig med min uvidenhed, for samtale forbedrer forståelsen Face-smile.svg For jeg har mest læst i de seneste uger om at "projektskabeloner er vigtige i arbejdet", men jeg synes ikke jeg har læst om hvordan arbejdet foregår og de bruges og hvorfor de er vigtige. /Patrik Näsfors (diskussion) 29. dec 2016, 18:05 (CET)

Når en skabelon, f.eks. {{WPMiddelalder}}, bliver indsat på en diskussionsside bliver den indsat i en kvalitetskategori. På den måde kan deltagerne i projektet se hvor langt forskellige artikler er kommet, i et Wikipedia-utopi ville de selvfølgeligt allesammen ligge i Kategori:Klasse FA-middelalderartikler ;). Så listerne er automatiske i den forstand at kategorierne automatisk bliver opdateret, men der skal en bruger ind og ændre artiklens status hvis den ændrer sig. Den oprindelige indsættelse af skabelonerne blev udført af en bot. Jeg håber jeg forstod dit spørgsmål rigtigt :). Mvh. InsaneHacker (💬) 29. dec 2016, 19:34 (CET)
Skabeloner anvendes på to måder:
 1. for at markere, at en artikel indgår i et bestemt projekt. Når skabelonen indsættes, vil der automatisk blive et link til det pågældende projekt. Dette er den enkleste anvendelse. Den betyder, at deltagere i projektet dels ved hvilke artikler, der regnes under projektet (hvilket ellers er ret umuligt at vide), dels kan koncentrere sig om at kvalitetsforbedre netop disse artikler.
 2. for at markere en artikels kvalitet. I så fald tilføjes et klassemærke (stub, start, B, lovende, god, fremragende, liste). Indsættelsen af klassemærke betyder, at artiklen automatisk flyttes til en underkategori med et bestemt kvalitetsniveau. En sådan oplysning kan bruges som arbejdsredskab for de, der systematisk vil arbejde for at forbedre artikler. "Stub" fortæller fx at artiklen kun indeholde de mest grundlæggende oplysninger. "B" fortæller, at en artikel stærkt nærmer sig niveauet "Lovende", der betyder, at artiklen nu på en fyldestgørende måde behandler emnet. Nogle brugere (blandt andet jeg) bruger denne information til at arbejde systematisk med bestemte artikler. Lykkes arbejdet, vil artiklen ikke sjældent både blive "Lovende" og/eller blive valgt til "ugens artikel".
For os, der arbejder på denne måde, er projekterne og projektskabelonerne et redskab for systematisk at forbedre artikler indenfor bestemte emneområder. Med langt over 200.000 artikler er det ellers ret uoverskueligt, blandt andet fordi det ikke altid er til at vide under hvilken overskrift en artikel står.
Jeg har under diskussionen om projektskabeloner givet nogle eksempler på, hvordan resultater af projektarbejde kan måles og vejes, fx nye artikler og nye artikler med kvalitetsstempling "Lovende". venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 10:20 (CET)
Alt hvad du siger her, gøre mit nyeste forslag også. Det eneste du ikke kan lide er at den ikke er på diskussionsside. Så derfor spænder du benet for at alle forslagene væltes. Bravo, store dreng! Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 12:59 (CET)
Spydigheden kan du spare dig, den bider ikke på mig alligevel. Men, ja du har ret: jeg er modstander af enhver form for arbejdsskabeloner på artikelsiden. Artikelsiden skal reserveres artiklen og intet andet (til nød navigationsskabeloner og henvisninger til Commons). Det er min principelle holdning, at vi arbejder for brugere af wikipedia, ikke at brugere skal tilpasse sig vores særheder. Jeg giver ikke en døjt for argumentet, at diskussionssider ikke må indeholde andet end netop diskussioner. Den "italienske løsning", hvor der oprettes en ny underside til diskussioner og chat kan jeg også støtte. Det er vi så ikke enige om, og det må vi tage til efterretning. Om nogle måneder, hvis/når følgerne af afstemningen er tydelig for alle, kommer du og dine meningsfæller forhåbentlig til fornuft. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 13:39 (CET)
Når I putter skabeloner på artiklernes diskussionsside, er det vel for at kunne finde dem igen, for at kunne udvide dem yderligere. Ikke sandt? Den anden dag fik jeg det svar, at I ikke finder dem via de af skabelonerne påsatte kategorier. Derfor har jeg to spørgsmål: 1) Hvilket formål tjener de af skabelonerne påsatte kategorier, hvis I ikke bruger dem? 2) Hvordan genfinder I de markerede artikler igen, hvis I ikke finder dem via de kategorier, som skabelonerne påsætter?
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 13:49 (CET)
Jeg ved ikke, om spørgsmålet var til mig, men jeg skal gerne svare: kredsen af projektdeltagere kan veksle: de gamle forsvinder, nye kommer til. Ved at projektmarkere og klassificere artikler kan "nye" deltagere være med fra første dag. Der har for visse projekter været en vis tendens til blot at markere projekttilhørsforhold. Det har jeg og andre så forsøgt at rette noget op på de sidste 1-2 måneder. Tidligere var vi tilfredse med at tilføje dem til projekter, og ved at tilføje dem på projektsiden under indeværende år. Kvantitet blev vægtet højere end kvalitet. Det kan også have at gøre med antallet af projekter, man engagerer sig i, og hvor dybt. Jeg er fx ret ny på musik-projekter, og mine bidrag til fx kvindeartikler var tidligere noget tilfældige. Senere gik jeg over til systematisk at forbedre bestemte artikler, hvoraf flere da også enten blev "lovende" og/eller "ugens artikel". Vægten blev forskudt fra kvantitet til kvalitet. Det var først nu i november og december, at jeg for en tid satte mig for systematisk at klassificere artikler frem for at forbedre dem (ses tydeligt i statistikken over mine redigeringer). Vægten i mit arbejde blev med andre ord forskudt til systematik. Så prioriteringen af opgaver (inklusive oprydningen fra ældre tider) har været noget skiftende. Det er først under den lange diskussion, at jeg for alvor selv blev bevidst om hvor stor en betydning, skabelonerne egentlig har haft for mig. Jeg kan forestille mig, at andre bidragydere gennemgår lignende forskydninger i prioriteringen. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 14:14 (CET)
Spørgsmålet var møntet på enhver, der kender svaret, men du svarer sådan set ikke på det jeg spørger om, men det kan jo være en anden vil gøre det :-).
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 14:28 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── "Den anden dag fik jeg det svar, at I ikke finder dem via de af skabelonerne påsatte kategorier." - Jeg vidste ikke at WikiProjekterne havde en officiel talsperson. Jeg bruger kategorierne til at finde artikler, men også til at se hvor langt projektet er nået ifht. kvalitet. Mvh. InsaneHacker (💬) 30. dec 2016, 14:44 (CET)

