Wikipedia:Landsbybrønden/Skabeloner endnu engang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Skabeloner endnu engang[redigér wikikode]

Vi har tidligere i en noget ophedet diskussion diskuteret indsættelse af projektskabeloner på artiklernes diskussionssider uden rigtig at komme nogen vegne. Fred være med det.

Der er dog på det seneste fra en Ip-bruger, der ofte veksler ip-adressen, masseindsat skabeloner på et hav af artikler. Udover, at det efter min opfattelse er spam af "Seneste ændringer", så noterer jeg, at IP-brugeren på intet tidspunkt er aktiv med særlig meget andet, ligesom det forekommer fuldstændig tilfældigt, hvilke emner der vælges ud. Jeg kan måske forstå, at de tidligere fortalere for at spamme diskussionssiderne med skabeloner havde en idé med at koordinere de enkelte artikler til en indsats via en portal, men en tilfældig sprøjten diskussionssider til med skabeloner giver ingen værdi for projektet.

Er det kun mig, der anser det for forstyrrelse af projektet ? --Pugilist (diskussion) 25. aug 2019, 20:37 (CEST)

Jeg vil mene at vi kom derhen, at de, der ikke ønsker at se eller blive vildledt af skabelonerne, kan vælge at slå dem fra. Hvad angår kædeindsættelse er det klart at det fylder seneste ændringer, og at man i en sådan situation burde anmode en bot om at gøre det. Jeg synes det er en smule upassende at bruge vendingen "forstyrrelse af projektet", da det indicerer blokeringsværdig adfærd, og at personen tilsyneladende indsætter dem på emnemæssigt relevante artikler. Bed personen om at oprette en botefterspørgsel og tag den derfra. Det, at en bruger foretager en større mængde redigeringer der ikke er i ond tro, er ikke forbudt, og vi skal også huske på at det er tilladt at bidrage anonymt.
Hvis der derimod er tale om, at redigeringsmønstret reflekterer en blokeret brugers adfærd, så må en Tjekbruger vurdere situationen. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 25. aug 2019, 20:53 (CEST)
[redigeringskonflikt]  Jeg er tilbøjelig til at give dig ret Pugilist. Nytteværdien er ihvertfald svær at få øje på, og der skal jo bruges tid på at markere ændringerne værende patruljeret. Det er dog værd at huske på, at "Seneste ændringer" og patruljering er for vores egen interne skyld, så vi hurtigt kan få fjernet hærværk og lignende, og jo egentlig ikke kan komme velmenende brugere til last, der ofte ikke aner, at der bruges meget tid på deres redigeringer. Omend det som sagt tager meget af vores tid, og vi jo heller ikke ved om brugeren er velmenende, men vi antager jo som udgangspunkt god tro. Desuden er jeg i tvivl om det hele endte med, at vi permanent ikke bruger projektskabeloner på diskussionssider? For hvis det er tilfældet er sagen jo ret klar. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 25. aug 2019, 20:54 (CEST)
@Asger: Konklusionen på den oprindelige afstemning var at de skulle udfases, men så skete der ikke noget i ~6–7 måneder fordi det var enormt besværligt at gennemføre og de brugere der havde adgang til relevante værktøjer ikke gad at bruge deres frivillige arbejdstid på det. Jeg foreslog efterfølgende en mellemløsning der nu er implementeret. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 25. aug 2019, 21:00 (CEST)

(2x redigerinskonflikt)

Der er i høj grad tale om spam. Tusindvis af diskussionssider er blevet plastret til med skabeloner, ingen nogensinde får reel brug for. Og når de først er der, er de nærmest umulige at komme af med igen. Vi har bunkevis af døde projekter, som for længst burde have været afviklet men aldrig er blevet det. Og imens står de tilhørende skabeloner så og giver indtryk af ikkeeksisterende aktivitet. Så nej, stop de indsættelse og gå i gang med en kraftig oprydning. For som det er nu, er indsættelsen af skabelonerne bare et formål i sig selv. --Dannebrog Spy (diskussion) 25. aug 2019, 21:04 (CEST)
@Dannebrog Spy: For aktive projekter kan de anvendes til at se, hvor langt artiklerne under projektets emnemæssige afgrænsning er nået kvalitetsmæssigt. For de inaktive projekters vedkommende, kunne man argumentere for at de alligevel er gavnlige i den forstand at de viser hvor langt Wikipedias artikler er nået inden for et givent emnemæssigt område. Jeg vil godt medgive at nytteværdien er mest tydelig i førstnævnte tilfælde, men jeg er nysgerrig på hvorvidt du ville være okay med bannerne hvis de kun blev anvendt af aktive projekter, eller om det er selve formatet du er imod. Det er nemlig to separate problemstillinger der vil kræve to forskellige tilgange såfremt status quo bliver ændret. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 25. aug 2019, 21:12 (CEST)