Hvor ser man gode eksempler på den flere gange omtalte "italienske løsning"?. -- Mvh PHansen (diskussion) 30. dec 2016, 14:50 (CET)

[redigeringskonflikt

Det ser for mig ikke ud, som om Rmir2 er specielt interesseret i funktionaliteten. Ud fra indlæggene her, synes jeg det ser ud som om " jeg er modstander af enhver form for arbejdsskabeloner på artikelsiden" er det absolut vigtigste for Rmir2. Det synspunkt har altså ikke opbakning på da wiki, så nu diskuterer vi, hvodan vi kan opfylde de øvrige legitime behov projektskabelonanvenderne har for at tilgå artikler, der er kategoriseret i et projekt, efter kvalitet. Vi har diskuteret, om det skal foregå via diskussionssiden, nu diskuterer vi, hvordan vi mest hensigtsmæssigt og pænest kan gøre det via artikelsiden, eller evt. via et nyt faneblad. mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 14:52 (CET)
@PerV: Jeg er i høj grad interesseret i funktionaliteten, men jeg er også modstander af arbejdsskabeloner på artikelsiden. Derfor satser jeg på den italienske variant, fordi den ligger meget tæt på mit ønske og langt tættere end fx Rodejongs udspil (forøvrigt bruger italienerne et oversigtssystem der ligner Rodejongs så måske der kommer en mellemløsning hvad det angår). Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 15:57 (CET)
De nuværende projektskabeloner hører ikke hjemme på artiklerne, men vi har nævnt adskillige andre muligheder.
@PHansen: Længere oppe på siden henvises der til it:Discussione:Omloop Het Nieuwsblad (femminile).
@InsaneHacker: Jeg har ikke sagt, at der var en officiel talsperson, men jeg gik nok bare ud fra, at alle skabelonstilhængerne brugte systemet på samme måde, men det kan man vel ikke gå ud fra. Spørgsmålet var som sagt møntet på alle, der kender svaret og alle er så fri til at forklare, hvordan de bruger det.
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 15:03 (CET)

Hvorfor fjernelse af disse skabeloner?[redigér wikikode]

Vi har mistet overblikket hvorfor hele debatten gik i gang.

 • Linket til diskussionssiden er blåt fordi et ikke-til-diskussions-skabelon ligger på diskussionssiden.
 • Problemet med blå links til diskussionssider, hvor der ikke er diskussioner er, at man er tvunget til at gå ind på siden, for at se, om det blå link skyldes en diskussion, man bør forholde sig til, eller om det "bare" er en skabelon. (som Sarrus skrev ovenfor)
 • Hver eneste gang siden dukker op er der måske flere brugere der checker det fordi man forventer at der er et spørgsmål eller kommentar om emnet. Og så ser man kun at klasse=Stub er blevet ændret til klasse=start. Det giver irritationer. Især når flere projekter sættes op.
 • Det er derfor man har sagt at man ønskede disse skabeloner fjernet fra diskussionssiderne og implementeret på en andre måde som ikke forstyrre det daglige kontrolarbejde.
 • Vi har aldrig sagt at vi vil af med WikiProjekterne. Vi ville bare have disse diskussionssider til brugen for diskussion.
  • Milepæl - Når En artikel er blevet en B-artikel, og man vil indstille det til Lovende, så kommer diskussionen i gang, men ikke på artiklens brugersiden. Og jeg synes at det er netop der hvor diskussionen skal komme i gang. Så milepælen kommer kun først på diskussionsside når indstillingen er blevet godkendt eller afvist når en artikel er i B-klasse.
  • Huskeliste - Det samme gælder huskelisten. Huskelisten bruges kun når der kommer forslag om artiklen. Det er en måde at diskutere på og hører derfor på diskussionssiden. Men ikke før artiklen har nået B-status.
  • Så længe en artikel er i Stub- eller Start-klasse, skal der efter afstemmingen, ikke være skabeloner på diskussionssiderne som {{huskeliste}} og {{milepæl}} og slet ikke projektskabeloner. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 16:54 (CET)
Zoizit har fuldstændig ret, {{QA/Mest viste artikler}} er i alt indsat på 99 af 222.180 artikler, men jeg kender ikke til nogen, der stadig indsætter denne skabelon? Og selvfølgelig skal Milepæle også indeholde ugens artikel, hvis vi ikke klarer det med en skjult kategori. Men det hører ikke under denne diskussion! mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 17:21 (CET)
Tak for denne korrektion. Men jeg kender da ikke nogen artikler der er stub eller start der har været Ugens artikel eller mest viste artikel? Så min påstand holder da stik. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 17:35 (CET)
PerV hvorfor dog en skjult kategori, det er jo artiklens "medaljer" hvorfor skal de gemmes væk?? og Rodejong er det en konkurrence om hvem der har ret eller ikke ret?? --Zoizit (diskussion) 30. dec 2016, 17:41 (CET)
Zoizit: Nej. Ingen konkurrence, men jeg har den holding at alt skal præciseres her på WP for at bevare oversigten. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 17:44 (CET)

[redigeringskonfliktZoizit Hvis det er medaljer, skal de vel være på artikelsiden og ikke gemmes væk på diskussionssiden, men det hører stadig ikke til i denne diskussion!
@Rodejong: Du har ret det bliver meget få tilfælde men København var faktisk ugens artikel før den blev lovende. mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 17:53 (CET)

PerV du husker nok at jeg synes at {{Lovende}} som det lille ikon i toppen af artiklen er den bedste løsning i mine øjne, jeg ser milepæl som et arkivskab for artiklens diplomer og medaljer, da det jo er sådan at artiklen kun bære en medalje --Zoizit (diskussion) 30. dec 2016, 18:03 (CET)
Zoizit: Men stadig er det kun B-artikler der får en milepæl skabelon på diskussionssiden. Og den politik ændres jo ikke på. Det er kun Projektskabelonerne der ændres på. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 30. dec 2016, 18:13 (CET)
"stadig er det kun B-artikler der får en milepæl skabelon på diskussionssiden". Det findes der mig bekendt ikke regler om. Milepælskabelonen kan påsættes enhver artikel, det samme gælder forøvrigt Huskelisteskabelonen og skabelonen for artikelvurdering (som kun er brugt i få tilfælde, men det kan jo ændre sig i fremtiden). Rmir2 (diskussion) 30. dec 2016, 19:13 (CET)

<udryk>Kan vi nu for pokker ikke koncentrere os om emnet Markering af projekttilhørighed, diskussioner om milepæl skabeloner, huskelisteskabeloner eller skabelonen til artikelvurdering hører ikke hjemme i denne diskussion. Det er en afsporing at bringe den diskussion op her. mvh Per (PerV) (diskussion) 30. dec 2016, 19:20 (CET)