@Insane:Nu er det jo ikke lige fordi Ip-brugeren reagerer på henvendelser, og i øvrigt skiftes ip'en hele tiden, så en meningsfuld kommunikation er kompliceret. Indsættelsen af skabelonerne er langfra korrekt, eksempelvis er denne indsættelse i bedste fald søgt, i værste fald er det bare noget vrøvl (jeg hælder til det sidste). Problemstillingen er efter min opfattelse, at brugeren ikke bidrager med noget andet end projektskabelonerne. Var der tale om systematisk at koordinere et emne, kunne jeg måske forstå idéen, men der hældes bare skabeloner ind i tilfældige artikler, og ofte i artikler, som brugeren tilfældigt har fundet på Seneste ændringer. Den adfærd finder jeg egentlig mere upassende end at påpege adfærden. --Pugilist (diskussion) 25. aug 2019, 21:30 (CEST)

Det er klart et irritationsmoment med uhensigtsmæssige skabeloner på diskussionssiderne. Værre er tilsvarende på artikelsiden, fx "km", når der er oceaner af kilder eller "stub" på artikler, der er ganske fyldige 5000+ tegn er min personlige grænse. Tænkt hvis vi kunne finde en konsensus om, hvornår disse skabeloner er berettigede.--Ramloser (diskussion) 25. aug 2019, 21:40 (CEST)
[redigeringskonflikt@Pugilist: Aha. Havde personligt kun opdaget indsættelse af WikiProjekt Zoologi-banneret på artikler jeg anså som emnemæssigt relevante. Hvis personen indsætter bannerne på en måde der ikke giver mening er det forstyrrende. Bare lige så det står klart, så var det ikke min hensigt at betegne dit oprindelige indlæg som upassende, jeg var blot betænkelig ved den konkrete vending der, dit seneste indlæg taget i betragtning, egentligt er rammende nok. Hvis det er den samme bruger over flere IP-adresser bør det være nok at informere personen på ét af diskussionssiderne og så gribe ind når der er grund til at antage, at det er samme bruger. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 25. aug 2019, 21:42 (CEST)
@Ramloser: Er det ikke mere sandsynligt at km/stub blev indsat før artiklen blev forbedret, og derefter ikke blev fjernet? En diskussion om artikelnavnerums-bannere bør nok tages separat hvis det kommer dertil. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 25. aug 2019, 21:42 (CEST)
Vil der være mulighed for at spærre for visse redigeringer for IP-brugere. Indsættelse af skabeloner kunne godt være forbeholdt registrede brugere. - Savfisk (diskussion) 25. aug 2019, 21:50 (CEST)

Hej, nu har jeg lige checket et par stykker - og de ser da relevante nok ud - hvis altså man i det hele taget anser disse skabeloner som værende relevante.

  • Jeg har måske overset det, men nogle eksempler på projektskabeloner der ikke hører hjemme ville være rart (det er ikke fordi jeg vil forsvare det, kan blot ikke lige se det forkerte i det qua tidligere konklusioner)
  • For mig ser det ikke ud som om IP-nummeret varierer ofte - men igen, men nogle eksempler kunne man måske nemmere se det
  • Til gengæld er det selvfølgelig mærkeligt at det laves uden at personen er logget ind. Sådanne redigeringer er vel ikke noget en tilfældig nybegynder ville lave, må da være en som har en del erfaring med da-wiki og derfor også har en konto! Jeg synes en tjekbruger skal se på det.
  • Diskussionen om skabeloner på artikler er bestemt også relevant, men er det ikke en anden diskussion. Eller har jeg overset at "vedkommende" også sætter mange skabeloner på artikler?

--Honymand (diskussion) 25. aug 2019, 21:57 (CEST) ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Alle bidrag kan ses på dette link. Det er mange. Alle relevante ip-numre kan blokere i et hug og en kommentar om at input ønskes her på diskussionen kan lægges i blokeringsmeddelsen, hvis det kommer dertil. Mvh KnudW (diskussion) 25. aug 2019, 22:01 (CEST)

Det var sådan noget jeg forestillede mig :-) Pugilist (diskussion) 25. aug 2019, 22:02 (CEST)
InsaneHacker: Helt grundlæggende mener jeg, at projektskabelonerne burde afskaffes fuldstændigt, men det ved jeg selvfølgelig godt ikke er realistisk. Men selv da bør der reduceres kraftigt i mængden. Kig f.eks. på Kategori:Projekter på Wikipedia og Kategori:Regionale WikiProjekter og sammenlign det med hvor få faste brugere, der er på dansk Wikipedia. Der er simpelthen ikke brugere nok til at beskæftige sig med alle de projekter. Dertil kommer at en del projekter dækker over brugere, der ikke længere er aktive, og som ingen længere har brug for.
Ramloser: enig i at der også kunne ryddes en del op i skabelonerne på artiklerne. Men det er desværre væsentligt nemmere at indsætte skabeloner i flæng end at gøre noget ved tingene selv. --Dannebrog Spy (diskussion) 25. aug 2019, 22:04 (CEST)
Jeg har endnu ikke set en forklaring på nytten af skabelonerne, men forstyrrelsen og tidsspildet er og har været enormt. Jeg har her i den nye bølge nogle gange forsøgt at henvende mig til IP'erne, og i det mindste bedt dem om at registrerer sig, men har ikke fået svar, og numrene skifter vist dagligt. Så et realistisk forslag til afskaffelse vil være velkomment. - Nico (diskussion) 25. aug 2019, 22:15 (CEST)
Jeg bruger heller ikke skabelonerne og ville græde tørre tårer, hvis de ikke var der eller blev brugt. Jeg har også set stabler af dem, og jeg godkender dem pr. default, når de optræder på min overvågningsliste. Jeg synes nok, det er i overkanten at tale om forstyrrelse af projektet. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på, om det skulle være en forhenværende aktiv bruger, der har et særligt tæt forhold til alle projekterne, der nu er blevet aktiv igen, men uden at ville give sig til kende. Måske er det ligefrem en aktiv ... Men mere gider jeg heller ikke gøre ud af det. Skulle nogen vælge at spærre for ip-adresserne, er det også fint. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 26. aug 2019, 09:39 (CEST)
Jeg mener man kan se, at ip-brugeren er identisk med bruger:Rmir2 ud fra redigeringerne af Danske besiddelser, og jeg synes det er noget drilleri, når man anonymt tilføjer links til 100-vis af projekter på diskussionssiderne. Men måske findes der en god forklaring på det? Har du blot glemt (gennem en hel måned) at logge på en af dine enheder (en tablet, der har internetforbindelse vha de nye IPv6-adresser), mens du samtidigt er logget på som Rmir2 på andre enheder? --Weblars (diskussion) 26. aug 2019, 13:39 (CEST)
Lad nu være med at anklage bruger:Rmir2, han er vel uskyldig til andet er bevidst eller hvad? --Zoizit (diskussion) 26. aug 2019, 14:55 (CEST)
Er enig med Zoizit i at vi ikke bede om forklaring fra en bruger, så længe der ikke er bevis for at det er den pågældende bruger der står bag. Men der skal selvfølge en Tjekbruger i spil. Mon Knud, Kaare eller Sir48 kan tjekke op på det? mvh Tøndemageren (diskussion) 26. aug 2019, 15:20 (CEST)
Umiddelbart vil ikke mene at der vindes noget ved at foretage en tjekbruger. Dette er ikke decideret hærværk og værktøjet bør kun bruges til at modvirke alvorlige forstyrrelser.
Forsætter IP-brugeren uden reaktion på henvendelserne, kan denne blokeres i kortere eller længere tid og så tager vi den derfra. Mvh KnudW (diskussion) 29. aug 2019, 11:47 (CEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Hvis projektet ikke har nytte mere, kan projektskabeloner og projektsider vel blot slettes? --Glenn (diskussion) 26. aug 2019, 18:48 (CEST)
Det vil være det mest logiske. Men en af årsagerne til at projekter går døde er, at de involverede brugere ikke længere er aktive. Så skal andre finde eller opdage de døde projekter, beslutte at de skal afvikles og så få det gjort. Det sidste vil kræve involvering af administratorer, da der er en del diskussionssider, hvor der ikke er andet end skabelonerne, og som derfor skal slettes. Men da det formentlig drejer som om flere tusinder diskussionssider, vil arbejdet blive tidskrævende. Alternativet er, hvis det ellers er teknisk muligt, at give en bot administratorrettigheder, så sletningerne kan automatiseres. Men det rejser så nogle andre problemstillinger, blandt andet fordi enkelte brugere kan blive fristet til så også at kræve botsletning af artikler. --Dannebrog Spy (diskussion) 27. aug 2019, 15:32 (CEST)
Hvis/når det kommer så langt, er det en oplagt botopgave. --Glenn (diskussion) 27. aug 2019, 15:42 (CEST)
En sletning af nyoprettede sider, der ikke er redigeret siden, dvs. det kun er IP'ens bidrag, kan klares relativt nemt vha. de almindelige sorteringsværktøjer under bidrags-siden og massesletnings-værktøjet. Det vil sikkert tage en stor del af de oprettede sider uden at blande botter ind i det. Mvh KnudW (diskussion) 29. aug 2019, 11:52 (CEST)
Rmir2 ser ud til at have forholdt sig til diskussionen i denne lange smøre: Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/september 2019/Tanker i anledning af en milepæl. Det omfatter derudover gentagelse af forestillingen om forfølgelse udefra og angreb på uspecificerede administratorer men ingen som helst selverkendelse. --Dannebrog Spy (diskussion) 29. aug 2019, 13:10 (CEST)