Enig. Desuden gik afstemningen på "Afskaffelse af projektskabeloner" - ikke på afskaffelse af alt muligt andet. Og det vedtagne resultat var: "A: Projektskabelonerne fjernes fra diskussionssiderne" - ikke at alt muligt andet skal fjernes. Projektskabelonerne var et problem fordi de kom på alle artikler relevante for projektet (og en hel del der ikke var relevante), uanset om nogen arbejdede med artiklen eller diskuterede den eller ej. Som jeg ser det ville det være helt OK med milepælsskabeloner, der jo også kan være relevante for artikler som ikke indgår i noget projekt - de skal bare ikke møgspredes på artikler som ingen arbejder med eller diskuterer. --Honymand (diskussion) 31. dec 2016, 15:43 (CET)
Jeg synes, at vi er tilbage, hvor diskussionen endte i forbindelse med afstemningen, som hele 12 brugere mente, skulle afvises. Der er alt for mange sideløbende diskussioner, og jeg kan overhovedet ikke overskue, hvad der er "principielle input" og hvad der er "tekniske løsninger", sådan som diskussionen har udviklet sig. Et lille sidespørgsmål: "Hvad skal vi bruge "klasse B" til, så længe der ikke er en definition på "klasse A"?" Nå, det er vel en yderligere komplikation. Jeg er blevet opfordret til at lufte mine synspunkter, men kan simpelthen ikke finde hoved eller hale på denne debat. Desværre er det nemmere at bryde ned end at bygge op. Godt nytår til alle.--Ramloser (diskussion) 1. jan 2017, 16:47 (CET)
Og så har vi fået en meget klar reaktion på det hurlumhej, debatterne om projektskabelonerne har affødt. Jeg kan i alt fald ikke se andre grunde til, at Palnatoke har meddelt, at han forlader dawiki. En trist start på 2017. Meget trist. I sidste instans måske, fordi nogle satte tingene alt for meget på spidsen.--Sterhard (diskussion) 1. jan 2017, 17:20 (CET)
Hov, jeg mistede vist noget tekst pga. redigeringskonflikt. Men så "nøjes" jeg med:"Fuldstændig enig i ovenstående". Det er en meget drastisk konsekvens, Ole har taget.--Ramloser (diskussion) 1. jan 2017, 17:25 (CET)
Sandt nok. Nu har vi godt nok ikke tradition for ordstyrere, men det ville have været rart med nogle indgreb, der kunne have dæmpet gemytterne undervejs.
Men for at lige at vende tilbage til den praktiske side af sagen, så er der i øjeblikket forskellige bud på alternativer til at have projektskabeloner på diskussionssiderne. Desværre er der bare ingen af dem, der er perfekte. En mulighed er i toppen af artiklerne ligesom for fremhævede artikler, men her skal findes en udformning, så det ikke kolliderer med andre ting. En anden mulighed er at kombinere med stubskabelonerne, men her er det dog nok et spørgsmål, hvor meget nytte stubskabeloner egentlig gør til at begynde med. For begge løsninger er udseendet også en udfordring, ligesom de vil komme til at stå på talrige artikler. En tredje mulighed, skjulte kategorier, har så ikke det problem men gør til gengæld projekterne væsentlig mindre synlige. En fjerde mulighed er en særskilt fane til projekter, så de kan holdes adskilt fra diskussionerne, men det er der ingen der ved om overhoved er teknisk muligt.
Udover ovenstående kan man selvfølgelig også tænke sig andre løsninger, for eksempel oversigter i tilslutning til projektsiderne. Det vil give mulighed for at tilføje kommentarer i tilslutning til klassificeringen. Til gengæld vil den direkte forbindelse fra artiklerne mangle. --Dannebrog Spy (diskussion) 1. jan 2017, 21:36 (CET)

Hvordan er skalaen?[redigér wikikode]

Musikartikler
FA FA 1
GA GA 10
Lovende artikel LA 51
B 46
Start 389
Stub 2522
Liste 60
Ikke-vurderede 630
Total 3.649
Rediger

Alle artikler ville (idealt set) få et skabelon der sorterer den i det relevante projekt. Uden klassering ville den komme i Ikke vurderet!

Når den kun er lille får den klasse=Stub og kommer den i stubbe kategori. Jo bedre artiklen bliver jo højer op i skalaen kommer artiklen. Statistik-tabellen tæller dem automatisk op så man til alle tider kan se hvor mange stubber (på 1. 1. 2017 645) der er. Så Skabelonen sørger for at artiklen kommer i den rette kategori (ved at ændre klasse=stub til klasse=start flytter man automatisk artiklen til næste kategoriet). Milepæle bruges efterfølgende for at indstille artikler til lovende, gode og fremragende artikler. Huskelisten bruges til at skrive de mangler eller forbedringer artiklen skal gennemgå.