Det grundlæggende problem: De fiktive projekter[redigér wikikode]

Problemet er jo ikke kun "projekt"skabelonerne, men at de henviser til ikke-eksisterende "projekter". (Der er 638 "projekter" som påstår at eksistere, uden at det har været nævneværdig aktivitet i langt de fleste af dem). "Projekterne" er vist primært opfundet af Palna (uden konsensus) med hjælp fra Palnabot. En god start kunne være at identificere de projekter, der rent faktisk er aktivitet i, og så slette eller historisk-markere alle andre. Jeg mener at man børe flytte alle skabeloner fra diskussionssiderne til en /meta-side, som folk så gennem et js-plugin kan slå visning af til. Altså fx. artiklen Mælkebøtte har en underside Mælkebøtte/meta, som så viser Wikiprojekt Botanik-skabeloner mv., og som der der er interesserede i at se skabeloner, kan se i deres menu. /Madglad (diskussion) 29. aug 2019, 14:20 (CEST)

Ret beset har Pixi Uno nu en æren for en del af lande-projekterne men vist nok uden at have beskæftiget med dem efter indsættelsen af de tilhørende projektskabeloner. Brugeren har ikke været aktiv siden december 2015, men der er stadig ti lande-projekter og tre andre projekter, der står med brugeren som eneste deltager. De ville altså uden videre kunne afvikles, uden at nogen ville savne dem.
Noget andet er, at jeg undrer mig over, hvordan tallet 638 "projekter" er fremkommet. Når jeg ser på Kategori:Projekter på Wikipedia og de tilhørende underkategorier får jeg ca. 200, idet der er nogle stykker, hvor det kan diskuteres, om der overhoved er tale om projekter. Men uanset antallet kunne det da være en udmærket ide med en oplistning for at se hvilke projekter, der faktisk bruges til noget, og hvilke der kan afvikles. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. aug 2019, 16:08 (CEST)
Hej Dannebrog Spy. Tallet kom jeg til ved denne søgning
OT: "Pixi Uno" er stadig aktiv, nu under nye identiteter/sokkedukker. Lad mig minde om provokationskontoen "Royal Export". Han har været aktiv under utallige sokkedukker og IP'er det meste af dawikis levetid, men det er ikke temaet her.
Og, ja, tjo, nej, det kan ikke diskuteres, om der er tale om projekter. Det er der ikke. Der er tale om uden konsensus oprettede fantasiprojekter for stort set alles vedkommende. Og til spørgsmålet om hvilke, der er aktive, er det nok nemmere at spørge: Hvilke har ikke altid været in-aktive?
Jeg har vist selv postet på jernbaneprojektets diskussionsside. Det er fint at have et sted for tværgående diskussioner, men skabelonerne kan jeg godt undvære, vi har kategorierne.
På andre projekter er der vist også lidt aktivitet på botanik, kvinder og vist også på Flensborg (især på dewiki-delen)?
Men så ved jeg ikke om vi er ved at være i mål med optællingen? /Madglad (diskussion) 30. aug 2019, 17:44 (CEST)
Madglad, undlad venligst at beskylde andre brugere for at agere iform af sokkedukker, når det ikke er bakket op med dokumentation.
Derudover stiller jeg mig enig med Dannebrog Spy i, at mange projekter kan og bør afvikles. Jeg må sande, at jeg tidligere har været en del af de brugere, der har fået indsat projektskabeloner på diskussionssiderne, men som tiden er gået, kan jeg godt se, at dette ikke har givet mening. I så fald mange af dem skal botslettes kan en bot tildeles tidsbegrænset administratorstatus. Vi bør nok tilstræbe, at botten tilhører en i forvejen administrator, da den i så fald en sådan status tildeles denne, handler med en administrators beføjelser. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 30. aug 2019, 18:38 (CEST)
Søgningen på "wikiprojekt" resulterer ikke kun i projekterne men også i deres undersider og omtale på Landsbybrønden og andre fora. Der skal altså sorteres en del falske positive fra. Hvad angår aktive projekter så omfatter det i hvert fald også fodbold. Andre er lidt sværere at bedømme. For nogle måneder var der for eksempel en del debat om farven på cyklingrelaterede skabeloner, men cyklingprojektet var ikke inddraget. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. aug 2019, 21:14 (CEST)
Hvis man frasorterer undersider og andre irrelevate sider, så ser der ud til at være 163 wikiprojekter. De er sorteret efter seneste redigeringsdato. --Weblars (diskussion) 31. aug 2019, 10:48 (CEST)
Jeg får det til 144 projekter, som bruger skabeloner på diskussionssider, ved at kigge på Kategori:Ikke-vurderede artikler, Kategori:Klasse Stub-artikler og Kategori:Klasse Start-artikler samlet. Derudover har jeg en samlet oversigt på Bruger:Steenth/Autoliste/Wikiprojekter af alle wikipedia-projekter, der er registret i wikidata, hvor der er nogle uden brug af projekt-skabeloner/vurdering og nogle for os falske positive. --Steen Th (diskussion) 31. aug 2019, 11:25 (CEST)
Tak til Weblars og Steenth for de respektive lister. De giver en lidt anden form for overblik, end når tingene er fordelt ud i kategorier og underkategorier. Forskellen mellem 144 og 163 skyldes selvfølgelig primært, at der er nogle projekter uden tilhørende skabeloner, som f.eks. de inaktive Wikipedia:WikiProjekt Naruto og Wikipedia:WikiProjekt Retsforbeholdet. Derudover er der enkelte projekter, der ikke er blevet kategoriseret og kommet på Wikidata, f.eks. Wikipedia:WikiProjekt Diamanten.
Angående Weblars' liste så er der, så vidt jeg kan tælle mig frem til, 96 projektsider, der ikke er blevet redigeret de seneste to år. Ved nogle projekter kan der dog være aktivitet andre steder, mens nogle af de nyere redigeringer modsat bare er smårettelser. Men generelt bekræfter det indtrykket af, at mens nogle projekter lever, så er mange andre døde. Og det er navnlig sidstnævnte, der skal ryddes op i. --Dannebrog Spy (diskussion) 31. aug 2019, 16:13 (CEST)