Så disse skabeloner hænger lidt sammen. Men placeringen gøre ikke. Bare de hurtigt kan ændre klasseringen hvis det er nødvendigt, og at man kan beholde overblikket, og at man hurtigt kan finde frem til de skabeloner (Projektskabeloner bør have et fast plads). Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 1. jan 2017, 17:29 (CET)

Test af en skabelon der er foreslået som erstatning for projektskabelonerne[redigér wikikode]

Der er lavet et konkret forslag til, hvordan den information og de links, der findes i projektskabelonerne på diskussionssiderne kan indsættes på artikelsiden ved hjælp af en ny skabelon. Jeg har lavet et par eksempler på, hvordan det vil komme til at se ud for eksisterende artikler. Forslaget kan ses i Wikipedia:Landsbybrønden/Projektskabelonerne#Nyt_forslag. Eksemplerne er for en kort artikel, der indeholder {{stub}}-skabelonen, og for en almindelig artikel uden stub-skabelon. Den foreslåede skabelon er også lavet til at kunne "kopiere" projektskabelonernes information om artiklens kvalitet, f.eks. om de er udnævnt til at være "Lovende". Skabelonen er designet til at kunne bruges til artikler, der tilhører op til seks forskellige projekter.

I den foreslåede skabelon findes også mulighed for at knytte artiklen til forskellige kategorier (f.eks. Kategori:Artikelstump og Kategori:Klasse Stub-feminisme-artikler‎, når det gælder stub-artiklen Rosario Castellanos), men denne funktion er lige nu slået fra. Det skyldes måske, at der er et problem med stort/lille bogstav i projektets navn, nævnt som første punkt her. Det kan måske løses vha et nyoprettet LUA-modul ligesom det skete i Skabelondiskussion:Infoboks_land2#Areal. Vh Lars ----Weblars (diskussion) 2. jan 2017, 15:14 (CET)

Jeg har først forstået de nye skabeloner efter jeg har set disse konkrete eksempler, og jeg har kun kommentarer til det visuelle. Jeg finder at der er nogle designmæssige problemer, først og fremmest at centreringen af tekst er et dårligt valg, vi er vant til at læse fra venstre mod højre. Desuden finder at jeg de gamle "kasser" med tynd streg fungerer bedre end en enkelt tyk streg. Men dette kan naturligvis ændres på et senere tidspunkt. --Kim Bach (diskussion) 2. jan 2017, 21:33 (CET)
Tak Weblars for din indsats. Kategorierne er lige nu slået fra, da de ellers dykker op alle mulige steder hvor de ikke er ønsket. Men De skabeloner kan nemt sættes ind. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 2. jan 2017, 22:12 (CET)
 • Se her hvordan det fungerer med skabelon nedenunder, og ikon bag titlen. Kategorierne vises ikke nedenunder. Med venlig hilsen,  Rodejong  diskussion 2. jan 2017, 22:17 (CET)

Tak for jeres feedback. Jeg kan se at et alternativ er blevet diskuteret i Wikipedia:Landsbybrønden/Er alt projektarbejde nu forbudt?, rettet til: et afsnit ovenfor, men det synes jeg får en for fremtrædende placering på siden (projekterne er jo mere et arbejdsredskab, der ikke har noget med selve artiklen at gøre). Jeg vil arbejde lidt videre med Rodejongs skabelon i en anden sandkasse. Så kan jeg teste:

 1. Hvordan ser det ud uden centrering som nævnt af Bruger:Kim Bach.
 2. Prøve en mulig efterfølger til "hønsedesign", der er nævnt i Wikipedia:Landsbybrønden/Forslag til ny version af Hønsedesign#Diskussion.2C_anden_revision
 3. Forsøge at løse problemet med stort/lille bogstav i kategorinavne, f.eks. "Kategori:Klasse Stub-feminisme-artikler", der lige nu får navnet "Kategori:Klasse Stub-Feminisme-artikler".

--Weblars (diskussion) 3. jan 2017, 14:49 (CET)

Endnu en metode: Projektskabeloner i artiklerne, men sådan de ikke vises før man slår det til[redigér wikikode]

Jeg har hidtil holdt mig uden for diskussioner og afstemneinger om projektskabeloner. Men jeg har en ide som måske vil kunne tilfredsstille alle parter. Ideen er:

 • Anbring projektskabeloner med samme udseende som før nederst på artikelsiderne.
 • Sørg for ved hjælp ved hjælp af CSS (Cascading Style Sheets) at de som udgangspunkt overhovedet ikke vises eller påvirker artiklen. Det gøres relativt let ved lave en CSS-klasse for teksten, og have "display: none" defineret for klassen.
 • Lav en gadget under "Indstillinger" som ændrer til normal visning for klassen.

Kan det bruges som kompromis?

 • Fordele for brugere som ønsker skabelonerne væk: Der bliver intet at se, bortset fra skabelonkoden allernederst når man redigerer i artiklen.
 • Fordele for projektdeltagere: Man kan slå gadgeten til og se skabelonerne ganske som før, bortset fra placeringen nederst på artiklerne i stedet for på diskussionssiderne.

Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 16. jan 2017, 19:12 (CET)

 • Symbol comment vote.svg Kommentar Synes at det er en meget fint løsning. Men den ses måske bedre på en separat side?  Rodejong  💬 ✉️ 18. jan 2017, 22:58 (CET)
redigeringskonflikt, : Hovsa, den havde jeg overset, - hvis jeg forstår dig ret, er det lidt på samme måde som sitenotice, bare i bunden, og med omvendt default. Enkelt og formentlig funktionelt. - Nico (diskussion) 18. jan 2017, 23:02 (CET)
Hvordan med almindelige læsere uden en brugerprofil; de kan jo dog nu blot trykke på fanen til diskussionssiden for den pågældende artikel og blive oplyst om at den indgår i et større projekt som de måske kunne være interesseret i? -- Mvh PHansen (diskussion) 19. jan 2017, 07:12 (CET)
Hvordan vil man tiltrække nye brugere til projekterne, når de bliver fuldstændig usynlige som i dette forslag? Som det er nu kan nye brugere - og gamle for den sags skyld - få øje på projekter to steder: I bunden af stub-artikler, der har fået påsat en stub-projektskabelon nederst i selve artiklen, og/eller på diskussionssiderne, hvor projektskabelonerne jo er, indtil en anden løsning er fundet. Jeg støtter ikkie en løsning, hvor projektskabeloner skal gøres usynlige, så kan man lige så godt nedlægge projekterne med det samme og derved forværre dansk Wikipedia betydeligt - efter min mening altså. Jeg fik forresten øje på et nyt projekt, som jeg ikke har set før, eller altså, det er ikke nyt, det er oprettet i 2013, men jeg har først nu fået øje på det, eller også er det først nu jeg finder det interessant. Det er et projekt om Wikidata. Jeg fandt det tilfældet på en diskussionsside, hvor der var en projektskabelon fra projektet. Jeg kiggede ind på projektsiden Wikipedia:WikiProjekt Wikidata, og til min overraskelse så jeg, at en af de aktive brugere der er Rodejong, som jo er meget imod projektskabeloner, han havde sat sit navn der juleaften, ok, så er du ikke noget imod at være medlem af projekter i det mindste. Men altså, hvordan vil man tiltrække nye brugere til projekterne, når alt skal være usynlgt? Man finder ikke bare lige vej til at af projektsiderne, hvis der ikke oplyses om disse ved hjælp af projektskabeloner - eller på andre måder, jeg kender bare ingen andre måder. Jeg har endnu ikke fået øje på nogen god løsning, den med en tredje fane, syntes jeg ville være bedst, men det kan jo åbenbart ikke lade sig gøre teknisk, så det er jo ikke en løsning. Jeg har ikke set andre løsninger på andre Wikipediaer end den som vi hidtil har brugt, nogle bruger endda projektskabeloner øverst i selve artiklen også, men kun én skabelon, hvor der kan oplyses om et eller flere projekter. Usynlighed duer ikke, så tager man livet af projekterne. Mvh. EileenSanda (diskussion) 19. jan 2017, 08:18 (CET)
Vi skal ikke klippe og klistre skabeloner for reklamens skyld. Hvad man gøre på andre wikier har ikke noget med den dansksprogede wiki at gøre.
Hvis i vil reklamere, såmå i agtiv iagtage folk der hjølper på området, og klistre et skabelon på deres diskussionsside: fx med en {{husk}}.
Det er ikke et argument for at lade skabelonerne synlig. Hverken på diskussionssiden, eller på artiklens side.  Rodejong  💬 ✉️ 19. jan 2017, 09:33 (CET)
Dit eget forslag til en erstatning af skabelonerne var synlig på siden. Mvh. InsaneHacker (💬) 19. jan 2017, 09:43 (CET)
Der er åbenbat meget lille vilje til at finde en løsning fra visse brugeres side! Man kunne jo forestille sig, at vi sideløbende med Dipsacus fullonums forslag har en projektskabelon, tilsvarende portalskabelonen nederst i artiklen. Man kan endda forestille sig, at de projektskabeloner Dipsacus fullonum foreslår ved hjælp af CSS (Cascading Style Sheets) som udgangspunkt er synlige. Jeg opfordrer kraftigt til at visse brugere tager skeen i den anden hånd, og i stedet for at skyde alle forslag ned, at gå konstruktivt ind i debatten. Vi skal jo finde en løsning. Projektskabelonerne på diskussionssider er døde. Og så lige ingen brugere har foreslået nedlæggelse af projekterne, kun hvordan de annonceres! Lad os nu finde den bedste løsning! mvh Per (PerV) (diskussion) 19. jan 2017, 10:34 (CET)
Hvem er er disse unavngivne brugere, og hvor ligger forskellen mellem kritik/bekymringer og modvilje? Mvh. InsaneHacker (💬) 19. jan 2017, 10:38 (CET)