Det er forbløffende, hvad der kan siges af vrøvl om skabeloner og projekter af folk, der ikke selv medvirker ved disse projekter. Der kan derfor være grund til at sætte nogle enkelte ting på plads.
For det første: både projekter og de dertil hørende skabeloner er ikke noget nyt. De har eksisteret så længe, jeg har været med, vist helt fra projektets start, og er en del af wikiprojektets "rygrad" (så at sige). Det er rigtigt, at Palnatoke for nogle år side fik rettet opmærksomhed mod projekterne. Hans bidrag bidrog faktisk til, at flere af dem genopblomstrede.
For det andet: der findes ingen eller meget få "fiktive projekter". Langt de fleste projekter er reelle og har været aktivt fungerende i perioder. Dette gælder både landeprojekter og andre projekter. Nogle har haft en kort, heftig opblomstring, andre har kørt i det små men er vedvarende, og enkelte har kørt i ret højt gear gennem adskillige år. Dette gælder ikke mindst kvindeprojektet.
For det tredje: hvis der er bidragydere, som ikke bryder sig om projekter og projektskabeloner, kan de blot ignorere dem. Det er næppe nogen hemmelighed, at jeg fx ikke bryder mig om fjernsynsprogram-artikler, men så ignorerer jeg dem bare.
For det fjerde: som jeg har skrevet i anden sammenhæng er artikelsiderne brugernes side, hvor de finder den søgte information, hvorimod diskussionssiderne er bidragydernes arbejdssider. Her finder man både projektskabeloner, huskelister, milepæle og naturligvis alle de kommentarer, spørgsmål og diskussioner, som måtte fremkomme i tilknytning til de konkrete artikler. Er man ikke interesseret i et emne, kan man blot ignorere diskussionssiderne. Med hensyn til at gennemgå kommentarer er det en opgave, som alle patruljanter (og vi andre med for den sags skyld) i fællesskab løser, og medmindre der ligefrem fremkommer ting, som kan være juridisk belastende for projektet, er det intet, som har med administratorer at gøre og de kan bare holde sig væk.
For det femte: wikipedia er ikke administratorernes private projekt, hvor de kan bestemme hvordan de enkelte bidragydere vælger at arbejde med bidrag. For nogle af os er det at kunne finde oversigter over eksisterende emneartikler, som er mangelfulde og trænger til udvidelse, en praktisk måde at organisere arbejde på. Den med, at det er besværligt at "scrolle" forbi skabeloner mm giver jeg ikke en pind for. Man kan blot trykke på diskussionssidens historie og så tage de seneste ændringer, som man ønsker at overskue. Det er så let, at selv jeg kan finde ud af det.
Endelig må jeg bedrøve Dannebrog Spy, at de omtalte oversigter ikke giver et dækkende overblik over hvor meget, der faktisk sker på projekterne. Det skyldes, at fx statistikker på projektsiderne automatisk opdateres, når der indsættes en projektskabelon på artiklers diskussionssider, dvs at der ikke registreres en brugerbaseret ændring på projektsiden. Og selvom der ikke sker opdateringer på projekter og portaler, sker der alligevel både nyoprettelser og opdateringer. Et par eksempler: Wikipedia:WikiProjekt Melodi Grand Prix opdateres hvert år med deltagere og resultater af en IPer, Sarah Layton arbejder systematisk indenfor projektet Wikipedia:WikiProjekt Monarki, EileenSanda har bidraget til Wikipedia:WikiProjekt Færøerne, Druidsaki og Batmacumba har bidraget til Wikipedia:WikiProjekt Island, Zoizit har bidraget til Wikipedia:WikiProjekt Kvinder og flere andre projekter og således kunne jeg blive ved. Min egen deltagelse (sammen med andre) i Wikipedia:WikiProjekt Musik resulterede i, at Jean Sibelius nu er endt som en lovende artikel. Projektarbejdet skaber resultater og bringer wikipedia fremad kvantitativt og kvalitativt.
For mig at se er denne diskussion et udslag af arrogance i forhold til alle bidragydere, der vælger at arbejde projektrelateret. Der kan muligvis være enkelte projekter som Wikipedia:WikiProjekt Naruto, Wikipedia:WikiProjekt Retsforbeholdet og Wikipedia:WikiProjekt Diamanten (som jeg ikke kender nærmere) kan komme på tale men ellers ikke. Lad os tage den håndfuld for sig og stemme om dem. Men alle de projekter, hvor der er gode grunde til at forvente en ny "genoplivning", når de rette deltagere melder sig, bør der ikke røres ved. Vil man ikke vise så meget hensyn til andre bidragydere, så har man ikke forstået wikipedia slagord: "den frie encyklopædi som alle kan redigere." Rmir2 (diskussion) 31. aug 2019, 17:58 (CEST)

Indledningsvis så er en række projekter blevet oprettet på samlebånd. Det er typisk sket ved, at en bruger har oprettet en projektside og de tilhørende kategorier, hvorefter projektskabelonerne er blevet sat på med en bot. Og derefter er der så ikke sket mere. For ingen havde efterspurgt projektet, og ingen syntes det var interessant. Resultatet er en masse døde projekter og en masse projektskabeloner, der ikke er til gavn for nogen. Det er sådan noget, der giver grundlag for ønsket om oprydning. For jo længere tid der går, jo mindre er sandsynligheden for, at nogen faktisk vil beskæftige sig med de pågældende projekter.
Dernæst så blev projektskabelonerne og klassificeringerne så vidt jeg kan se først indført på dansk Wikipedia i 2006 med Wikipedia:WikiProjekt Film som den første. Wikiprojekter som sådan fandtes heller ikke før 2006. Ingen af delene har været der fra starten, selvom der selvfølgelig har været andre former for samarbejder.
Mere generelt så er det mit indtryk, at der bruges mange ressourcer på at indsætte projektskabeloner og at klassificere artikler. Men mon ikke energien var bedre brugt på faktisk at forbedre artiklerne. Der er rigeligt med arbejdsopgaver der venter. Men de bliver ikke løst ved at indsætte skabeloner, hverken på diskussionssiderne eller artiklerne selv. Og mange brugere klarer da også tingene fint helt uden skabeloner.
Slutteligt: nej, Wikipedia er ikke administratorernes private projekt. Men det er heller ikke dit eller mit. Tværtimod bliver både du og jeg og alle andre nød til at respektere, at andre har lov at mene noget andet end en selv. Og nogle gange bliver man nød til at gå på kompromis, give indrømmelser og erkende, at der er nogle ting man ikke kan få, som man gerne vil have dem. --Dannebrog Spy (diskussion) 31. aug 2019, 21:37 (CEST)
Dannebrog Spy det samme kan sige om når der bare bliver smidt {{reklame}}{{tætpå}}{{sprog}}{{kilder}}{{wikify}} med flere på en artikel mon ikke energien var bedre brugt på faktisk at forbedre artiklerne. ---Zoizit (diskussion) 31. aug 2019, 22:06 (CEST)
Det var faktisk den slags jeg hentydede ved at skrive, at arbejdsopgaverne ikke bliver løst ved at indsætte skabeloner på artiklerne. --Dannebrog Spy (diskussion) 31. aug 2019, 22:11 (CEST)
Dannebrog Spy Okay Happy face --Zoizit (diskussion) 31. aug 2019, 22:32 (CEST)
Dannebrog Spy Først og fremmest tak for den historiske udredning, men den betyder forsat, at projekter og dertil hørende skabeloner har eksisteret i 12-13 år og altså længere, end jeg har været med (og jeg hører til klubben af medlemskab nu i over 10 år). Jeg kan ikke udtale mig om hvorvidt projektskabeloner er sat på med en bot, men jeg har i hvert fald gjort det i forbindelse med de projekter, som jeg har deltaget i. Og naturligvis har du ret i, at "nogle gange bliver man nød til at gå på kompromis, give indrømmelser og erkende, at der er nogle ting man ikke kan få, som man gerne vil have dem." Men det gælder for os alle, og at vise hensyn til os, der faktisk har arbejdet og arbejder projektorienteret burde være elementært, men jeg fornemmer, at hvis man ikke selv deltager i et projekt, så bliver man bare irriteret over, at andre gør det. Selv så jeg hellere, at flere gerne bidrog på den måde, og at både portaler og projekter på den måde ville opleve en fornyet vitalisering.