Må jeg foreslå, at vi begrænser diskussionen her og at de teknisk kyndige prøver at undersøge de tekniske muligheder og så melder tilbage. Uden tekniske udspil står diskussionen i stampe. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 19. jan 2017, 10:45 (CET)

@Rmir2, det må du selvfølgelig gerne foreslå, men jeg synes at det er et dårligt forslag. Man bør først vide hvad man ønsker at have før man involverer en masse mennesker til at udføre det. Mit forslag er i øvrigt temmelig nemt at gennemføre i forhold til nogle af de øvrige forslag. Det kræver blot en lille ændring i projektskabelonerne, nogle få linjers CSS-kode, en administrator til anbringe CSS-koden de rigtige steder i Mediawikinavnerummet og en bot til at flytte skabelonerne. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. jan 2017, 10:58 (CET)
Da det nu ser ud til at vi kan få noget at se i praksis, synes jeg vi skal understøtte Dipsacus fullonums skridt i retning af at løse problemet. -- Mvh PHansen (diskussion) 19. jan 2017, 11:05 (CET)
Jeg er helt enig med Kartebolle (Dipsacus fullonum), og vil på det kraftigste anbefale at Rmir2 InsaneHacker og EileenSanda konkret og konstruktivt definerer jeres ønsker, så Dipsacus fullonum kan forsøge at indarbejde dem i et forslag til løsning. Det gavner ikke processen blot at sige "duer ikke væk". mvh Per (PerV) (diskussion) 19. jan 2017, 11:09 (CET)
Det har jeg allerede gjort. Så længe at klassificeringsarbejdet kan fortsætte er jeg ligeglad med om den er synlig eller ej (se min kommentar under skjulte kategorier). Min kommentar til Rodejong gik ud på hvad jeg opfattede som ukonsistent argumentation hos Rodejong. Jeg har kun deltaget i denne diskussion 6 gange, så det passer på ingen måde at jeg blot har skudt forslag ned. Nu overlader jeg det til dem med teknisk kunnen. Mvh. InsaneHacker (💬) 19. jan 2017, 11:18 (CET)
Det eneste jeg har imod dette forslag er, at det gør projekterne usynlige, og usynlige projekter er lige med døde projekter. Jeg kan godt støtte det, hvis det bliver synligt, så nye brugere har mulighed for at finde ud af, at der findes nogle projekter, som de kan tilslutte sig og arbejde med. Mvh. EileenSanda (diskussion) 19. jan 2017, 12:02 (CET)
Jeg vil til gengæld være stærk imod synlige projektskabeloner i artikelnavnerummet. Det er forbeholdt artikler med encyklopædisk indhold, og en henvisning til et internt projekt på Wikipedia er ikke encyklopædisk. Jeg kan leve med usynlige skabeloner som de enkelte registrerede brugere kan vælge at gøre synlige med en gadget, men de må absolut ikke være synlige for offentligheden hvis de er i artikelnavnerummet. Jeg havde fået det indtryk at skabelonernes formål var hjælpe projekter med at holde styr på status for de enkelte artikler, og ikke at reklamere for projektet, men jeg har åbenbart taget fejl med hensyn til dette. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. jan 2017, 12:13 (CET)
Kartebolle det handler om begge dele projektskabelonerne giver ny personer en mulighed af finde vej til projektet, og ja de hører til på diskussionssiden og ikke på artikelsiden, og så jeg har sagt mange gange et godt kompromis ville været at slette projektskabelonerne fra inaktive projekter, og aktivere projektet, og de aktive projekters projekts skabeloner skulle i en "folde ud dims" og der ved er springer de ikke i øjnene på dem som ikke ønsker at bruge dem ---Zoizit (diskussion) 19. jan 2017, 12:21 (CET)
Jeg er enig med dig, Kartebolle, projektskabelonerne hører ikke hjemme på selve artiklesiden, det er da heller ikke mig, der har besluttet det, det har 16 andre brugere besluttet, at de ikke skal være på diskussionssiderne, og når en tredje fane ikke kan lade sig gøre, ja, så er der jo bare selve artikelnavnerummet tilbage. Jeg er enig med Zoizit, projektskabelonerne har to formål, både at holde styr på og vurdere kvaliteten/længden på de forskellige artikler og andet, der hører til de forskellige projekter, og så har de også til formål at fortælle brugere, som ikke ved at der findes projekter, at disse findes og at de er velkomne til at deltage. Jeg gider ikke ind i en lang diskussion om dette en gang til. EileenSanda (diskussion) 19. jan 2017, 12:26 (CET)
Symbol comment vote.svg Kommentar Der findes en anden mulighed. I infobokse står der regelmæssigt en henvisning mod en portal. Et lille linje der viser at den er del af en projekt kunne være en mulighed. Men jeg er enig med Kartebolle. Ikke synligt i selve artiklen. InsaneHacker: Du henviste til stubben. Den har altid været der, og vil ikke gøre projektet synligt, men i skjul kunne den gavne den arbejde man laver med projekterne. Så det kunne være en mulighed at alle projekter begynder med stubskabelonen. (Den er der i forvejen) Men reklame for projekter hører på brugersiden, projektet, portalen, eller i en sitenotice (for eksempel hver 3. uge i en måned?) eller på forsiden i en separat kasse. Men ikke på artikler (synligt) og ikke på diskussionssiden (per afstemning)  Rodejong  💬 ✉️ 19. jan 2017, 12:28 (CET)

Dette forslag er herved trukket tilbage. Det har vist sig at det byggede på en forkert antagelse om projektskabelonernes formål som betyder det ikke vil kunne fungere. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 19. jan 2017, 12:49 (CET)


Status[redigér wikikode]

Jeg er forundret over at der stadig er aktivitet med hensyn til projektskabelonerne, kvalitetsmærkning, og nye påsatte skabeloner. Derfor spurgte jeg om det på Ramlosers diskussionssiden. Det blev tydeliggjort og dermed afsluttet. Efter ønske kopierer jeg det til denne side, for at frigøre det fra hans disk.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 2. mar 2018, 09:18 (CET)

Situationen lige nu[redigér wikikode]

Så vidt jeg kan se, er statussen følgende:

 1. Der foregik en afstemning, og der blev stemt for at fjerne projektskabelonerne fra diskussionssiderne.
 2. For at være coulant fik brugerne tid til at finde et alternativ for deres arbejde.
 3. Flere forslag blev bombet væk (mest af Rmir2)
 4. Den sidste forslag, med gadget, kunne ikke implementeres og trukket tilbage.
 5. Siden da er der ikke sket noget. Folk er igen gået i gang med projektskabelonerne.

Derfor mener jeg at vi skal tilbage til forslagene der allerede blev fremlagt, og se hvilke af dem kan bruges i stedet for. For det kan ikke være rigtigt at en afstemning bliver ignoreret, bare fordi en gadget ikke kunne implementeres, og at de andre forslag ikke passede i en par brugers vane.

Projektskabelonerne skal stadig fjernes fra diskussionssiden, og hvad der så kommer i stedet for, må så tages til overvejelse.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 2. mar 2018, 09:30 (CET)


Et andet og uafklaret problem ved den ellers udmærkede løsning med at skjule projektskabelonerne, er at alle andre skabeloner, f.eks. huskelisterne som diskuteres lige nu, også bliver skjult. - Nico (diskussion) 2. mar 2018, 10:15 (CET)

Det forstår jeg ikke Nico. Se f.ex. Diskussion:Solen? mvh Per (PerV) (diskussion) 2. mar 2018, 10:19 (CET)

Det er fordi der er almindelig diskussion også, så bliver den blå. Problemet opstår når der kun er skabeloner, så er den orange, selv om der er en huskeliste. - Nico (diskussion) 2. mar 2018, 10:35 (CET) Se f.eks. Diskussion:Hjem til fem - Nico (diskussion) 2. mar 2018, 10:39 (CET)

Forskellen er, at de med Huskelisterne skal fremføre bestemte problemer, der skal sætte diskussionen i gang. Så er det i hvert fald ikke bare klippe og klistre af utallige skabeloner uden at der opstår diskussioner med det. Men du har ret i at det farvemæssigt ikke ændrer meget.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 2. mar 2018, 10:43 (CET)
@InsaneHacker: Kan du finde ud af at løse det problem Nico rejser? mvh Per (PerV) (diskussion) 2. mar 2018, 11:56 (CET)
Jeg vælger at ignorere ideen om at gadget-forslaget blev "trukket tilbage" idet det faktisk blev implementeret. Ifht. Nico's problem mener jeg det er muligt at graduere måden hvorpå filteret fungerer. Jeg tager kontakt til udvikleren og spørger og vender tilbage. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 2. mar 2018, 14:18 (CET)
@InsaneHacker: Det er fint men i mellemtiden har arbejdet med skabelonerne gået videre. Det er ret irriterende egentlig.  •   Rodejong   💬 ✉️  🖖 7. mar 2018, 19:26 (CET)