Personligt tror jeg på, at hvis flere valgte at arbejde projektorienteret, så ville det forbedre dansk wiki hurtigere end det sker nu, fordi der hele tiden vil være deltagere et overblik over hvor langt, vi er kommet, og fordi flere måske så vil være motiveret til at bidrage. Fx i årene 2013-2015 kørte PerV og jeg nærmest parløb om at oprette artikler om Ruslands geografi: floder, højdedrag, øer, byer, administrative områder osv og indenfor WikiProjekt Island skete der i årene 2016-2018 et "tigerspring" mht oprettelse og udvidelse af artikler takket være bidrag fra undertegnede, Batmacumba, EileenSanda, PHansen, PHE77 og Toxophilus samt andre med mere spredte bidrag. Du og jeg har kørt parløb om jernbaner, hvor jeg på et tidspunkt opstillede stikordslister for indholdet af artikler om hhv stationer og strækninger, og hvor jeg bl.a bidrog med at indsætte rejsestatistik i den udstrækning, det var tilgængeligt via søgning på internettet. Det er sådanne gode erfaringer jeg taler om at få udnyttet til gavn for projektet.
Zoizit Vi er enige om, at skabeloner på artikelsiderne er en uskik, og skal der endelig være sådanne, bør de stå nederst, så at de ikke forstyrrer brugere af opslagsværket, og det er immervæk dem, vi skriver for. For øvrigt synes jeg, at fx formatering burde være noget, enhver bidrager til i stedet for at sætte en skabelon på. Hvor svært kan det være at fremhæve emnet i introen og indsætte passende overskrifter samt kategorisere? Men det er vist strengt taget en anden diskussion. Rmir2 (diskussion) 1. sep 2019, 06:41 (CEST)
Det betyder ikke noget at en person har opdigtet "projekter" i dawiki's tidlige historie. Hvis de er oprettet uden konsensus og tilmed aldrig reelt har eksisteret, må de erklæres 'historisk'. --Madglad (diskussion) 1. sep 2019, 08:18 (CEST)
Projekter har en naturlig funktion som koordinering af samarbejde, men det kræver i sagens natur, at der er mindst to til at samarbejde. Men hvis der kun er en deltager, eller deltagerne ikke længere er aktive, ja så ryger samarbejdsfunktionen. Og så er det, at man begynder at stille spørgsmål ved nytten af de pågældende projekter. Dertil kommer at der simpelthen er alt for mange projekter til alt for få aktive. Der er kun omkring 40 brugere på dansk Wikipedia, der laver mere end 100 redigeringer om måneden. Når der så også skal være tid til at fjerne hærværk, arbejde med skabeloner og kategorier, oversætte, opdatere osv., ja så bliver der ikke ret mange ressourcer til overs til projekterne. Så var det måske bedre at koncentrere kræfterne om de områder, hvor folk faktisk er aktive, i stedet for at håbe på, at de også bliver det på andre.
Hvad angår projektskabeloners funktion med at skabe overblik, så tvivler jeg gevaldigt på den. For alene mængden indenfor visse områder kan få fok til at give op på forhånd, sådan som det sker med nogle af oprydningskategorierne. Et par hundrede artikler kan man nok overskue, men det kræver en del vilje at komme igennem tusinder. For hvor man måske synes at ti artikler har krævet en del arbejde, så ser det ud af næsten intet i forhold til alle dem der mangler. Men vil man alligevel gå i gang, ja så er det næsten bedst bare at ignorere tallene, koncentrere sig om arbejdet og glæde sig over de fremskridt, man dog gør på den måde. --Dannebrog Spy (diskussion) 3. sep 2019, 23:36 (CEST)

Er det muligt ?[redigér wikikode]

Er det muligt at botkonvertere projektskabelonerne til skjulte kategorier? Så kan de der har brug for dem se dem og og andre skjule dem. Nye (masse)indsættelser kan også gå via botformidlingen. Vil projekterne ikke ha' samme muligheder på den måde? ... og andre kan slippe for irritationer og uendelige diskussioner. Den nuværende løsning med orange faneblade til diskussionssider der kun rummer skabeloner er stort set velfungerende (slettediskussioner forsvinder også i den orange fane!), men problematikken er dukket op igen ved at IP-brugere er begyndt at masseindsætte skabeloner, så patruljeringen af IP-bidrag vanskeligøres. - Nico (diskussion) 1. sep 2019, 10:16 (CEST)

Ja, det vil være teknisk muligt, og også en tanke jeg har tænkt.
Der er vist ikke grund til at nævne IP-bruger i flertal, der er tale om en dynamisk IP, der kan stedfæstes til Estland. --Madglad (diskussion) 1. sep 2019, 10:41 (CEST)
Skjulte kategorier: Der skal sættes et flag et bestemt sted, så er er alle projekt-kategorier skjulte på en gang. Alle kategorierne har samme skabelon. Men er det hensigtsmæssigt? Jeg vil godt nøjes med at bruge skjulte kategorier på stub, diverse administrative, kvalitets- og sporingskategorier for at køre kategorier for indhold mest synlig.
Men kan skjule projekt-skabeloner via css, så de ikke er synlig for alle. Man sætter en css-klasse for for at skjule visning af projekt-skabelonerne. Men kræver at skabelonerne er forberedt på det.
Men jeg er i tvivl om hvad der ønskes.
Omkring indsættelse og vedligeholdelse af projekt-skabeloner på diskussionssider med bot: Så mangler vi en operatør til det, da AWB er bedst til den slags opgaver.
Hvad der sker, at der er orange faneblad på sletningsforslag, bør nogen undersøge. Jeg har ikke selv kigget på det. --Steen Th (diskussion) 1. sep 2019, 22:18 (CEST)
Et eksempel på orange faneblad hvor der kun er sletteforslag ses her: Verdens_Mindste_Teater. - men ellers er jeg tilfreds med de orange faneblade, hvis botten bruges ved masseindsættelser generer de ikke (men nytten er stadig uklar for mig ;-). - Nico (diskussion) 2. sep 2019, 07:48 (CEST)